fbpx
Skip to main content
Vladimir Putin

KAKO UNIŠTITI NEPRIJATELJA IZ FOTELJE: Počela izgradnja prve fabrike za proizvodnju jednog moćnog oružja u Rusiji

Foto: Profimedia
Ruska kompanija pokreće masovnu proizvodnju

Ruska kompanija "Kronštat" je počela izgradnju prve specijalizovane fabrike za serijsku proizvodnju bespilotnih letelica u Rusiji. Otvaranje je planirano u novembru 2021. godine.

HRONIČNI UMOR NIJE NIMALO BEZAZLEN: Kako da ga se rešite i koji su glavni uzroci

HRONIČNI UMOR NIJE NIMALO BEZAZLEN: Kako da ga se rešite i koji su glavni uzroci

CRVENI ALARM U VAŠINGTONU ZBOG IRANA: Obogaćivanje uranijuma do istorijskog maksimuma, situacija kritična

CRVENI ALARM U VAŠINGTONU ZBOG IRANA: Obogaćivanje uranijuma do istorijskog maksimuma, situacija kritična

RUSKI TENKOVI OBOJENI "RATNIM PRUGAMA" Krenuli ka granici sa Ukrajinom, braniće državu od neprijatelja (VIDEO)

RUSKI TENKOVI OBOJENI "RATNIM PRUGAMA" Krenuli ka granici sa Ukrajinom, braniće državu od neprijatelja (VIDEO)

- Izgradnja prve ruske fabrike za serijsku proizvodnju bespilotnih letelica je počela u Dubni. Fabrika će biti izgrađena u rekordno kratkom roku, a otvaranje je planirano u novembru 2021. godine - rekli su u pres službi kompanije.

Investicije u projekat će biti veće od 44 miliona evra. Kompanija je navela da će obezbediti stalna zaposlenja za više od 1.500 ljudi i u državni budžet će se sliti preko deset miliona evra godišnjeg poreza. Proizvodnja će biti u skladu sa ekološkim standardima. Ukupna površina fabrike će biti 45.000 kvadratnih metara.

Kako je naveo generalni direktor "Kronštata" Sergej Bogatikov, kompanija ima veoma kratke rokove, ali će uraditi "sve što je moguće i nemoguće, kako bi ih ispoštovali".

- Gledali smo razne lokacije, ali smo se zaustavili na Dubni. Dubna je poznat grad nauke, ovde je dobro razvijena industrija i proizvodnja i nalaze se značajne kompanije - dodao je on.

Prema izvoru u vojno-industrijskom kompleksu "nova proizvodnja omogućiće pokrivanje potreba za bespilotnim letelicama 'Inohodec' kako od strane Ministarstva odbrane, tako i od drugih kupaca".

"Kronštat" je razvio i proizvodi jurišnu bespilotnu letelicu "Inohodec", koja je poznata i kao "Orion". Dronovi ovog tipa mogu da ponesu do 200 kilograma ratne opreme i korišćeni su u Siriji protiv terorista. Postoje i aparati koji se koriste u obaveštajnim službama i za civilnu upotrebu.

Kompanija "Kronštat" razvija i bespilotni kompleks za grupnu primenu "Molnija" i teške juriše dronove "Grom".

Podsetimo, "Inohodec", poznat i kao "Orion", spada u klasu dronova sa letom srednje visine i sa dugim trajanjem leta. Može da ostane u vazduhu do 24 časa sa maksimalnom visinom od oko osam hiljada metara. Dron je težak 1.100 kilograma, nosivost mu je 250 kilograma.

Projekat je započet 2011. godine na zahtev Ministarstva odbrane Rusije. Prvi prototip je napravljen još 2015. godine, a ispitivanja su započeta 2016. godine. Verzija za izvoz je predstavljena na aeromitingu MAKS-2017.

Vesti o domaćem i stranom naoružanju možete pročitati OVDE.

SD naoružanje

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
23 Beograd