fbpx
Skip to main content
Modernizacija PVO sistema

SADA SE NE BI PONOVILA '99! Srbija modernizovala radare M-85, P-12, P-18, ali i sisteme "PASARS" i "BOFORS" (FOTO)

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije
Ovim se postiže viši nivo efikasnosti, bolja zaštita borbenih posluge i ušteda resursa.

Vojska Srbije neprekidno se modernizuje, a posle dužeg niza godina intenzivno se radi i na razvijanju sistema protivvazduhoplovne odbrane, a inžinjeri i konstruktori u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije, prateći svetske trendove, nalaze najbolja rešenja koja mogu da se primene na našoj vojnoj tehnici u našoj odbrambeno-tehnološkoj industrijskoj bazi.

Dopuni nalog preko terminala i uzmi bonus 3%

Dopuni nalog preko terminala i uzmi bonus 3%

NOVI RUSKI ARTILJERIJSKI SISTEM: "Derivacija" postaje deo ruskih oružanih snaga 2022. godine (VIDEO)

NOVI RUSKI ARTILJERIJSKI SISTEM: "Derivacija" postaje deo ruskih oružanih snaga 2022. godine (VIDEO)

Ruski protivtenkovski sistem je NEPOBEDIV: Pogledajte zašto "HERMES-A" NEMA KONKURENCIJU

Ruski protivtenkovski sistem je NEPOBEDIV: Pogledajte zašto "HERMES-A" NEMA KONKURENCIJU

Vojska Srbije, zahvaljujući tome, u stanju je da se oprema i naoružava mnogo jeftinije, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Raketni sistem PVO KUB je samohodni raketni sistem namenjen za uništenje različitih vrsta letelica u vazdušnom prostoru koji odlikuje visoka mobilnost i mogućnost centralizovanog komandovanja i upravljanja vatrom na nivou diviziona.

Modernizacijom tog raketnog sistema postiže se viši nivo efikasnosti, bolja zaštita borbenih posluga i ušteda resursa.

Obuhvat modernizacije odnosi se na Uređaj za komandovanje i upravljanje vatrom (UKUV), Radarsku stanicu P-40 koju čine Osmatračko-akvizicijski radar (OAR) 1RL-128D i Radar za merenje visine (RMV) PRV-16(9)B, kao i Radarsku stanicu za osmatranje i navođenje (RSTON).

Modernizacijom raketnog sistema KUB zadržava se njegova osnovna namena i ostvaruje se poboljšavanje karakteristika sistema, među kojima, prvenstveno, efikasnost sistema komandovanja, stepen iskorišćenja informacionih mogućnosti, formiranje kompletnije i preglednije slike vazdušnog prostora.

Takođe, omogućava se i tačnost praćenja ciljeva u vazdušnom prostoru i usmeravanje nišanskih radara i izvršnih oruđa, kao i mogućnost navođenja nišanskih radara i izvršnih oruđa bez uključenja sopstvenih radarskih sredstava.

Modernizuje se i protivavionski sistem "BOFORS" - "PASARS", namenjen za zaštitu od napada iz vazdušnog prostora jedinica kopnene vojske na maršu i tokom izvođenja borbenih dejstava, zaštitu važnih objekata kao i za uspešno dejstvo po ciljevima na zemlji i vodi.

Modernizacija podrazumeva ugrađivanje obrtne platforme sa centralnim delom topa L/70 na modifikovano vozilo FAP 2228 sa oklopljenom kabinom vozača i oklopljenom kupolom poslužilaca oruđa, integraciju sistema za automatsku stabilizaciju i nivelaciju, ugradnju novog municijskog okvira povećanog kapaciteta, uvođenje savremenog navigacionog uređaja na bazi GPS tehnologija i tablet/PC računara komandira sa KIS.

Osnovna varijanta protivavionskog sistema "PASARS" iz faze 1 uvedena je u naoružanje Vojske Srbije 2019. godine, a na bazi nje izrađena je nulta serija čija interna ispitivanja su u toku.

Takođe su, u skladu sa principima spiralnog razvoja, u toku završna ispitivanja novih podsistema iz faze 2, koji će dodatno da unaprede navedeno protivavionsko oruđe i kojim će se nadalje opremati svi "PASARS"-i, uključujući i one iz nulte serije.

Faza 2 obuhvata novi dizel elektroagregat i elektroenergetski podsistem, novi podsistem za vizualizaciju vozača, odnosno za vožnju sa prednjim i zadnjim kamerama danju i noću, novi termovizijski nišan kojim će značajno da se unapredi sposobnost oruđa i novi podsistem za elektronsko tempiranje prefragmentirane municije.

Treća faza modernizacije "PASARS"-a podrazumeva integraciju raketnog sistema, a jedan od tih sistema je IC samonavođeni raketni sistem "Igla" kojim raspolaže Vojska Srbije.

Konstruktorska ispitivanja ove integracije su u toku, nakon čega će se ovim raketnim sistemom opremiti i sva ranije završena oruđa "PASARS", čime će njegova efikasnost protiv ciljeva u vazduhu biti znatno povećana.

Pokretači i drugi elementi za integrisanje raketnog sistema "Igla" na "PASARS", poslužiće za integrisanje i novonabavljenih IC samonavođenih raketa "Mistral", koje su u ovom trenutku verovatno najbolje na svetu u svojoj klasi.

Efekti modernizacije odnose se na povećanje mobilnosti i prohodnosti na terenu u odnosu na postojeći vučni top 40 mm L/70 BOFORS, značajno skraćivanje vremena prevođenja sistema iz marševskog u borbeni položaj i obrnuto na manje od 2 minuta, povećanje vatrene moći i uspešnosti detekcije, akvizicije i dejstva po ciljevima u vazduhu i na zemlji u dnevnim, noćnim i uslovima loše vidljivosti.

Opremanjem Vojske Srbije protivavionskim sistemom "PASARS" značajno će se povećati stepen zaštite kopnenih jedinica od napada iz vazduha tokom marševanja i izvođenja borbenih dejstava.

Za modernizaciju radara M-85 "Žirafa" - osmatračkog radara sa zadatkom praćenja ciljeva u vazdušnom prostoru, određivanje njihovih koordinata i distribuciju istih protivavionskim sistemima "BOFORS"/"PASARS", u toku su ispitivanja pre uvođenja u naoružanje softverskog radarskog prijemnika, koji značajno poboljšava njegove sposobnosti.

Obuhvat modernizacije podrazumeva softversku obradu signala, modernizaciju podsklopova radara, ugradnju GPS uređaja i novog telekomunikacionog podsistema visokog stepena zaštite.

Funkcije otkrivanja ciljeva, određivanja karakteristika otkrivenih objekata u vazduhu, praćenja i predaje podatka osmatranja ARJ PVD, ostvaruju se u realnom vremenu primenom savremenih algoritama u obradi radarskog signala.

U značajnoj meri biće povećana i bezbednost posade u uslovima ratnih dejstava uvođenjem izdvojenog radnog mesta.

Integracijom sistema za automatsko nivelisanje radarske kabine i podizanje antenskog stuba skraćuje se vreme prevođenje radara iz marševskog u borbeni položaj i obrnuto.

Radari P-12 i P-18 su osmatrački radari metarskog talasnog područja velikog dometa, namenjeni za osmatranje vazdušnog prostora, otkrivanje objekata u vazdušnom prostoru, klasifikaciju ciljeva, automatsku obradu i predaju podataka osmatranja.

Modernizacija radara tipa "P" odnosi se na poluprovodnički (solid state) predajnik i poluprovodnički prijemnik, sistem za digitalnu obradu signala, operatorsku radnu konzolu, izdvojeno radno mesto, kao i na sistem za klimatizaciju kabine i ostale pomoćne sisteme.

Efekti modernizacije odnose se na maksimalno poboljšanje karakteristika radara, produženje njihovog veka upotrebe, osavremenjavanje sistema novim hardversko - softverskim rešenjima, potpunu softversku reprogramabilnost, kao i na angažovanje domaćih istraživačko-razvojnih kapaciteta i smanjenje zavisnosti od uvoza, navedeno je u saopštenju Ministarstva odbrane.

 

SD naoružanje

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
0 Beograd