Skip to main content
Vladimir Putin

Najnoviji ruski projekat: "Flomaster" će omogućiti snajperskim puškama do sada nedostižne domete

Foto: Profimedia
Konstruktori čuvenog KBP iz Tule su pokrenuli projekat razvoja sistema automatskog nišanjenja i gađanja za raketne snajperske puške naredne generacije. Projekat je dobio i svoje kodno ime "Flomaster".

Radi se o daljinskom autonomnom kompleksu navođenja i gađanja. On je namenjen za automatsko nišanjenje praktično na bilo kom tipu streljačkog naoružanja, javlja portal Bog Rata.

SRBIJA ĆE VLADATI NEBOM NAD BALKANOM: Sa nova četiri "MIG-A" imaćemo najjaču avijaciju u ovom delu Evrope

SRBIJA ĆE VLADATI NEBOM NAD BALKANOM: Sa nova četiri "MIG-A" imaćemo najjaču avijaciju u ovom delu Evrope

U okviru kompleksa "Flomaster" ulazi procesor za upravljanje i motori reduktori vertikalnog i horizontalnog nišanjenja. U ovom slučaju komande se šalju na osnovu slike koju projektuje opto-elektronika kompleksa, preko koje se otkriva i prati cilj. Na ovaj način je opto-elektronski sistem zadužen za određivanje koordinata cilja i formulisanje opšteg pravca nišanjenja, gde motori-reduktori pomeraju cev puške u poziciju zahvata cilja u odnosu na vertikalnu i horizontalnu osu.

Sirija
Foto: Profimedia/ilustracija

U ovom momentu autonomni kompleks navođenja i nišanjenja "Flomaster" se nalazi u fazi razvojne ideje. Posle izrade njegovog prvog prototipa, razvojni inženjeri KBP će krenuti u veoma složen proces njegovog testiranja na adekvatnim snajperskim puškama. Testovi će se održavati u uslovima normalne i ograničene optičke vidljivosti. Radiće se i u različitim klimatskim uslovima koji će podrazumevati temperaturni opseg od -50 do +60 stepeni Celzijusa.

Ruska artiljerija "Lotos" dobila moćnu karakteristiku: Sada će biti u stanju da koristi NATO municiju!

Ruska artiljerija "Lotos" dobila moćnu karakteristiku: Sada će biti u stanju da koristi NATO municiju!

Automatizovani kompleks nišanjenja i gađanja "Flomaster" se specijalno razvija za upotrebu na reaktivnim (raketnim) snajperskim puškama velikog kalibra, i predstavlja praktično robotizovani sistem

Predviđeno je da osnovno oružje sa ovim nišanom (misli se na snajpersku pušku) bude velikog kalibra. U opticaju je puška koja će koristiti municiju u kal. 12,7 ili 14,5 mm. Ovu municiju će odlikovati uvećana snaga i efektivni domet. Ona će imati zadatak da po ovim parametrima prevaziđe savremene analoge. U skladu sa tim, trzaj oružja prilikom gađanja će biti prekomeran, tako da će je teško kontrolisati i veoma utrenirani i iskusni snajperisti.

STIGLA POTVRDA, RUSKA VOJSKA USKORO DOBIJA S-500! Najnoviji PVO jači nego ikad, Amerikanci bez odgovora

STIGLA POTVRDA, RUSKA VOJSKA USKORO DOBIJA S-500! Najnoviji PVO jači nego ikad, Amerikanci bez odgovora

Stručnjaci su zaključili da će ovakvom tipu oružja biti neophodan robotizovani kompleks automatskog nišanjenja i gađanja. Prema prvim procenama stručnjaka iz KBP, ovakav metak će na ustima cevi razvijati početnu brzinu koja je veća od 1000 m/sek., dok će njen efektivni domet dostizati daljine i do 7,000 metara. Na rastojanjima i do 2,000 metara pancirno-zapaljivi metak ispaljen iz ove puške će moći da onesposobi neprijateljsku lakooklopljenu borbenu tehniku.

ruska vojska
Foto: Profimedia

Poslednje tendencije na svetskom tržištu naoružanja govore da se intenzivno razvija komponenta koja je vezana za robotizovanu tehniku koje će upotrebljavati praktično svi vidovi i rodovi unutar vojske. Za vazduhoplovstvo su razvijeni bespilotni udarni dronovi, dok se u mornarici sve više pojavljuju bezposadne podmornice i površinski brodovi.

PRVI PUT U JAVNOSTI! Kinezi predstavili svoj S-400, PROVERENO ORUŽJE u rukama CRVENOG ZMAJA (VIDEO)

PRVI PUT U JAVNOSTI! Kinezi predstavili svoj S-400, PROVERENO ORUŽJE u rukama CRVENOG ZMAJA (VIDEO)

U oklopno-mehanizovanim jedinicama ćemo uskoro videti i robotizovane osnovne borbene tenkove bez posade. Raketna snajperska puška sa automatskim kompleksom nišanjenja i gađanja, može postati prvi model robotizovanog oružje kopnene vojske, jedinica za specijalne operacija SSO i generalno specnaza.

PROJEKAT "PAKLENI PRESRETAČ" Upoznajte MiG 41, NAJBRŽI VOJNI AVION na svetu (VIDEO)

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD naoružanje

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Mist
9 Beograd