fbpx
Skip to main content
srpski tenk

NAŠI OKLOPNJACI DRŽAĆE AGRESORE U ŠACI: Kad zagrme tenkovi srpski, moraće da stane neprijatelj mrski

Foto: Profimedia/ilustracija
Oruđe i oružje kojim raspolažu naše oklopne jedinice predstavljaju garant mira i stabilnosti u regionu

Nije prošlo mnogo vremena od spektakularne Združene taktičke vežbi sa bojevim gađanjem Vojske Srbije "Sadejstvo 2020" na Privremenom poligonu "Pešter", na kojoj je učestvovalo oko 2.800 pripadnika Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, Kopnene vojske, 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade, više od 150 borbenih i neborbenih vozila i borbenih sistema i oko 40 vazduhoplova.

SRPSKO NEBO SVE SIGURNIJE: Počela poslednja faza modernizacije "migova 29"  (FOTO)

SRPSKO NEBO SVE SIGURNIJE: Počela poslednja faza modernizacije "migova 29"  (FOTO)

KOD KUĆE JE NAJBOLJE: Srpski piloti helikoptera sve će da nauče na našoj Vojnoj akademiji

KOD KUĆE JE NAJBOLJE: Srpski piloti helikoptera sve će da nauče na našoj Vojnoj akademiji

SRBIJA PONOSNA NA NAŠE VAZDUHOPLOVSTVO: 98. vazduhoplovna brigada opremljena je najmodernijim sredstvima

SRBIJA PONOSNA NA NAŠE VAZDUHOPLOVSTVO: 98. vazduhoplovna brigada opremljena je najmodernijim sredstvima

Na toj vežbi predstavljena su mnoga nova oruđa i oružja Vojske Srbije, ali je bilo najava da nam predstoji i dodatno jačanje naše vojne moći. I, već koliko danas, stigla je fantastična najava našeg ambasadora u Moskvi Miroslava Lazanskog da nam iz Rusije stiže vojna pomoć u iznosu od 180 miliona dolara, i to na osnovu dogovora koji je predsednik Srbije Aleksandar Vučić postigao sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

I dok je portal Srbija Danas već pisao o pešadijskom naoružanju Vojske Srbije, danas ćemo pažnju posvetiti naoružanju oklopnih jedinica, jer je pomenuta ruska vojna pomoć usmerena upravo na "oklopnjake" - na tenkove T72B1MS i modernizovane oklopne transportere BRDM2.

Sačekaćemo sa zadovoljstvom naoružanje iz Rusije, jer će ono biti garant stabilnosti zemlje, samim tim i garant stabilnosti u regionu, a do tada vam predstavljamo ono čime trenutno raspolažu naše oružane snage.

NAORUŽANJE OKLOPNIH JEDINICA VOJSKE SRBIJE

Tenk M-84

Tenk M-84 je borbeno gusenično vozilo namenjeno za uništavanje protivničkih borbenih vozila, žive sile i drugih borbenih sredstava.

ne diraj
Tenk M-84
Foto: Printscreen/vs.rs

Tenk M-84 predstavlja prvu modernizaciju sprovedenu na poznatom ruskom tenku T-72M. Tokom osvajanja licencne proizvodnje, preduzete su obimne izmene originalnog projekta, prvenstveno u elektronici. Ugrađeni su domaći sistem za upravljanje vatrom sa digitalnim računarom, žiro-stabilizacijom i novim nišanskim spravama sa pojačivačem slike druge generacije. Tenkovi M-84 nulte serije izrađeni su 1984. godine. Na tenkovima M-84A proizvedenim od 1988. do 1991. godine ugrađeni su jači motori V-46-6TK snage 735 kW i primenjena su poboljšanja oklopne zaštite preuzeta sa tenka T-72M1.

Oklopno borbeno vozilo točkaš "Lazar 3"

Oklopno borbeno vozilo točkaš "Lazar 3" proizvod je domaće odbrambene industrije. Karakteriše ga formula pogona 8x8 gde su sve osovine pogonske a prve dve upravljačke, a obuhvata vrlo moderan pristup oklopne zaštite, pokretljivosti, vatrene moći i mogućnosti dugotrajne borbe u sukobima različitog intenziteta.

ne diraj
OBVT "Lazar 3"
Foto: Printscreen/vs.rs

OBVT "Lazar 3" poseduje visokosofisticiranu modularnu balističku zaštitu, a broj članova posade zavisi od misije i naoružanja kojim je vozilo opremljeno.

Vozilo može biti opremljeno različitim vrstama naoružanja, počev od daljinski upravljane borbene stanice sa mitraljezom 12.7 mm M-15 do kupole sa topom 30 mm. Vozilo poseduje puškarnice zaštićene balističkim staklom, koje omogućavaju da vojnici koji se voze unutar vozila budu u mogućnosti da uz pomoć streljačkog naouružanja reaguju na potencijalne pretnje i pomognu vizuelnim uočavanjem. 

Borbeno vozilo pešadije BVP M-80

Borbeno vozilo pešadije M80 je borbeno gusenično vozilo koje služi za uništavanje protivničke žive sile, oklopnih i drugih borbenih sredstava na zemlji i ciljeva u vazdušnom prostoru.

ne diraj
Borbeno vozilo pešadije BVP M-80
Foto: Printscreen/vs.rs

Mehanizovani bataljoni opremljeni su borbenim vozilima pešadije (BVP) M80A koji su izrađenih u fabrici FAMOS u Hrasnici. Pokretljivost pešadije zasniva se na visokoj prohodnosti vozila, koja mogu da prelaze vodene prepreke ploveći pomoću guseničnih lanaca. BVP može da dejstvuje osnovnim naoružanjem u obrtnoj kupoli i ličnim naoružanjem ukrcanog pešadijskog odeljenja kroz osam otvora na telu vozila.

Oklopni transporter BTR-50PK/PU

Oklopni transporter BTR-50PK/PU je gusenično oklopno vozilo namenjeno za komandovanje u višim oklopnim i drugim jedinicama Vojske Srbije.

Oklopni transporteri BTR-50PK i PU su komandna vozila u tenkovskim i mehanizovanim bataljonima. Porodica oklopnih transportera BTR-50 nastala je na bazi šasije plivajućeg tenka PT-76. 

ne diraj
Oklopni transporter BTR-50
Foto: Printscreen/vs.rs

Od 1958. godine u naoružanje SSSR-a uvedeni su oklopni transporteri BTR-50PK, namenjeni za prevoz voda od 20 pešadinaca i dva člana posade. U isto vreme pojavila su se komandna vozila BTR-50PU, koja su se u odnosu na osnovni model razlikovala po unutrašnjem uređenju prilagođenom za smeštaj do deset članova posade i sa prostorom za do pet radio-uređaja. 

U BTR-50PK ulazi se kroz četiri otvora na krovu tela oklopnog transportera, a u BTR-50PU kroz jedan veliki otvor, takođe na krovu tela. Lako uočljiva razlika između dva vozila je polukružna kupola sa tri periskopa, koja se na BTR-50PK nalazi na levoj strani prednjeg dela tela, dok BTR-50PU ima dve kupole.

Oklopni izviđački automobil BRDM-2MS

Oklopni izviđački automobil BRDM-2MS predstavlja modernizovanu verziju poznatog oklopnog izviđačkog automobila uvedenu u upotrebu u jedinice Vojske Srbije 2019. godine.

ne diraj
BRDM 2MS
Foto: Printscreen/vs.rs

Iako izgledom podseća na svog prethodnika, posredi je potpuno modernizovano i osavremenjeno sredstvo. Osim novog dizel-motora, na vozilu BRDM-2MS je izvršena i dodatna balistička zaštita, na nivou 3A.

Naoružan je mitraljezima 14,5 mm KPVT i 7,62 mm PKT. Sistem upravljanja vatrom je potpuno nov i postoje dve nišansko-osmatračke sprave i zbog žirostabilisanosti vozila iz njega može da se gađa iz pokreta za razliku od prethodne verzije. Vozilo poseduje i televizijske kamere koje članovima posade omogućavaju osmatranje u vidnom delu dana, za vreme padavina i u sumraku.

Tenk za izvlačenje M-84 ABI

ne diraj
Tenk za izvlačenje M-84 ABI
Foto: Printscreen/vs.rs

Tenk za izvlačenje M-84 ABI je namenjen za evakuaciju (izvlačenje i vuča) neispravnih i zaglibljenih tenkova i drugih borbenih vozila, vršenje zemljanih radova pomoću buldozera, podizanje tereta pri montažnim i demontažnim radovima, brzu opravku vozila, opravku oklopnog tela tenkova, dopremu težih rezervnih delova, kao i za pružanje prve pomoći i evakuaciju ranjenika.

Tenk za izvlačenje je opremljen standardnim i specijalnim alatima i priborima i uređajima za elektrolučno zavarivanje i gasno zavarivanje i rezanje.

Oklopni izviđački automobil BRDM-2

Oklopni izviđački automobil BRDM-2 je oklopno izviđačko vozilo namenjeno za izviđanje i osmatranje u mestu i pokretu.

ne diraj
Oklopni izviđački automobil BRDM-2
Foto: Printscreen/vs.rs

Glavni adut BRDM-2 predstavlja teški mitraljez sa metkom kalibra 14,5 mm. Taj metak nastao je u Drugom svetskom ratu namenski za uništavanje tenkova iz protivtenkovskih pušaka. 

Osim osnovne varijante BRDM-2, u Vojsci Srbije se identična šasija koristi kao platforma za raketni sistem PVO "strela 1M". 

Borbeno oklopno vozilo POLO M-83

Borbeno oklopno vozilo POLO M-83 namenjeno je za uništavanje oklopnih i drugih borbenih sredstava na zemlji i neprijateljske žive sile.

ne diraj
Borbeno oklopno vozilo POLO M-83
Foto: Printscreen/vs.rs

Mehanizovana pešadija ima po dva lansera raketa "maljutka" na borbenim vozilima pešadije M80A. Borbena vozila porodice iskorišćena su kao platforma za protivoklopni lanser M83 (BOV-1) koji ima turelu sa šest raketa.

Po licenci nabavljenoj u bivšem SSSR-u, u fabrici "Krušik" u Valjevu proizvodi se protivoklopna raketa "maljutka" u dve osnovne varijante - sa ručnim vođenjem i sa poluautomatskim vođenjem.

SD naoružanje

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Light intensity drizzle
0 Beograd