Utorak 19. mar 2024.
NATO

NATO pokušava da "doskoči" Rusiji: Nastavljaju obuku ukrajinskih vojnika

To je njihov odgovor na strateške vezbe ruske vojske "Kavkaz 2020"

Britanski i američki vojnici već nekoliko dana treniraju ukrajinske vojnike i oficire. Obučavaju ih raznim taktikama i upoznaju sa NATO tehnikom. Prema izjavama zvaničnog Kijeva, to je odgovor na ruske strateške vojne vežbe "Kavkaz 2020".

Koliko jezika govorite? Nekoliko saveta kako da ove JESENI doživite magičnu avanturu?

Koliko jezika govorite? Nekoliko saveta kako da ove JESENI doživite magičnu avanturu?

RANAC SEJE SMRT: Američka pešadija dobila još ubojitiju verziju mitraljeza (VIDEO)

RANAC SEJE SMRT: Američka pešadija dobila još ubojitiju verziju mitraljeza (VIDEO)

Britanski desant

Prva faza manevara "Udruženih snaga 2020" počela je iskrcavanjem britanskih i ukrajinskih vojnika u Nikolajevsku oblast. Vojnici 16. desantno-jurišne brigade Kraljevskih oružanih snaga doleteli su u vojno-transportnim avionima S-130 "Herkules". Zatim su na poligon sleteli padobranci ukrajinskih vojnih snaga, koji su doleteli avionima Il-76MD i An-26.

U Generalštabu Ukrajine su saopštili, da se ovakve vežbe prvi put organizuju u Ukrajini i da je njihov cilj "praktično ispunjenje zadataka u multinacionalnoj sredini prema standardima i procedurama NATO-a, kao i povećanje nivoa kompatibilnosti oružanih snaga partnerskih država".

Velika Britanija je saopštila da su ovi manevri najveća desantna operacija poslednjih decenija u kojima je učestvovalo više od 450 vojnika na čelu sa generalom brigade.

U "Udruženim snagama 2020" učestvuje 12 hiljada vojnika, 700 jedinica vojne tehnike, savetnici i posmatrači iz država-članica NATO-a.

Paralelno su u Lavovskoj oblasti održane vojne vežbe "Rapid trajdent 2020", na kojima su učestvovali vojnici Ukrajine, Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Nemačke i Poljske ─ ukupno oko četiri hiljade učesnika.

AMERIKANCI "UVALILI" UKRAJINI POKVAREN RAKETNI BACAČ: "Stisnuli smo dugme, raketa nije izletela" (VIDEO)

AMERIKANCI "UVALILI" UKRAJINI POKVAREN RAKETNI BACAČ: "Stisnuli smo dugme, raketa nije izletela" (VIDEO)

TERMINATOR SE POKLONIO PRED PUTINOM: Nema nikoga na svetu ko može da mu stane na crtu (VIDEO)

TERMINATOR SE POKLONIO PRED PUTINOM: Nema nikoga na svetu ko može da mu stane na crtu (VIDEO)

Amerikanci su u Ukrajinu poslali i nekoliko konvertorplana "Bel V-22 ospri", iz kojih je ukrajinska vojska prvi put izvršila desant. Vojnici iz različitih država trenirali su borbu u gradskim uslovima, izučavali taktičku medicinu i razmenjivali borbena iskustva.

Pratiti Rusiju

Kijevu pridaje veliki značaj ovim manevrima – na otvaranju je prisustvovao predsednik Vladimir Zelenski. Govorio je o prelasku ukrajinske vojske na zapadne standarde, a ulazak zemlje u NATO nazvao je strateškim ciljem. Međutim, u Severoatlanskoj alijansi ne žure sa tim i koriste zajedničke vežbe za ispitivanje ruske odbrane.

Početkom nedelje je nebo iznad Crnog mora bilo preplavljeno NATO avionima. U jednom trenutku u vazduhu se nalazilo osam izviđačkih aviona. Ranije tokom meseca američki strateški bombarderi su nekoliko puta uvežbavali gađanje ciljeva na Krimu iz ukrajinskog vazdušnog prostora.

U avgustu je ministar odbrane Ben Voles izjavio da će London voditi međunarodni program obuke za vojnike Pomorskih snaga Ukrajine. Biće obučeni za navigaciju, operativno planiranje, ronjenje, pomorsko izviđanje i kontrolu oštećenja brodova. Mnogi eksperti su uvereni da su zajedničke vežbe samo paravan za druge svrhe.

Rukovodilac centra za izučavanje javnih problema nacionalne bezbednosti Aleksandr Žilin smatra da Britanci pokušavaju sebi da obezbede vojno prisustvo na Crnom moru kako bi nadzirali rusku obalu.

Sredinom septembra je nedaleko od Krima primećen izviđački brod britanske flote "Enterprajz", opremljen ehosondama i senzorima za prikupljanje informacija.

NATO
NATO
Foto: Profimedia

Obuke u Ukrajini

Na Javorovskom poligonu u Lavovskoj oblasti snage NATO-a obučavaju ukrajinske vojnike još od 2014. godine. Strani instruktori završili su obuku prve jedinice Oružanih snaga Ukrajine - pešadijskog bataljona, 20. februara 2016. godine.

Tokom 2016. godine sa dva ukrajinska bataljona je radila grupa instruktora koja je formirana na bazi trećeg bataljona 15-og pešadijskog puka Oružanih snaga SAD. Od leta 2018. godine na Javorovskom poligonu radila je grupa instruktora iz 278. konjičkog puka Nacionalne garde SAD, a u maju prošle godine ih je zamenilo 130 vojnika iz druge brigade taktičke grupe "Strajk" 101. vazdušno-desantne divizije.

Obuku je prošlo oko deset hiljada ukrajinskih vojnika. Oni su prošli taktičku obuku, artiljerijsko izviđanje, manevre, specifičnosti rada vojne policije, logistiku i pružanje prve pomoći.

Tokom ove godine je Kijev za učešće u NATO vežbama izdvojio 2,55 miliona dolara.

U Javorovu su ukrajinski vojnici naučili kako da koriste američke protivtenkovske raketne komplekse "Džavelin". Prošle godine su ukrajinski vojnici prošli nekoliko vežbi: "Rapid trajdent", "Morski povetarac", "Riverejn", "Vorior vočer" i mnoge druge.

Niko ne krije da sve vežbe imaju antirusku orjentaciju. Većina obuka ima primitivan scenario: neka "država-agresor" "destabilizuje situaciju" u Ukrajini i pokušava da je "okupira". Objedinjena grupa savezničkih država "organizuje odbranu" i "oslobađa okupirane teritorije".

Očigledno bi scenario mogao da bude i drugačiji kada bi njegovi autori bar ponekad saslušali zvanične izjave ruske strane i uporedili sa realnošću u kojoj niko ne planira da napada Ukrajinu.

Vremenska prognoza
Clear sky
3 Beograd