fbpx
Skip to main content
S-400

NOVO BOJNO POLJE Rusije i Amerike! Evo kako će S-400 i STELT LOVCI najnovije generacije PROMENITI RATOVANJE (FOTO/VIDEO)

Foto: Youtube/Printscreen/RT/US Military Power
Jedna od najvećih priča ove godine svakako će biti turska nabavka ruskog PVO sistema S-400, odnosno rastuće napetosti između Ankare i Vašingtona zbog te turske odluke.

Ali, zašto je to tako? Brojne zemlje već imaju ruski i dalje vrlo napredni sistem S-300, pa čak i nekoliko NATO članica - Grčka i Bugarska. Čemu onda tolika panika zbog turske nabavke još naprednijeg S-400?

Svakako, tu su politički i ekonomski aspekti, ali fokusirajmo se na vojne. Jedan od razloga za ovu paniku je činjenica da je S-400 sistem koji "menja pravila igre" - reč je o protivvazdušnom raketnom sistemu koji ne samo da je napredniji od prethodne verzije već je "vrlo napredniji", piše portal Advance.hr.

RUSKI ODBRAMBENI ŠTIT ZA SVE PRETNJE SA SEVERA: S-400 stiže na Arktik!

RUSKI ODBRAMBENI ŠTIT ZA SVE PRETNJE SA SEVERA: S-400 stiže na Arktik!

POSTIGNUT DOGOVOR: Turski ministar finansija razgovarao s Trampom o S-400

POSTIGNUT DOGOVOR: Turski ministar finansija razgovarao s Trampom o S-400

PUTIN UPOZORAVA ZAPAD Satana-2 može da UNIŠTI CEO TEKSAS! Evo KADA stiže u UPOTREBU! (VIDEO)

PUTIN UPOZORAVA ZAPAD Satana-2 može da UNIŠTI CEO TEKSAS! Evo KADA stiže u UPOTREBU! (VIDEO)

Šta ga čini toliko posebnim? Pre svega mogućnost višestrukog raketnog presretanja. S-400 je kompatibilan s više vrsta različitih raketa. Imamo one s vrlo dalekim dometom, 40N6E (400 km), dalekim dometom 48N6 (250 km), srednjim dometom 9M96e2 (120 km) i kratkim dometom 9m96e (40 km). Poređenja radi, američki Patriot - koji SAD želi prodati Turskoj umesto ruskog S-400 - podržavaju samo jednu vrstu raketa, onu s dometom od 96 km.

To je tek početak priče. Spomenute rakete 9M96E2 kruna su sistema S-400. Ne samo zbog svog dometa već i zbog brzine - naime, one lete brzinom od čak 15 maha što je oko 5,000 metara po sekundi, odnosno oko 18,000 km/h. Imajući u vidu njen doseg, to znači da S-400 ispaljenom raketom može za oko minut i po, tačnije 80 sekundi, srušiti metu na udaljenosti od 400 kilometara.

Kakvu metu? Gotovo svaku - naime, može da cilja mete koje se nalaze svega 5 metara od tla. Drugim rečima on može da neutralizuje brojne pretnje, od krstarećih raketa do neprijateljskih aviona.

Dobro, reč je o izuzetno naprednom sistemu, ali zašto se SAD toliko boje scenarija da isti završi u Turskoj? Postoji jedan vrlo konkretan razlog. Naime, SAD je zadnjih godina razvio novi vojni avion 5. generacije, F-35, koji važi kao najnapredniji na svetu. U projekat su uložene milijarde i milijarde dolara, a isti bi trebao da osigura dugoročnu američku superiornost na nebu.

Da ne bi sav novac ulagali sami SAD su u F-35 projekat uklopile nekoliko zemalja saveznica koje su finansijski doprinele razvoju, a jedna od tih zemalja je bila i Turska. Kako se ističe i na službenim stranicama aviona, 10-ak turskih kompanija radilo je na razvoju F-35. Samim tim, Turska je očekivala da će biti jedna od prvih zemalja koje će dobiti novi F-35, ali iz Amerike sada poručuju kako im ga neće prodati ukoliko ovi nabave ruski S-400.

Sajam naoružanja u Riju: Praznik Bolsonarove "Frakcije metaka"

Sajam naoružanja u Riju: Praznik Bolsonarove "Frakcije metaka"

Ruski helikopter Mi-26-T2V! Pogledajte kako izgleda NEPRIKOSNOVENI LIDER letelica teške kategorije! (FOTO/VIDEO)

Ruski helikopter Mi-26-T2V! Pogledajte kako izgleda NEPRIKOSNOVENI LIDER letelica teške kategorije! (FOTO/VIDEO)

SRPSKO ORUŽJE PRED SVETOM: Moćna NORA sledeće nedelje ima BITAN ZADATAK!

SRPSKO ORUŽJE PRED SVETOM: Moćna NORA sledeće nedelje ima BITAN ZADATAK!

Je li tu reč o američkoj uceni zbog činjenice da se Turska odlučila za ruski S-400, a ne za američke sisteme Patriot? Možda to jeste deo priče, ali ona je veća od toga. Naime, SAD se boji da bi ruski S-400 u Turskoj mogao na neki način da "pročita" napredne funkcije njihovog F-35 i da ga učini ranjivim - u tom slučaju sve te milijarde dolara bi propale.

Osvrnimo se na trenutak na F-35. To zaista jeste ultra-moderni vojni avion koji po mnogo čemu predstavlja kvantni skok u poređenju sa prethodnom, 4. generacijom. Prednosti će najbolje uvideti piloti pošto funkcionalnost aviona postaje znatno veća zahvaljujući brojnim internim doradama - na primer, pilot više neće morati da "žonglira" između nekoliko ekrana i donosi brze procene u vlastitoj glavi jer će od sada vrlo moćan računarski sistem, sve to raditi za njih, a sve ključne komponente dostupne su im od sada s jednog ekrana.

Pilot F-35 ima oko sebe potpuno vidno polje, a zahvaljujući kamerama može da gleda i "ispod" aviona. Posebnim radarima letelica aktivno snima radijus oko sebe i pilotu daje ne samo informacije gde se nalaze prijateljski, a gde neprijateljski avioni, već mu daje i kompletnu generisanu "sliku" okolne teritorije. Dalje, avioni međusobno izvrsno komuniciraju tako da mogu zajedno da nadziru širok prostor, ali takođe i da "razgovaraju" bez da sami piloti izgovore reč, što znači da im se komunikacija ne može tako lako presresti.

Najveći trud uložen je pak u "nevidljivi" karakter aviona. F-35 je od samog početka građen s time na umu, sa stelt karakteristikama. Položaj motora, oružja, materijal izrade, dizajn... sve je napravljeno s ciljem da F-35 bude maksimalno teško detektovati na nebu. To je filozofija na temelju koje je kreiran ovaj avion. On nikada nije zamišljen za "dog fight", odnosno direktne obračune na nebu, njegov je cilj da bude "nevidljivi snajper" - da može da uđe neopaženo u neprijateljsku teritoriju, obavi misiju i vrati se.

Nemački novinar: S-400 je košmar za zapadnu Alijansu!

Nemački novinar: S-400 je košmar za zapadnu Alijansu!

RUSKA ZVER S-500 Prometej uskoro stiže!

RUSKA ZVER S-500 Prometej uskoro stiže!

RUSKA ZVER SPREMNA ZA BORBU: S-350 "Vitjaz" položio ispit, MOĆNI LANSER POČINJE SVOJU MISIJU!

RUSKA ZVER SPREMNA ZA BORBU: S-350 "Vitjaz" položio ispit, MOĆNI LANSER POČINJE SVOJU MISIJU!

Na primer ruski lovac 5. generacije, Suhoj Su-57, je jedna poprilično drugačija "zver" koja bi verovatno preuzela dominaciju ukoliko bi ikada došlo do direktnog sukoba s F-35 jer je brži, okretniji, brže se uspinje, a takođe ima i nevidljiva svojstva (prvi ruski takve vrste), ali konsenzus je da je američki F-35 "nevidljiviji". Drugim rečima, u slučaju direktne konfrontacije F-35 bi igrao na to da će spaziti ruskog lovca, ili bilo koju drugu pretnju, prvi.

F-35 je tokom godina bio često na meti kritika. Jedan stručnjak, Džon Stilion, jednom je poručio: "On ne može da skrene, ne može da se penje, i ne može da pobegne". Ali, to je bilo pre desetak godina, avion je od onda maksimalno unapređen i brojni problemi koje je imao u ranijim fazama su rešeni.

Jedan anonimni pilot rekao je kako je F-35 inferiorian čak i u poređenju sa F-16 kada je reč o direktnom obračunu na nebu. Verovatno i jeste, ali, kako smo i pomenuli, on i nije zamišljen s tom funkcijom. Nadalje, pošto je toliki fokus bio na aerodinamici (koja takođe doprinosi nevidljivom aspektu), bilo je očekivano da će manevarski kapaciteti biti smanjeni.

F-35 ima 3 verzije:

  • F-35A - koristiće ga američko vazduhoplovstvo, uzleće konvencionalno, s normalne piste.
  • F-35B - za američku mornaricu, dizajniran je da uzleće sa kratke piste (i s nosača aviona), a može da sleće i vertikalno.
  • F-35C - takođe dizajniran za mornaricu, za razliku od B varijante slijeće "kačenjem" na kabl, a ne vertikalno.

Vratimo se na S-400, kakvu pretnju ovaj ruski sistem predstavlja za F-35? Najveću - F-35 ima na kraju krajeva, kada se sve nadogradnje uzmu u obzir, samo jedan cilj: da bude nevidiljiv za neprijatelja. Ako S-400 ipak "nauči" kako da ga "spazi", najveća prednost F-35 prestaje da postoji. Zbog te činjenice Amerikanci ne žele da F-35 bude bilo gde u blizini ruskog S-400.

Svakako, Turska nastoji da uveri SAD kako "nema razloga za brigu", ali Amerikanci im ne veruju. Nije ni bitno to što bi S-400 sistemom u Turskoj upravljali, nakon obuke, turski vojnici - SAD jednostavno ne zna šta se sve krije unutar S-400 sistema i kojim sve metodama isti može natrag da "dojavi" Rusiji informacije o njihovom F-35.

Na kraju krajeva i F-35 i S-400 dva su vrlo napredna sistema o kojima se ne zna sve, niti Rusi znaju za šta je sve F-35 sposoban (naročito u domeni elektronskog ratovanja), niti pak Amerikanci znaju šta sve može ruski S-400.

Nova aždaja RUSKOG NAORUŽANJA parira zapadu: "UDAV" izlazi na crtu STRELJAČKIM KLASICIMA!

Nova aždaja RUSKOG NAORUŽANJA parira zapadu: "UDAV" izlazi na crtu STRELJAČKIM KLASICIMA!

NOVO RUSKO ČUDO: Supersonična raketa brza kao munja, spremna da uništi svaki neprijateljski ratni brod (VIDEO)

NOVO RUSKO ČUDO: Supersonična raketa brza kao munja, spremna da uništi svaki neprijateljski ratni brod (VIDEO)

Ruska STELT AŽDAJA dobija ORUŽJE BUDUĆNOSTI! Od "Kinžala" NEMA ODBRANE, Ameri im NISU NI DO KOLENA (FOTO)

Ruska STELT AŽDAJA dobija ORUŽJE BUDUĆNOSTI! Od "Kinžala" NEMA ODBRANE, Ameri im NISU NI DO KOLENA (FOTO)

Dr. Karlo Kop, jedan od najpriznatijih stručnjaka za vazduhoplovno inženjerstvo, ističe kako S-400 ima opcionalne radare koji mogu "poraziti" moderne nevidljive letelice kao što su F-22 i F-35. Navodi kako ruski radari rade na višestrukim frekvencijskim pojasima, uključujući VHF i L pojase, te mogu "videti" čak i one avione s najnaprednijim sistemima za prikrivanje.

Ukoliko je to istina, a u ovom trenutku možemo samo nagađati, ali ukoliko jeste onda je verojatno istinita i izjava koju je prošlog meseca dao ruski predsednik Vladimir Putin kada je rekao da je ruski Su-57 "najbolji vojni avion na svetu". Mnogi su žestoko reagovali na tu izjavu, a debate u stručnim krugovima plamte.

S-400
Foto: Profimedia/ilustracija

Ali, na kraju krajeva možda je i samo pitanje "koji je avion bolji" pogrešno kada govorimo o F-35 i Su-57, zbog činjenice da su obe letelice dizajnirane da budu najbolje za svoje tvorce. F-35 pokazuje kakve ratove SAD planira da vodi u godinama koje dolaze dok Su-57 pokazuje šte Rusija očekuje od narednih sukoba. Ti avioni proizvod su jednog vremena, napetosti koje sada kulminiraju nekom vrstom obnove Hladnog rata.

Naravno, to su "tek" vojni aspekti, odmah iza (ili ispred?) dolazi onaj ekonomski. Ko će kome uspeti da proda više aviona? To je možda i jedina "direktna borba" u kojoj će F-35 i Su-57 ikada učestvovati, a biće jako žestoka. U tom kontekstu se SAD toliko boji ruskog S-400 jer taj sistem vide kao element "industrijske špijunaže". Naime, ako Rusi nauče kako da detektuju američki F-35, šta će se dogoditi? Zemlje će hteti da kupe ne samo njihov S-400 već i Su-57! U neku ruku to se već događa u slučaju Turske koja je ovih dana najavila da ako im SAD odbije prodati F-35, uvek postoje ruski lovci kao alternativa.

(VIDEO) PARADA VOJNE MOĆI RUSIJE NA DAN POBEDE: "Naslednici Kurska" na Crvenom trgu 9 maja

(VIDEO) PARADA VOJNE MOĆI RUSIJE NA DAN POBEDE: "Naslednici Kurska" na Crvenom trgu 9 maja

NEZAUSTAVLJIVA SILA će BRANITI RUSIJU! Uspešno testiran NAJNOVIJI "Pancir" - DUPLO VEĆI DOMET i MOĆNI RADAR (FOTO)

NEZAUSTAVLJIVA SILA će BRANITI RUSIJU! Uspešno testiran NAJNOVIJI "Pancir" - DUPLO VEĆI DOMET i MOĆNI RADAR (FOTO)

Neverovatni M249 SAW - RAZORNA MOĆ OSTAVLJA BEZ DAHA! (VIDEO)

Neverovatni M249 SAW - RAZORNA MOĆ OSTAVLJA BEZ DAHA! (VIDEO)

Naravno, ako se pokaže na kraju krajeva da je F-35 zaista nevidljiv i za sve napredne ruske radare, onda je izbor jasan - F-35 je pobednik.

Ovo je bitka za tržište koliko je i bitka za dominaciju u vazduhu. Osim Turske niz zemalja već je u raznim procesima nabavke sistema S-400 - Egipat, Saudijska Arabija, Katar, Indija... (osim Rusije S-400 je za sada isporučen Kini, Belorusiji i Alžiru). Što se tiče ruskog Su-57, isti je poprilično "testiran" i u stvarnim borbenim okolnostima, u Siriji. Ta činjenica čini ga odmah primamljivijim potencijalnim kupcima (početak izvoza Rusi najavljuju za 2022. godinu).

F-35
Foto: Profimedia

Američki F-35 testiran je u stvarnim misijama dva puta - Izrael ga je koristio u napadima u Siriji (hvaleći se slikom F-35 iznad Bejruta usred bela dana). Amerikanci su pak F-35 upotrebili u napadu na Talibane u Avganistanu 27. septembra 2018. godine (varijanta F-35B).

Svakako, sve ove misije jednih i drugih koriste se i u marketinške svrhe samog proizvoda, ali kako to i inače biva na kraju dana potencijalne kupce zanimaće cena, a tu Rusi imaju veliku prednost. Naime, najavljeno je kako će cena Su-57 biti čak 2 i po puta manja od F-35 (čija se cena danas procenjuje na oko 85 miliona dolara po avionu).

NEVIĐENA BRUKA "PONOSA AMERIČKE AVIJACIJE"! Borbeni avion F-16 prilikom vežbe POGODIO SAM SEBE! (FOTO)

NEVIĐENA BRUKA "PONOSA AMERIČKE AVIJACIJE"! Borbeni avion F-16 prilikom vežbe POGODIO SAM SEBE! (FOTO)

S-400 ĆE ŠTITITI EVROPU: Moćni ruski PVO pobedio američki "Patriot"! I NATO MU VIŠE VERUJE! (VIDEO)

S-400 ĆE ŠTITITI EVROPU: Moćni ruski PVO pobedio američki "Patriot"! I NATO MU VIŠE VERUJE! (VIDEO)

NAJVEĆI AMERIČKI STRAH! "RUSIJA ĆE PREKO TURSKIH S-400 OTKRITI SVE NAŠE TAJNE!" Putin saznaje sve o nevidljivim lovcima!

NAJVEĆI AMERIČKI STRAH! "RUSIJA ĆE PREKO TURSKIH S-400 OTKRITI SVE NAŠE TAJNE!" Putin saznaje sve o nevidljivim lovcima!

Rusija i SAD su dve sile koje se sukobljavaju na brojnim područjima, a vojno tržište jedno je od većih. Sve napetosti stoga treba posmatrati i u ovom kontekstu. SAD je na čvrstom prvom mestu po izvozu oružja, Rusija na drugom. Globalno količina godišnje prodaje oružja raste već nekoliko godina, reč je o biznisu koji velikim silama godišnje donosi profit od više desetina milijardi dolara, a da bi se isti održao biće potrebna potražnja - a u ovoj industriji nažalost nema bolje potražnje od novih napetosti i ratova.

"CIRKON" I "SATANA" Ovo je smrtonosno oružje kojim je Putin zapretio Americi (VIDEO)

 

Pročitajte i:

SD naoružanje

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
28 Beograd