fbpx
Skip to main content
Kineska vojska

KINESKI TENKOVI STIGLI GDE IH NIKO NIJE OČEKIVAO: Pokrenuta velika ratna operacija, VT-4 tuče žestoko po neprijatelju (VIDEO)

Foto: SD ilustracija/Profimedia
U pitanju je najsposobniji kineski tenk

Nigerijske oružane snage pokrenule su operaciju "Tura Takai Bongo" na severoistoku zemlje 8.januara, a takođe i operaciju "Taimako Ja Zo" na severozapadu protiv Boko Harama.

TURSKA VOJSKA DONELA ODLUKU: Da li će Ankara pored S-400 kupiti i ruske lovce Su-35?

TURSKA VOJSKA DONELA ODLUKU: Da li će Ankara pored S-400 kupiti i ruske lovce Su-35?

SRPSKO NEBO SVE SIGURNIJE: Ratno vazduhoplovstvo bogatije za četiri aviona tipa "MiG-29"

SRPSKO NEBO SVE SIGURNIJE: Ratno vazduhoplovstvo bogatije za četiri aviona tipa "MiG-29"

"OHOTNIK" IZVEO STRAŠNO BOMBARDOVANJE: Ruski superteški dron pokazao svoju razornu moć i uništio zadati cilj

"OHOTNIK" IZVEO STRAŠNO BOMBARDOVANJE: Ruski superteški dron pokazao svoju razornu moć i uništio zadati cilj

Konkretno se izveštava da u operaciji učestvuju glavni borbeni tenkovi VT-4, tenkovi na točkovima ST1 i samohodni artiljerijski uređaji SH5 105 mm proizvedeni od kineske korporacije "Norinco". Ovo je prva poznata i dokazana borbena upotreba glavnog borbenog tenka VT-4.

Glavni borbeni tenk (MBT) VT-4 (ranije MBT-3000) treća je generacija MBT-a koju je dizajnirala i razvila "China North Industries Corporation" (Norinco).

Namenjen prvenstveno izvoznim tržištima, tenk VT-4 integriše napredne mogućnosti oklopa i kontrole vatre i nudi povećanu vatrenu moć i zaštitu borbenih snaga na bojnom polju. Nigerijska vojska je dobila glavne borbene tenkove VT-4 od "Norinca" u aprilu 2020. godine.

Do sada su jedini poznati kupci bili Tajland i Pakistan. VT-4 je sličan tipu 99G koji je trenutno u službi Narodnooslobodilačke vojske (PLA), ali je smanjio mogućnosti kod nišana, motora i mitraljeza. Trenutno je to najsposobniji kineski tenk, ponuđen za izvoz.

Trup glavnog borbenog tenka VT-4 vrlo je sličan trupu sovjetskog T-72. Ovaj kineski tenk vuče korene od sovjetskog T-72, ​​koji postoji više od 30 godina.

Osamdesetih godina prošlog veka Kina je ovaj tenk dobila od Rumunije i klonirala ga. Od tada su kineski dizajneri neprekidno usavršavali ovaj tenk i njegove sisteme. Takođe, VT-4 pokazuje određeni zapadni uticaj u svom dizajnu.

Trup i kupola VT-4 su zavarene čelične konstrukcije sa slojem složenog oklopa preko prednjeg luka.

Takođe, postoje modularni dodaci eksplozivnih reaktivnih oklopnih blokova. Kupola ima klinasti oklop. Ako je potrebno, bočne mreže mogu biti opremljene dodatnim eksplozivnim reaktivnim oklopom. Dodatak eksplozivnog reaktivnog oklopa ovog tenka je drugačiji od onog koji se koristi na kineskom tipu 99G.

Verovatno je da VT-4 ima inferiornu zaštitu u odnosu na tip 99G. Tenk ima NBC sistem zaštite. Takođe je opremljen automatskim sistemom za gašenje požara.

VT-4 je naoružan potpuno stabilizovanom glatkom cevi od 125 mm. Cev dobija projektile od automatskog utovarivača tipa karusel. Automatski utovarivač smanjuje posadu na tri vojnika i omogućava smanjenje dimenzija tenka. Brzina utovara je do 8 rundi u minutu.

Ovaj tenk ispaljuje APFSDS, HEAT, HE i HE-FRAG runde. Takođe je opremljen odgovarajućim protivtenkovskim vođenim raketama koje se ispaljuju sa lansera. To su ruske rakete 9K119M Refleks, proizvedene u Kini po licenci.

Rakete se lansiraju na isti način kao i obična municija. Rakete imaju najveći domet od 5.000 m. Obično nosi za sobom četiri rakete.

Ukupno ima 38 projektila za glavnu cev, od kojih su 22 ubačene u auto-punioca i spremne su za upotrebu. Ostale se čuvaju unutar tenka.

Takođe je opremljen koaksijalnim mitraljezom i daljinski upravljanom oružanom stanicom, naoružan mitraljezom 12,7 mm. Daljinski upravljana oružna stanica velika je prednost tenka, jer komandant tenka više ne mora da se izlaže neprijateljskoj vatri.

Vesti o domaćem i stranom naoružanju možete pročitati OVDE.

SD naoružanje

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
26 Beograd