Utorak 19. mar 2024.
Gvozdena kupola

RAZBIJEN MIT O "GVOZDENOJ KUPOLI": Hamas se ruga izraelskom ponosu, raketama od 1.000 dolara probijaju skupoceni PVO štit (VIDEO)

Foto: Profimedia
Gvozdena kupola je izraelski protivazdušni sistem kratkog dometa, koji u krugu od 5 do 70 kilometara izuzetno brzo traži, locira i prati kretanje svakog objekta u vazduhu.

Dugo vremena se smatrao savršenim i bio je ponos izraelske odbrambene industrije.

OD MESIJEVOG I RONALDOVOG DRESA SA MOZZARTOVIH AUKCIJA - 2,4 MILIONA DINARA „PARA GAVRILO“!

OD MESIJEVOG I RONALDOVOG DRESA SA MOZZARTOVIH AUKCIJA - 2,4 MILIONA DINARA „PARA GAVRILO“!

IZRAEL JE U VELIKOJ OPASNOSTI: Hamas se pohvalio velikim uspehom, ovo je njihovo novo moćno oružje (VIDEO)

IZRAEL JE U VELIKOJ OPASNOSTI: Hamas se pohvalio velikim uspehom, ovo je njihovo novo moćno oružje (VIDEO)

HAMAS IMA NOVI PLAN: Sada gađaju i PVO sistem "Gvozdenu kupolu" da je skroz onesposobe i unište!

HAMAS IMA NOVI PLAN: Sada gađaju i PVO sistem "Gvozdenu kupolu" da je skroz onesposobe i unište!

Međutim, zadnja ratna epizoda između Izraela i Hamasa dovela je u pitanje vrednost ovog sistema. Najveća vojno-tehnološka inovacija u istoriji ove države možda i nije to za šta su njeni kreatori govorili da jeste.

Gvozdena kupola je dosad u puno navrata odigrala ključnu obrambenu ulogu u trajnim izraelsko-arapskim sukobima, presrećući brojne pokušaje raketnog delovanja po tamošnjim gradovima. Ali njenu neefikasnost ovoga utorka nije se mogla tako lako sakriti.

Vojno krilo Hamasa ispalilo je taj dan više od 130 projektila na Tel Aviv uspevši lako da probiju metaforičko "gvožđe" protivazdušnog kišobrana: mrtvi građani, srušene zgrade, zapaljeni naftovodi, zatvoren i oštećen aerodrom Ben Gurion svedočili su o njegovoj nesavršenosti.

Mnogi vojni analitičari s tugom su konstatovali kako palestinska raketa od hiljadu dolara sa lakoćom buši presretačku "kupolu" u koju je uloženo, kako se procenjuje, od 2,5 do 3 milijarde dolara. "Jerusalim Post" otvoreno se zapitao da li se završilo doba njene dominacije i hermetičke bezbednosti koju je dosad uvek pružala građanima Izraela, istovremeno propitujući u svojoj analizi još važniju bezbednosnu dilemu: Da li su Iran i Hezbolah u međuvremenu išta naučili od palestinskog Hamasa?

Izraelska Gvozdena kupola je sistem protivazdušne odbrane koji su zajedno kreirale izraelske kompanije Rafael Advanced Defense Systems i Israel Aerospace Industries, uz finansijsku i tehničku podršku Sjedinjenih Država. Njegov mozak predstavlja višenamenski radar koji u krugu od 5 do 70 kilometara izuzetno brzo traži, locira i prati kretanje svakog objekta u vazduhu: aviona, raketa, bomba, bespilotnih letelica.

Nakon što detektuje potencijalnu opasnost, kompjuter aktivira rakete-presretače koje takve projektile obaraju na pozicijama dovoljno udaljenima od branjenih zona. Vojska SAD-a je pre nekoliko godina analizirala mogućnost nabavke Gvozdene kupole, ali su od svega odustali, procenivši da sistem ima znatne šupljine i nesavršenosti. Američke procene dobile su potvrdu i u praksi da se Gvzdena kupola ne može baš nositi s malo gušćom "kišom" raketa istog tipa.

Palestinci su mu očito pronašli "Ahilovu petu", napunivši pojas Gaze veoma gustom balistikom u kojoj su rakete njihove vlastite proizvodnje, jeftine rakete sovjetske proizvodnje, ali i puno opasnije te preciznije sovjetske rakete tipa Grad dometa 40 kilometara. Upravo ove zadnje su se pokazale najopasnijima za štit Gvozdene kupole nad izraelskim gradovima, čime je Hamas demonstrirao kako se razvio u lukavog protivnika čiji raketni arsenal postaje sve teže uništiti.

"Jerusalem Post" piše kako su izvori iz obaveštajne i sfere nacionalne bezbednosti već duže vreme upozoravali njihove novinare da libanski Hezbolah ima dovoljno projektila da "zaspe Izrael s više od 500 raketa dnevno", a to je svakako broj kojem ne može odoleti Gvozdena kupola. Ratni kabinet i izraelske obaveštajce očito je iznenadilo to što su po pitanju raspolaganja borbenim arsenalom jako potcenili palestinski Hamas.

- Ako je izraelska doktrina nakon 50-dnevnog rata u Gazi 2014. godine bila da će nadživeti Hamas, jer je Gvozdena kupola skoro pa hermetička zaštita za veći deo države, ovo sad jako menja odnose. Ako i Hamas ima više tih projektila dugog dometa, onda to itekako može da utiče na izraelske ratne planove, a posebno na procene trajanja ovog rata. Ako "jadni’" Hamas može da probije protivraketni štit sa 100 raketa za nekoliko minuta dva puta u danu, koliko štete tek mogu naneti Hezbolah i Iran s daleko moćnijim i većim količinama raketa - pita se sa zebnjom "Jerusalem Post".

Vesti o domaćem i stranom naoružanju možete pročitati OVDE.

Vremenska prognoza
Clear sky
6 Beograd