fbpx
Skip to main content
ruska vojska

AMERIKA PONOVO UMEŠALA PRSTE: Pokvarili Rusima planove u Africi, Putin neće biti nimalo zadovoljan

Foto: Profimedia/Shutterstock/Ilustracija
Sporazum će biti revidiran

Načelnik štaba Oružanih snaga Sudana Muhamed Usman el Husein izjavio je da Kartum namerava da revidira sporazum o izgradnji ruske vojne baze na Crvenom moru, prenela je televizija "Blu Nil TV".

POTONUO NAJVEĆI IRANSKI RATNI BROD! Strašan udarac za mornaricu, Amerika ima razlog za slavlje

POTONUO NAJVEĆI IRANSKI RATNI BROD! Strašan udarac za mornaricu, Amerika ima razlog za slavlje

UŽAS! Migranti pokušavali da pređu Sredozemno more pa NASTRADALI u brodolomu

UŽAS! Migranti pokušavali da pređu Sredozemno more pa NASTRADALI u brodolomu

AUSTRALIJA U STRAHU OD INDIJSKOG SOJA: Produžen lokdaun u Melburnu

AUSTRALIJA U STRAHU OD INDIJSKOG SOJA: Produžen lokdaun u Melburnu

- U procesu smo revidiranja sporazuma koji je potpisan između bivše vlade Sudana i Rusije u vezi sa ruskim vojnim projektom na sudanskoj obali Crvenog mora - rekao je načelnik.

Kako je pojasnio, Sudan ima mogućnost da unese dopune ili izmene u sporazum o vojnoj saradnji sa Rusijom na Crvenom moru, uzimajući u obzir interese zemlje.

ruski brod
Foto: Profimedia

- Sporazum može biti produžen ako vidimo korist za našu zemlju - dodao je el Husein.

Prema njegovim rečima, vojni sporazum između Kartuma i Moskve nije odobrio zakonodavni savet u vreme prethodne vlade.

- Trebalo bi da ga odobri zakonodavni savet Sudana, jer je to organ koji ratifikuje međunarodne sporazume - precizirao je el Husein.

Osim toga, načelnik štaba je istakao da njegova zemlja može da sarađuje u vojnoj sferi ne samo sa Rusijom i Kinom, nego i sa SAD, koje od 1993. godine smatraju Sudan zemljom – saučesnikom terorizma. Vašington je uklonio zvanični Kartum sa tog spiska tek u maju ove godine.

- Ranije je Sudan bio ograničen na vojnu saradnju sa Rusijom i Kinom, ali danas, nakon što je Sudan isključen sa spiska (saučesnika) terorizma SAD, možemo da sarađujemo sa Sjedinjenim Američkim Državama i zemljama Zapada - zaključio je načelnik štaba.

sudanska vojska
Foto: Profimedia

Ranije je televizija "Al Arabija", pozivajući se na neimenovani izvor, saopštila da je Sudan zamrznuo sporazum sa Rusijom o izgradnji vojne baze na Crvenom moru. Nakon toga je ruska ambasada u Kartumu demantovala te informacije.

U novembru 2020. godine objavljeno je da je sklopljen sporazum o izgradi ruske vojne baze u Sudanu. Kako se navodi u dokumentu, maksimalan broj ruskog personala u bazi ne bi smeo da bude veći od 300 osoba, niti da se tamo nalazi više od četiri broda istovremeno. Iz teksta sporazuma od 1. decembra 2020. godine sledi da je mornarica dobila mogućnost da koristi logistički centar u Sudanu tokom 25 godina.

Vremenska prognoza
Clear sky
37 Beograd