clear sky
19°C
27.04.2024.
Beograd
eur
117.1527
usd
109.2537
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

"Srbija je u samom svetskom vrhu u oblasti artiljerijskih sistema" Britanski stručnjak Kristofer Fos sumira utiske sa sajma naoružanja "Partner 2023"

28.09.2023. 07:20
Piše:
Srbija Danas/Miloš Labudić
Foto: Srbija Danas/Milana Pavković
Foto: Srbija Danas/Milana Pavković / Izvor: Foto: Srbija Danas/Milana Pavković

Na Međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme "Partner 2023", razgovarali smo sa birtanskim i svetskim stručnjakom za artiljeriju i oklopna vozila, gospodinom Kristoferom F. Fosom, na štandu najveće regionalne kompanije u oblasti namenske industrije - Jugoimport SDPR.

Na ovogodišnjem sajmu naoružanja i vojne opreme "Partner 2023", koji se održava od 25. do 28. septembra, organizovanom u saradnji Ministarstva odbrane Republike Srbije i preduzeća "Jugoimport SDPR" učestvovalo je preko 150 kako stranih, tako i domaćih izlagača. Ova izložba inovacija na svim poljima namenske industrije tradicionalno se održava pod kupolama hala Beogradskog sajma.

Na sajmu naoružanja predstavljena moćna "Nora B-52 NG" - novi ponos Vojske Srbije i srpske odbrambene industrije

Na sajmu naoružanja predstavljena moćna "Nora B-52 NG" - novi ponos Vojske Srbije i srpske odbrambene industrije

PR-DC na Partneru: Dron doleta 60 kilometara premijerno pred domaćom publikom

PR-DC na Partneru: Dron doleta 60 kilometara premijerno pred domaćom publikom

"PARTNER NAJBOLJI POKAZATELJ NAŠEG NAPRETKA" Ministar Vučević otvorio Sajam naoružanja i vojne opreme u Beogradu (FOTO)

"PARTNER NAJBOLJI POKAZATELJ NAŠEG NAPRETKA" Ministar Vučević otvorio Sajam naoružanja i vojne opreme u Beogradu (FOTO)

Preduzeće "Jugoimport SDPR" jeste najveća regionalna kompanija u oblasti namenske industrijejedan i samim tim jedan od najvećih izlagača na sajmu "Partner 2023", a njihov impozantni štand, koji je i zauzeo centralno mesto ovog sajma, imao je i te kako šta da ponudi.

Među mnogim gostima iz zemlje i sveta, koji su prodefilovali sajmom, izdvaja se gospodin Kristofer F. Fos, britanski stručnjak za naoružanje i autor oko stotinu publikacija usko vezanih za oblasti artiljerije i oklopnih vozila. Gospodin Fos trenutno vrši funkciju urednika sekcije za oklopna vozila, kao i kourednika za artiljeriju i PVO čuvenog "Džejns"-a (Jane's) - izdavačke grupacije specijalizovane za vojnu tehniku, bezbednost, avio i transportnu tehniku. Zbog svoje stručnosti i impresivnog staža od preko 50 godina intenzivnog i marljivog praćenja namenske industrije, gospodin Fos je rado viđen gost na svim sajmovima ovog tipa, ali i među svim medijskim kućama, koje se bave naoružanjem.

Foto: Srbija Danas/Milana Pavković
Foto: Srbija Danas/Milana Pavković / Izvor: Foto: Srbija Danas/Milana Pavković

Gospodin Fos je za portal Srbija Danas dao ekskluzivni intervju u kome je sumirao utiske sa ovogodišnjeg sajma "Partner 2023", koje je, kako on sam kaže, bilo njegovo treće ili četvrto gostovanje na beogradskom sajmu naoružanja. Budući da gospodin Fos već neko vreme prati razvoj namenske industrije u Srbiji, imao je veoma razvijeno mišljenje o toj grani industrije u našoj zemlji.

- Prešli ste dug put u poslednjih nekoliko godina. Mislim, odnosno ono što vidim jeste jedan kontinuirani razvoj - vi prosto ne stojite u mestu. Imate svoj proizvod, razgovarate s klijentima o njemu, a onda na osnovu tih razgovora i sugestija nastavljate njegovo dalje razvijanje i usavršavanje. Taj zdrav način rada doveo vas je do toga da danas ovde na sajmu možete ponosno da predstavite Noru, novu generaciju, koja će verovatno započeti probna gađanja već sledeće godine, to za mene lično jedna od najvažnijih stvari. Naravno, pored Nore, tu je i Lazar, koji je prisutan već nekoliko godina. Njegova osnovna uloga je bila i još uvek jeste uloga oklopnog transportera pešadije. Ipak, sada sa težim naoružanjem Lazar prelazi u ono što ja nazivam borbenim pešadijskim vozilom. - ističe gospodin Fos.

Foto: Srbija Danas/Milana Pavković
Foto: Srbija Danas/Milana Pavković / Izvor: Foto: Srbija Danas/Milana Pavković

Centralno mesto čitave izložbe, kao što smo rekli, zauzela je kompanija "Jugoimport SDPR", a na nju je svoje stručno oko bacio i gospodin Fos, koji već neko vreme prati razvoj same kompanije u celosti, ali i njenih pojedinih proizvoda individualno. On ističe jedan zdrav i kontinuirani razvoj "Jugoimporta" iz godine u godinu, a jedna stvar ove godine, pored onih najuočljivijih, privukla je njegovu pažnju.

- Zanimljivo to što ste ove godine stavili veliki akcenat na bespilotne letelice, a naročito bespilotna vozila na zemlji - to su igrači budućnosti. Niko još uvek nije potpuno siguran kuda će ići. U Ukrajini se sada iz dana u dan sve više koriste bespilotne letelice upravo u svrhu napadanja neprijatelja, kako iz vazduha, tako i sa kopna. Kada se sve to uzme u računicu, a u budućnosti se postavlja pitanje i veštačke inteligencije, ko zna gde će nas sve to dovesti. Mislim da vojske trenutno nisu sasvim sigurne protiv čega se bore. - ističe gospodin Fos.

Foto: Yugoimport SDPR
Foto: Yugoimport SDPR / Izvor: Foto: Yugoimport SDPR

Gospodin Kristofer Fos istakao je kvalitet samog sajma, od organizacije do konačne ponude opreme i naglasio da je "Partner" tradicija kojoj će se svake godine rado vraćati. Budući da je sa nama poslednjih nekoliko godina, gospodin Fos je istakao najuočljiviju promenu u naoružanju proizvedenom u Srbiji.

- Vaš raketni sistem postaje nešto što ja nazivam integrisani raketni sistem, gde svaka platforma ima svoje individualne  sisteme za kontrolu paljbe i navigacije projektila. Ranije biste imali četiri do šest raketa, koje se lansiraju isključivo istovremeno. Danas, ako je to potrebno, svaka platforma može u isto vreme da cilja svoju individualnu metu. Razvijanjem ove tehnologije, došli ste do toga da danas vaša artiljerija ima mnogo veću preciznost - naglašava gospodin Fos.

Foto: Srbija Danas/Milana Pavković
Foto: Srbija Danas/Milana Pavković / Izvor: Foto: Srbija Danas/Milana Pavković

Na ovogodišnjem sajmu, predstavljen je i novi adut srpske namenske industrije - samohodna haubica Nora B52 NG "Perun", kalibra 155 milimetara, sa dometom koji može biti i više od 50 kilometara. Ovaj artiljerisjki sistem javnost je po prvi put premijerno mogla da vidi upravo na ovogodišnjem sajmu, a kako stoje stvari, očekuje se da će upravo Nora B52 biti glavni adut Srbije u plasiranju proizvoda nemenske industrije na svetsko tržište.

- Nora se pokazala fantastično. To je prosto sledeća generacija artiljerije. Stvar je u tome da danas svi traže veći domet. Kalibar 155/52 zahteva veću zapreminu komore, ali zapravo cela poenta artiljerije je da morate jasno definisati cilj. Nema svrhe pucati i uludo trošiti municiju - prvo i osnovno je pronalaženje mete. Tom projektilu je potrebno minut do minut i po da stigne do cilja, koji se za to vreme može i pomeriti. Dakle, upravo zato vam i nije potreban toliko veliki domet konvencionalne artiljerije. Mislim da je tu domet od nekih 50-ak kilometara, za koliko je Nora opremljena, tačno kako treba. Pored toga, da biste postigli još bolje rezultate, uvek je dobro imati na raspolaganju daljinske kontrole, a svakako i kvalitet municije igra glavnu ulogu u samoj preciznosti oružja, a mislim da je preciznost veoma važna. - istakao je gospodin Fos.

Tokom šetnje Halom 1 Beogradskog sajma, u jednom trenutku zaustavili smo se pored same haubice Nora B52, gde je gospodin Fos nastavio svoju priču o Nori.

- Dokaz da vi to imate jeste činjenica da je nora učestvovala u američkim testiranjima rame uz rame sa sistemima poput "Archer-a" i "Cezar-a". To je nešto čime treba da se ponosite. Amerika ne mora ništa da kupi, ali samo vaše pojavljivanje na tom testiranju je potvrda da ste u samom svetskom vrhu u oblasti artiljerijskih sistema. Da nije tako, Amerikanci vas ne bi ni pozvali. Amerikancima je potreban pouzdan artiljerijski sistem na točkovima, a Nora je upravo to. - objašnjava naš sagovornik.

Foto: Srbija Danas/Milana Pavković
Foto: Srbija Danas/Milana Pavković / Izvor: Foto: Srbija Danas/Milana Pavković

Kako srpska namenska industrija konstantno napreduje i prati svetske trendove, veoma je važno imati i razrađen plan za budućnost. Gospodin Fos, na osnovu svog ogromnog iskustva, za srpsku namensku industriju vidi veoma jasnu budućnost.

- Srbija ima specifično tržište, a to su vozila na točkovima, odnosno točkaši. Imate fantastična vozila 4x4, pa i 6x6 i ne vidim neku veliku potrebu prelaska na proizvodnju vozila na gusenicama. Iako su ta vozila zaista dobra, njihova proizvodnja je komplikovana. Rusi su uvek bili vodeći u tom delu industrije, imajući u vidu MP 1, 2 i 3, a sada su prešli na "Bumerang", tako da mislim da je ta proizvodnja veoma skupa i da prosto nije isplativa. Ali da, još jednom napominjem da vi imate veoma specifično tržište kog treba da se držite i na kome možete daleko da dogurate, a to su svakako: artiljerija, raketni sistemi, oklopna vozila na točkovima, sistemi za kontrolu artiljerijske paljbe, kao i neke vrste raketa, i naravno, da ne zaboravim, tu je svakako i municija. - zaključio je naš sagovornik, stručnjak za artiljeriju i oklopna vozila, gospodin Kristofer F. Fos.

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije/Partner 2023
Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije/Partner 2023 / Izvor: Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije/Partner 2023

Četvrtak 28. septembar predstavlja dan kada civili mogu da dođu i vide nove adute pre svega domaće namenske industrije, ali i proizvode država sa gotovo svih krajeva planete Zemlj, od Velike Britanije i Francuske, preko Nemačke, Irana i Azerbejdžana, pa sve do daleke Kine.

Kako biste mogli da uđete u prostorije sajma, potrebno je samo da se registrujete na sajtu sajma "Partner 2023".