fbpx
Skip to main content
Amfilohije, Milo Đukanović

AMFILOHIJE KONAČNO RASKRINKAN: Otkriveno zašto je mitropolit podržao separatistu Mila Đukanovića

Foto: Profimedia
Kao i svakom crnogorskom separatisti, ako već ne uspe u Beogradu i ne postane patrijarh, eto njega na tronu svetog Petra Cetinjskog

Godina je 1997. Jesenje veče. U Hristov hram u Podgorici ulazi nekrst. Komunista, ateista, nelagodno mu je dok prilazi odru. Prekrstio bi se makar mehanički, ali smatra to izlišnim.

Proverite zašto je svi imaju u telefonu! Svako ko ovo koristi, rešava sve probleme jednim klikom

Proverite zašto je svi imaju u telefonu! Svako ko ovo koristi, rešava sve probleme jednim klikom

"KO TAKNE U BOGA ZAVRIŠIĆE KAO ĐUKANOVIĆ": Marko Milačić poslao brutalnu poruku opozicionom DPS

"KO TAKNE U BOGA ZAVRIŠIĆE KAO ĐUKANOVIĆ": Marko Milačić poslao brutalnu poruku opozicionom DPS

OVO JE PAPIR KOJIM JE MILO SKINUT S VLASTI! Poslat je Đukanoviću, pogledajte šta piše u dokumentu (FOTO)

OVO JE PAPIR KOJIM JE MILO SKINUT S VLASTI! Poslat je Đukanoviću, pogledajte šta piše u dokumentu (FOTO)

Staje pred onižen čoveka u vladičanskoj odori, kakva se oblači samo pred službu. Budući daleko viši od svog domaćina, neprirodno se saginje i ljubi krst koji stoji u njegovim rukama.

Tek onako, tu se našao i fotograf, sasvim slučajno da zabeleži ovaj momenat. Trenutak koji će prelomiti predsedničke izbore, prve nakon raskola u DPS.

Raskola na projugoslovensku struju Momira Bulatovića i separatističku Mila Đukanovića. Dva kuma su se zavadila, ali tu gde prestaje građansko svedočenje, počinje ono kvazi duhovno.

Onog momenta kada je sa grane prosrpske politike počeo da pada u separatističko blato, Mila je u svoje krilo primio Amfilohije (Risto) Radović.

Tek što je ostavio pištaljku kojom je rušio državu te iste godine u Beogradu, on je prihvatio političku palicu i pomoću nje, kao kakvom magijom, prevario onolike čestite ljude u Crnoj Gori i ubedio ih da je baš mladi, naočiti Đukanović pravi izbor.

Ali ne zbog toga što nije bio svestan njegovog antisrpskog i secesionističkog raspoloženja još tada, već baš zato što je dobro znao da Milo želi razdvojiti dva oka u glavi. 

A zbog čega je Amfilohije stao na tu stranu? Zašto je podržao Mila i 2006. kada su svi videli referendumsku krađu? Zašto je tada ćutao i samo jednom u osvit glasanja progovorio: "Pa biće crkve i u nezavisnoj Crnoj Gori!"?

Zato što je njemu samostalna Crna Gora trebala kao rezervni položaj.

Kao i svakom crnogorskom separatisti, ako već ne uspe u Beogradu i ne postane patrijarh, eto njega na tronu svetog Petra Cetinjskog. Na tronu, kako to samo on i Milo kažu - autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve.

I od tog cilja ni Milo, ni Risto ne odustaju. Ali nisu računali samo na dve stvari.  Odlučnost srpskog naroda da se brani i rešenost predsednika Vučića i patrijarha Irineja da demokratskim i mirnim sredstvima svoj narod štite uvek i na svakom mestu.

Otud i kletve i držanje opela i nazivanje predsednika Vučića izdajnikom! Nikada Risto nije držao opelo Milu, ali jeste predsedniku Vučiću!

Nikada nije u podgorički hram uveo Irineja Bačkog, ali jeste Grigorija Grišu Maseratija. I nikada se nije pomirio sa svojim neispunjenim ambicijama da zasedne na tron Svetog Save. 

Ne vredi Risto! Džaba ti i Đilas i njegov novac.

Džaba ti i Milo i njegova armija. Džaba ti i kletve i obmane. Srpski narod više niko neće ponižavati i srpski narod ti nikada nećeš voditi. Predsednik svih Srba je Aleksandar Vučić. Verski poglavar svih Srba je patrijarh Irinej.

I tu ni ti, ni Milo, ni Đilas ništa ne možete.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD region

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd