fbpx
Skip to main content
Ana Brnabić

Ana Brnabić u Banjaluci: Nastavićemo da pomažemo Republici Srpskoj (VIDEO)

Tanjug/​Sava Radovanović
Predsednik Vlade Srbije Ana Brnabić čestitala je danas građanima Republike Srpske Dan RS uz poruku da su Srbiji i RS, ali i regionu, najpotrebniji stabilnost, mir, sloboda i nezavisnost u donošenju odluka u odnosu na sopstvene najbolje interese.

Na svečanoj akademiji u Banjaluci, Brnabić je naglasila da će Srbija poštovati Dejtonski sporazum i odluke koje zajednički donesu tri naroda u BiH, ali i nastaviti da pomaže RS konkretnim projektima, a posebno kroz obrazovanje i kulturu.

- Život narodni ne sme da teče kako ga nose vetrovi - citirala je Brnabić u Banjaluci srpskog političara i nekadašnjeg predsednika Vlade Srbije, Stojana Novakovića, ističući da su na našim prostorima vetrovi i sa istoka i sa zapada bili uvek posebno snažni i uvek su se baš ovde sudarali i prelamali.

PREMIJERKA SRBIJE ODLIKOVANA U BANJALUCI: Ani Brnabić ORDEN za izuzetne zasluge (VIDEO)

Nema, za nas, bolje opomene od ove rečenice iz naše prošlosti, navela je ona.

Kako je rekla, i danas živimo u kompleksnim vremenima kada nam zajedno treba mnogo političke pameti i hrabrosti da naš narod ne bi živeo kako ga vetrovi nose, već kako sam želi i treba da živi.

- Naša sadašnjost nam pokazuje da je moguće biti razdvojen granicama, a ostati nerazdeljiv i jedinstven u zajedničkom pokušaju da se posledice teške prošlosti što uspešnije i brže iscele i da se stvore uslovi za miran i normalan zajednički život u ovom delu Evrope - poručila je Brnabić.

Prema njenim rečima, samo mir i stabilnost će omogućiti da u budućnosti u celom našem regionu svi građani, bez obzira na njihovu nacionalnost ili veru, žive slobodnije, srećnije i zaklonjenije od svih vetrova. 

Upravo zbog tog zajedničkog interesa, Srbija će mudro i strpljivo poštovati svoje međunarodne obaveze, pre svega Dejtonski sporazum, ne gubeći pritom osećaj za neophodnu meru pravde, nezavisnosti i slobode koje vi ovde uživate, poručila je ona.

- Za razliku od nekih, za Srbiju su važni istorijski dogovori, a međunarodno pravo nije samo mrtvo slovo na papiru. I nije nam teško da, poštujući druge, ostanemo verni samima sebi i onom što smo nasledili iz prethodnih vremena - ističe Brnabić.

Naglasila je da će Srbija poštovati svaku odluku koju konsenzusom donesu sva tri konstitutivna naroda Bosne i Hercegovine, ali da će se i posebno brinuti za građane Republike Srpske.

- Naša ljubav i briga prema Republici Srpskoj ne znači mržnju i nebrigu prema Bosni i Hercegovini, niti će ikada to značiti. Naprotiv, mostovi i putevi koje gradimo ka Republici Srpskoj, jesu mostovi i putevi ka Bosni i Hercegovini. A Vlada Srbije će nastaviti da gradi nove i osnažuje postojeće - navela je Brnabić. 

BIJELJINA ZA DAN SRPSKE: Pogledajte kako mladi slave Dan Republike! (VIDEO)

Posebno ćemo se baviti osnaživanjem naših specijalnih veza kroz jačanje saradnje u kulturi i obrazovanju, naglasila je ona i dodala da se nada da su prošla vremena u kojima su ministarstva sile bila ministarstva vojske i policije.

- U 21. veku ministarstva sile za pametne zemlje su ministarstva obrazovanja i kulture - poručila je Brnabić.

Predsednik Vlade Srbije rekla je da će se na tekovinama i na konkretnoj podršci bazirati odnos Srbije prema RS i u budućnosti - na odnosima podržavanja, pomaganja i osnaživanja.

 

Komentari
Pošalji komentar
Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

Pročitajte i:

SD region

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Mist
10 Beograd