fbpx
Skip to main content
Dalibor Jauković

POTRESNA ISPOVEST BRATA NAPADAČA NA AMBASADU SAD U PODGORICI: Evo šta Dalibor nije mogao da preboli

Foto: Facebook Printscreen/Dalibor Jauković
"Nismo se nadali da će ovako nešto učiniti"

Majka, brat i uža rodbina ispratili su u petak na večni počinak Dalibora Jaukovića (43), bivšeg pripadnika VJ koji se pre tri dana razneo nakon napada na Ambasadu SAD u Podgorici. Sahranjen je u selu Pridvorica nedaleko od Šavnika, pored oca Mladena.

Njegovog brata Dejana nekoliko sati kasnije novinari su zatekli ispred zgrade u kojoj stanuje u podgoričkom naselju Blok 5, u ulici Vijenci Danila Kiša. Bio je utučen, u crno odeven.

- U petak ujutru sam sahranio brata i teško mi je bilo šta reći. Nismo se nadali da će ovako nešto učiniti. U životu nikome nismo problem napravili. Bio je ponosan što je kao vojnik Vojske Jugoslavije učestvovao u ratu protiv NATO na Kosovu. Nije mogao da preboli što je Crna Gora postala članica Alijanse - priča Dejan, koga je nekoliko metara dalje čekalo policijsko vozilo.

- Zvali su me opet iz policije. Verovatno zbog neke nove izjave - reče Jauković, pre nego što je ušao u automobil.

Na vratima nema smrtovnice, kao ni uobičajene umrlice u novinama.

- Večeras ću poslati čitulju. Čekao sam da prođe sahrana - kazao je kratko Dejan.

Ispred zgrade su ga dočekali mnogobrojni prijatelji, pobratimi. Svi dele tugu sa, kako kažu, časnom familijom koja je uzor po poštenju u celom kvartu.

Posle SAMOUBILAČKOG BOMBAŠKOG NAPADA: Ambasada SAD u Podgorici nastavlja s radom od ponedeljka

- Svi smo u šoku. Bio nam je najbolji komšija, miran i dobar čovek. Ovo nema veze sa terorizmom. Očigledno da ga je velika muka naterala da to učini - pričaju komšije. - Teško su živeli, a on heroj sa Kosova ostao bez posla i perspektive. To nije mogao da podnese. Namerno je izabrao gluvo doba noći kako ne bi nekog drugog povredio. Nije voleo NATO, borio se protiv njih 1999. godine - tvrde komšije.

Mileta Pavićevića, koji je nameravao da ode na sahranu Daliboru kaže:

- Nisam znao da je sahrana već obavljena. Žao mi je tog junaka sa Kosova. Muka i nepravda su ga naterale da ovo učini - dodaje Pavićević.

Radan Nikolić, predsednik Udruženja boraca ratova od 1990. godine Crne Gore, kaže da je udruženje, iako Dalibor nije bio njihov član, bilo spremno da bude pri ruci porodici u najtežim trenucima.

- Dalibor se nikada nije obraćao za pomoć rukovodstvu udruženja. Zbog nedostatka prostora i novca godinama ne možemo da se bavimo problemima ratnih veterana. Nažalost, država se, uprkos našim upozorenjima, nije posebno bavila problemom posttraumatskog stresnog sindroma kod ratnih veterana - kaže Nikolić i dodaje - Olako se prelazilo i preko ubistava koje su ratni veterani počinili u krugu porodice i njihovih samoubistava.

Mnogo je ratnih veterana po povratku sa ratišta ostalo bez posla. Osim toga, jedino u Crnoj Gori nijedan od boraca iz devedesetih ne prima borački dodatak mada za to postoji zakonski osnov. A siromašnih i obolelih veterana je sve više.

 

Pročitajte i:

SD region

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd