fbpx
Skip to main content
vakcina

Ceo Krizni štab pristao da se vakciniše pred kamerama: Svi se nude da ih snimaju

Foto: Profimedia/ilustracija
Prioritetne grupe su osobe sa povećanim rizikom od težih oblika bolesti, radnici u zdravstvu i pružaoci usluga u ustanovama socijale i domovima za stare

Ceo svet se nada da uskoro dolazi kraj pandemiji korona virusa. Velika Britanija odobrila je korišćenje Fajzerove vakcine protiv korone, koja je izrađena u saradnji sa nemačkim Biontekom, a prve vakcinacije bi trebalo da otpočnu već sledeće nedelje.

POKRENITE PAMETNI SVET ZABAVE U SOPSTVENOM DOMU

POKRENITE PAMETNI SVET ZABAVE U SOPSTVENOM DOMU

KORONA NE POPUŠTA: U Hrvatskoj najveći broj preminulih do sada

KORONA NE POPUŠTA: U Hrvatskoj najveći broj preminulih do sada

KORONA NE JENJAVA U SLOVENIJI: Raste broj preminulih u odnosu na prethodne dane, nema ublažavanja mera!

KORONA NE JENJAVA U SLOVENIJI: Raste broj preminulih u odnosu na prethodne dane, nema ublažavanja mera!

Fajzer je poslao dokumentaciju i Agenciji za lekove u SAD i EU, kao i nekim zemljama širom sveta, uključujući i Srbiju, pa se svi sa neiščekivanjem očekuju dan kada će vakcina stići i na Balkan. Vakcini se nadaju i Hrvati, a članovi Nacionalnog štaba civilne zaštite saopštili su da će se vakcinisati pred kamerama.

- Ja ću se svakako vakcinisati i nudim se da me snimite kako to radim kad cepivo dođe - poručio je ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović.

Istog stava je i direktorka Univerzitetske bolnice za Infektivne bolesti, kao direktor hrvatskog Instituta za javno zdravlje Krunoslav Capak.

- Ja ću se svakako vakcinisati, nudim se da me snimite - dodao je Capak.

I ministar zdravlje hoće pred kamere

I ministar zdravlja Vili Beroš je spreman da se vakciniše pred kamerama, ali tek nakon šest meseci, s obzirom na to da je pre nekoliko dana preboleo kovid-19.

Vili Beroš
Vili Beroš
Foto: Profimedia

Iz hrvatskog kriznog štaba su saopštili da je Hrvatska naručila 5,6 miliona doza vakcina od raznih proizvođača, a dobili su ponudu i od kompanije koja će lek registrovati krajem 2021. godine.

- I od njih ćemo uzeti manje količine, za slučaj da ovo bude sezonska vakcina. EU je otvorila pregovore sa 6 proizvođača u prvoj fazi, a još su se kasnije javili neki dobavljači s kojima će pregovori skoro početi. Prvi sporazum koji je RH dobila na uvid je bio onaj od Astra Zenece. Hrvatska se odlučila za tu vakcinu za najugroženije grupe stanovništva. Interes zemalja je bio ogroman pa nismo dobili sve što smo tražili nego dva miliona i 705.000 doza od njih. Odlučili smo se i za milona doza od Fajzera, a onda toliko i od Moderne. Tu još nemamo potvrdu hoće li biti milion doza ili ne. Zatim je tu i Cure Vac, od kojih smo naručili 300.000 doza radi eventualnog sezonstva - rekao je Capak.

Prva tura za 65.000 ljudi

On je rekao da je Fajzer najavio da će prva runda imati 125.000 doza.

- Moći ćemo da vakcinišemo 62.500 ljudi u prvom navratu ako bude kvartalna isporuka - rekao je Capak.

Istako je da su prioritetne grupe osobe sa povećanim rizikom od težih oblika bolesti, radnici u zdravstvu i pružaoci usluga smeštaja osobama starije životne dobi i osoba s invaliditetom.

SD region

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Light snow
1 Beograd