fbpx
Skip to main content
Crna Gora

NISAM CRNOGORAC ŠTO SAM SRBIN, NEGO SRBIN ŠTO SAM CRNOGORAC! Probudila se mojkovačka Crna Gora! (VIDEO)

Foto: Youtube Printscreen/Facebook/ Čojstvo
Ne haju vladari Crne Gore za to šta je pričao Petar Petrović Njegoš ili Janko Vukotić, pljunuli bi oni i na to, ako im se samo tako kaže.

Nastavljaju se okupljanja i šetnje verujućeg naroda u Crnoj Gori koji se protive usvajanju skandaloznog zakona o otimanju imovine SPC.

Verni narod je uz svoju Crkvu i sa ikonama u rukama brani Crnu Goru. Litije, koje čini kolona duga po nekoliko kilometara i koja broji od 10.000 do 15.000 ljudi, prizor je od kog se diže kosa na glavi.

"Ja sam Srbin iz Crne Gore", rekao je Njegoš, ali ova rečenica danas je strogo zabranjena u Crnoj Gori, kao i beseda Janka Vukotića tokom Mojkovačke bitke, one iste koju Duško Marković danas poništava.

LAKA TI NOĆ MONTENEGRO, SREĆNA TI NOVA, CRNA GORO: Iz svih gradova - ovako se brani pravoslavlje! (FOTO, VIDEO)

LAKA TI NOĆ MONTENEGRO, SREĆNA TI NOVA, CRNA GORO: Iz svih gradova - ovako se brani pravoslavlje! (FOTO, VIDEO)

Na sve ovo, narod je ustao i poručuje samo jedno. Dostojanstvenom šetnjom brani ono najsvetije, svoje korene, svoju veru, svoje pretke. Širom Crne Gore, svako veče ide počasna litija, koja svakog dana postaje sve brojnija.

Litija koja je juče krenula iz sela Tomaševo, ka Bijelom Polju, činila je grupu od nekoliko stotina ljudi koji su prešli put od 30 kilometara peške, ne želeći niko da ih vozi. Na taj način su iskazali poštovanje prema svojim precima i svetinjama. Put pređen peške, uz dostojanstvo, sveću i slavsku ikonu u rukama, zabeležile su i kamere, pa je to izgledalo ovako:

Žabljak

Na Žabljaku je organizovana litija po neverovatnim vremenskim uslovima. Pogledajte video:

Pljevlja

Pljevlja
Pljevlja
Foto: IN4S

Podgorica

Podgorica je bila mala da primi sav narod koji je izašao na ulice:

 Bijelo Polje je, kako nam čitaovci javljaju, večeras oborilo rekord, gde je litija brojala preko 15.000 ljudi.

Bijelo Polje

Bijelo Polje
Bijelo Polje
Foto: IN4S

Plužine

Plužine
Plužine
Foto: IN4S

Mojkovac

Mojkovac
Mojkovac
Foto: IN4S

Žabljak

Žabljak
Žabljak
Foto: IN4S

Podgorica

Podgorica
Podgorica
Foto: IN4S

Tivat

Tivat
Tivat
Foto: IN4S

Nikšić

Nikšić
Nikšić
Foto: IN4S

"Srbin sam Crnogorac. Srbin sam jer sam Crnogorac. Ne velim da drugdje i drukčijih Srba nema - zlo nas je rasulo na sve strane, ama ja sam takav. Nijesam Crnogorac što sam Srbin, nego Srbin što sam Crnogorac. Mi Crnogorci mi smo so srpstva. Nije ovdje srpstvu sva snaga, ali jeste duša. Možeš me ubiti, sasjeći, smrviti i u prah stucati, ali što je srpsko to ostaje, dok i trunke ima. I misao moja srpska traje dok ijedan damar kuca. Ima drukčijih Srba, mi smo oni od Kosova, što svećaju i pjevaju nesreće srpske. Zatri Kosovo u pameti, u duši srpskoj – pa ni nas nema. Srba nema.", rekao je serdar Janko Vukotić.

Valjda je vlast u Crnoj Gori izabrala da stoji uz rame sa Hašimom Tačijem i drugovima s Kosova, koje je među prvima priznala, nego da bude kao i uvek na strani svog naroda koji je vekovima bio pravi prijatelj i brat Srbiji.

Ko zna možda će zbog ove rečenice i Njegoš postati jednog dana okupator u Crnoj Gori i biti proteran sa Cetinja, a možda i narod u Crnoj Gori konačno svojim protestom kaže svetu ko su i za koga su.

SD region

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Slaba kiša
18 Beograd