fbpx
Skip to main content
dečak

DEČAK (11) UMRO OD KOBNOG SINDROMA! "Toliko su jaki bili ti upalni procesi": Retka komplikacija odnela život mališanu

Foto: Profimedia/ilustracija
Reč je o najmlađoj preminuloj osobi od posledica novoga korona virusa u Hrvatskoj

Dečak u dobi od 11 godina preminuo je tokom noći u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu od posledica infekcije korona virusom.

OTAC GOJKO PEROVIĆ ODBRUSIO PREDSEDNIKU CRNE GORE: Đukanović je neumoran u pravljenju podela među narodom!

OTAC GOJKO PEROVIĆ ODBRUSIO PREDSEDNIKU CRNE GORE: Đukanović je neumoran u pravljenju podela među narodom!

KORONA PRESEK KOD SUSEDA: U Crnoj Gori registrovano 387 novih slučajeva, preminule dve

KORONA PRESEK KOD SUSEDA: U Crnoj Gori registrovano 387 novih slučajeva, preminule dve

NOVI ZEMLJOTRES KOD PETRINJE: "Cela kuća se zatresla kao da je GRANATA EKSPLODIRALA" (FOTO)

NOVI ZEMLJOTRES KOD PETRINJE: "Cela kuća se zatresla kao da je GRANATA EKSPLODIRALA" (FOTO)

Reč je o najmlađoj preminuloj osobi od posledica novoga korona virusa u Hrvatskoj. Kako se saznaje dečak nije bolovao od drugih bolesti nego je došlo do retke komplikacije. Odnosno, došlo je do multiorganskog upalnog sindroma, koji se kod neke dece i adolescenata javlja kao preterani imunološki odgovor na Covid-19 infekciju ili nakon kontakta s Covid pozitivnom osobom.

Sve se odigralo vrlo brzo. Dečak je, kako se saznaje, prve simptome dobio u subotu. U nedelju mu se stanje primirilo, te su ga u ponedeljak testirali na Covid-19. Prvi nalaz, s datumom 18. januar, bio je negativan. Ali početkom nedelje dečakovo stanje se pogoršalo, zbog čega su ga dovezli na Hitni prijem zagrebačke Klinike za dečje bolesti u Klaićevoj ulici u četvrtak. Upravnik Klaićeve, prof. dr. sc. Goran Roić, potvrdio je da je dečak kod njih primljen 21. januara poslepodne. Na prijemu ništa nije upućivalo na nešto neuobičajeno.

Imao je anamnezu od nekoliko dana povišene temperature, glavobolje i bolova u trbuhu, kazao je dr. Roić.

Takvih pacijenata sa sličnom anamnezom u Klinici u dnevnom ritmu imaju mnogo. Odmah su počeli s dijagnostikom, laboratorijskim i drugim pretragama.

- Zbog sumnje na akutno dešavanje u trbuhu primljen je na odeljenje dečje hirurgije i napravljena je laboratorijska i dijagnostička obrada, koja je ukazala na probleme u više sastava, bubrežnu insuficijenciju, poremećaj koagulacije, znakove sepse. Iste večeri prebačen je u jedinicu intenzivnog lečenja- objasnio je Roić.

respirator
Foto: Profimedia

Neposredno pred sam operacijski zahvat, pre uvođenja u anesteziju, dečak je pao u srčani arest, odnosno došlo je do prekida rada srca.

- Dete je reanimirano i nakon stabilizacije završen je zahvat, ali je u postoperativnom procesu dete bilo prikačeno na kiseonik - rekao je Roić.

Iako je dečak na prijemu imao negativni nalaz na Covid-19, s datumom od 18. januara, ponovno su ga testirali PCR testom. Rezultat su dobili 22. januara. Bio je pozitivan.

- Zbog pozitivnog nalaza i otkazivanja više organa naši stručnjaci odmah su posumnjali da bi se moglo raditi o multiorganskom upalnom sindromu te je dete 22. januara prebačeno na Kliniku za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’ - rekao je Roić.

Uprkos svim merama lečenja i intenzivne nege dečak je, nažalost, preminuo u noći na nedelju. Toliko su brzi i jaki bili ti upalni procesi. Smrt dečaka komentarisao je i ministar zdravlja Vili Beroš.

- Smrt ovog dečaka najtužnija je vest od početka globalne pandemije. U nedelju ujutro saznao sam tu vest. Dečak je bio pozitivan na koronu, preminuo je najverovatnije od multisistemskog inflamatornog sindroma, odnosno multisistemske upalne reakcije, koja je opisana u literaturi u dečjoj dobi. Dakle, u dobi od dve do petnaest godina moguće je ovakvo dešavanje. Uzrokovano je samom infekcijom, ali dolazi do prekomernog upalnog odgovora u organizmu koji zahvata krvne žile te na taj način može zahvatiti više organa - rekao je Beroš.

Dodao je da je zatražio očitavanje iz Klinike za dečje bolesti kao i iz Zarazne bolnice, i već u nedelju je dobio najveći deo dokumentacije.

SD region

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Mist
-3 Beograd