fbpx
Skip to main content
Mašan

Đetići pokušali da naprave oklopno vozilo, a napravili "Mašana"

Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Crnogorci prestavili pokušaj vojnog oklopnog vozila "Mašan"

U kasarni “Masline” u Podgorici predstavljeno je oklopno vozilo "Mašan", koje je proizvela bjelopoljska fabrika “Montenegro Armour Group“u Bijelom Polju. Međutim, za ovo oklopno vozilo slobodno se može reći da je parodija oklopnom vozilu “Miloš” koje proizvodi srpska namenska industrija SDPR Jugoimport.

- “Mašan” je lako terensko vozilo, koje ne može ni da izdrži ni metak kalibra 7,62. Ovo je vozilo samo za prevoz, nema apsolutno zaštitu kao oklopno vozilo “Miloš” koje proizvodi SDPR. Ovo nije teško oklopno vozilo, već lako vozilo koje koliko vidim nema ni balističku zaštitu. Verovatno je sklopljeno od uvoznih komponenti. Ja ne znam čiji su motor koristili, s obzirom na to da Crna Gora ne proizvodi motore, verovatno je uvezen. Naoružanje ne vidim da ima neko, na vrhu ima neku skalameriju, koja možda predstavlja radio uređaj, neku radio antenu – kaže vojni analitičar Miroslav Lazanski.

Miroslav Lazanski
Miroslav Lazanski
Foto: Srbija Danas

U Crnoj Gori povodom predaje “Mašana” Ministarstvu odbrane i Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore, priređena je šarada, a državnici te zemlje izašli su da se slikaju sa novim "ponosom" njihove zemlje. Međutim, Lazanski kaže da je “Mašan” jedan eksperiment crnogoraca, koji je upravo poslužio samo za slikanje.

- Vojska Crne Gore ne treba veliku količinu tih vozila, a s druge strane s takvim vozilom ići u neku mirovnu misiju je veoma opasno jer takvo vozilo nema balističku zaštitu koja može da obezbedi bezbednost posade. Koliko vidim ima četvoro vrata, a po vratima vidim da nema tu neke debljine. Tako da za ovo vozilo može da se kaže da je više propagandno, marketinški potez nego što će “Mašan” biti nešto epohalno – navodi Lazanski.

Kako izgleda crnogorski "Mašan" pogledajte na priloženim fotografijama:

Kako izgleda vojno oklopno vozilo "Miloš" pogledajte na sledećim fotografijama:

Vojno oklopno vozilo "Miloš"
Vojno oklopno vozilo "Miloš"

Vojno oklopno vozilo "Miloš"
Vojno oklopno vozilo "Miloš"

Vojno oklopno vozilo "Miloš"
Vojno oklopno vozilo "Miloš"

Na pitanje da li “Mašan” može da se uporedi sa vojnim oklopnim vozilom SDPR-a “Milošem”, Lazanski kaže da bi to bilo kao da poredimo “fiću” i “mercedesa”.

- To uopšte ne može da se poredi. To vam je kao da poredite fiću i mercedes, ne može da se poredi sa Milošem. Dajte da budemo ozbiljni. Miloš je jedan ozbiljan vojni oklopni automobil koji može da nosi, ne samo DUPS što nosi, borbenu stanicu, daljinsko upravljanje i mitraljez, već može da nosi i protivoklopne rakete recimo ruski sistem kornet ili konkurs. Miloš je jedan ozbiljan projekat SDPR-a. Uostalom 8 komada “Miloša” je kupila jedna zemlja članica Evropske unije. Kupili su i Noru i to u vrlo impresivnom broju. Vrednost celog posla je bila preko 40 miliona evra i Miloša i Nore. Baš me zanima kome Crna Gora može da proda tog “Mašana”?! Mislim da ga ni Albanija ne bi kupila, a da ne kažem neka zemlja u Africi i Aziji. Da se ne zanosimo… Ja to ne govorim sa nekim podcenjivanjem, niti sa nekom zlobom, ja govorim ono što je realno. Miloša je kupila jedna članica EU, a znate kakvi su standardi EU nabavka vojnih sredstava – objašnjava Lazanski.

Kao zaključak na neozbiljnost pokušaja Crnogoraca da naprave oklopno vozilo, Lazanski pirimećuje da je upravo to što nikakve detalje o vozilu nisu izneli u javnost.

- Čim nisu naveli nikakve detalje vozila, onda vam je to samo znak da je to jedan “industrijski šravciger” - zaključuje Lazanski.

Za karatkteristike "Mašana" javnost će biti uskraćena jer ih Crnogorci nisu izneli u javnost, dok karakteristike ponosa srpske namenske industrije pogledajte na priloženom infografiku:

Miloš
Foto: SD/ilustracija

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD naoružanje

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
12 Beograd