fbpx
Skip to main content
Ulcinj

DVA UKRAJINCA PRONAĐENA U VODAMA KOD ULCINJA: Bili su van dozvoljenog mesta plovidbe, potpuno iscrpljeni

Foto: Profimedia
Pripadnici Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama Crne Gore (UPSUL) u saradnji sa pripadnicima Sektora granične pomorske policije (SGP), spasli su danas u međunarodnim vodama južno od Ulcinja dva ukrajinska državljanina koji su se na malom gumenjaku našli u veoma opasnoj situaciji.

UPSUL je jutros oko devet časova primio informaciju da se na 13 nautičkih milja južno od uvale Valdanos nalaze, u malom gumenom čamcu, dva Ukrajinca, kojima je potrebna hitna evakuacija.

- Operateri na POC, Krgović i Nikočević su odmah detektovali malo plovilo putem VTMIS radarskog sistema, i angažovali dva brza plovila SAR-1 sa posadom Koković i Karađuzović i SAR-5 (Asović i Begović). Posle sat vremena pretrage, čamac SAR-5, prema instrukcijama dobijenih od strane SGP Bar, uočio je mali gumeni čamac dužine tri metra sa dva muškarca - ispričao je načelnik Službe traganja i spašavanja na moru u UPSUL, Žarko Lukšić.

Prema njegovim rečima, Ukrajinci su bili iscrpljeni od dužeg boravka i plutanja na moru, kao i prodora vode u mali gumenjak.

Pružena im je prva medicinska pomoć i odmah potom su se sva plovila koja su učestvovala u akciji, uputila ka luci Bar.

Ukrajinci su predati nadležnim organima radi utvrđivanja okolnosti pod kojima su se našli sa malim plovilom, van dozvoljenog područja plovidbe, a samim tim i ugrozili svoje živote. Lukšić je dodao da je kompletna akcija traganja i spašavanja na moru trajala nepuna tri sata, pri čemu su spasiocima na ruku išle povoljne vremenske prilike i dobra vidljivost.

SD region

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Slaba kiša
4 Beograd