fbpx
Skip to main content
kuga

EPIDEMIOLOG UPOZORAVA: I oni koji su primili vakcinu moraju poštovati mere, daleko smo od kolektivnog imuniteta!

Foto: Profimedia/ilustracija
U Opštoj bolnici Bar počela je vakcinacija. Epidemiolog dr Zoran Vojinović nije optimističan po pitanju trenutne epidemiološke situacije i pored toga što je počela vakcinacija protiv koronavirusa.

- Za stvaranje imuniteta je potrebno mesec do mesec i po nakon primanja druge doze. Ako primate vakcinu danas, drugu dozu za tri nedelje to znači da za stvaranje imuniteta trebamo sačekati do kraja aprila, početka maja. U međuvremenu i  dalje nismo zaštićeni od koronavirusa i neophodno je  poštovati  mere: higijena ruku, distanca i nošenje maski. Moram  istaći da bi dostigli kolektivni imunuitet potrebno je da bude vakcinisano i razvije se imunitet kod 70 odsto naše populacije - zaključuje epidemiolog.

- Od Montefarma smo dobili 75 doza ruske vakcine protiv korona virusa – Sputnjik V. Prema ranije napravljenom planu, definisali  smo prioritete – ko prvi treba da primi vakcine. To su naravno osobe koje rade u crvenoj kovid zoni: lekari, medicinske sestre i tehničari, nemedicinsko osoblje, i vozači, dok onda sledele ostali zaposleni u Opštoj bolnici. Oko 150 osoba se prijavilo za vakcinaciju u Opštoj bolnici.

Za sada smo vakcinisali 58 zaposlenih. Očekujemo još doza od ruske vakcine, kao i od kineske vakcine, kazao je dr Vojinović ističući da se preporuke i mere trebaju poštovati i nakon primljene vakcine dok ne dostignemo kolektivni imunitet kako bi sačuvali sopstveno zdravlje, kao i zdravlje ljudi oko nas.

SD region

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
7 Beograd