fbpx
Skip to main content
Hrvatska policija

EU BESNA NA HRVATSKU: Svakodnevno mučenje migranata na granicama

Foto: Profimedia
Nemački mediji uveliko pišu o seksulanim i fizičkim zlostavljanjima migranata od strane hrvatske granične policije

Užasne izjave svedoka – to je naslov članka iz današnjeg izdanja lista Zidojče Cajtung u kom se napominje kako je "Evropska unija reagovala na izveštaje o zlostavljanju migranata u Hrvatskoj".

Pobedili Milovu vojsku, pa dočekali božju milost: Vladika Joanikije sa braniteljima Sinjajevine

Pobedili Milovu vojsku, pa dočekali božju milost: Vladika Joanikije sa braniteljima Sinjajevine

SRPKINJA UHAPŠENA U CRNOJ GORI: Bavila se neovlašćenom prodajom psihoaktivnih supstanci

SRPKINJA UHAPŠENA U CRNOJ GORI: Bavila se neovlašćenom prodajom psihoaktivnih supstanci

HRVATSKA VOJSKA ISPRED ZAGREBAČKOG FAKULTETA: Oglasio se i ministar odbrane!

HRVATSKA VOJSKA ISPRED ZAGREBAČKOG FAKULTETA: Oglasio se i ministar odbrane!

Zidojče Cajtung prenosi detaljne izjave jednog od migranata iz Bangladeša, koji je, kako sam tvrdi, humanitarnoj organizaciji Danish Refugee Council (DRC) opisao ono što je doživeo na granici BiH i Hrvatske. On je, zajedno s još 22 druga migranta, pokušao ilegalno preći granicu, nakon čega su ih, po njegovom svedočanstvu, neposredno nakon stupanja na hrvatsku teritoriju, uhvatili policajci Republike Hrvatske. Migrant iz Bangladeša tvrdi da su ih policajci pitali "jesu li homoseksualci", te ih na brutalan način i seksualno zlostavljali.

O tim tvrdnjama je poslednjih dana pisalo nekoliko svetskih medija, na šta podseća DW.

DRC je već nekoliko dana ranije dokumentovao neobično velik broj takozvanih "pušbekova", odnosno nasilnog vraćanja migranata iz Hrvatske na teritoriju BiH. Ta je praksa ilegalna po međunarodnom pravu. DRC je zabeležio izjave očevidaca, migranti govore o užasnim stvarima, rekla je glavna sekretarica DRC-a Šarlot Sent.

Ona je pojasnila da je u roku od samo sedam dana više od 75 osoba svedočilo o "nehumanom tretmanu, o stravičnim udarcima i o seksualnom zlostavljanju" migranata od strane hrvatskih policajaca. Danska organizacija je sve to potkrepila foto-materijalom: na snimkama se vide tamne masnice na telima migranata ili rane na njihovim licima.

Hrvatska vlada je demantovala izveštaj koji je objavio britanski Gardijan, a ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović požalio se kako se ne piše više o "humanom" postupanju hrvatske policije prema migrantima.

Ovo nije prvi put da se mogu čuti prigovori na rad policije najmlađe članice Evropske unije. Proteklih godina je objavljeno nekoliko izveštaja u kojima se tvrdi da Hrvatska praktikuje "pušbekove" i da nasilno vraća migrante u BiH. Novost je da je Evropska komisija po prvi put prilično jasno komentarisala te izveštaje.

Zidojče cajtung prenosi izjavu evropske poverenice Jive Johanson, koja je preko Tvitera potvrdila da je dobila izveštaj DRC-a i da ga je shvatila "vrlo ozbiljno".

Poverenica je, prenosi minhenski list, najavila kako planira "vrlo duboku diskusiju s hrvatskim vlastima o tim i drugim izveštajima o kršenju temeljnih prava". Johanson je pojasnila da će se preispitati i mehanizmi zaštite granica, Hrvatska naime za osiguranje svojih granica prima finansijsku pomoć iz Brisela.

Hrvatske vlasti su najavile da će ispitati nove prigovore i da će informisati EU. Vlada u Zagrebu je odbacila izveštaje DRC-a, ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman je rekao da hrvatska policija na granici obavlja važan posao i štiti EU od ilegalnih migracija.

Kritičari su, podseća Zidojče cajtung, do sada predbacivali Uniji da ćutke toleriše povrede ljudskih prava na svojoj spoljnoj granici – prema BiH. Britanski Gardijan je u junu ove godine, pozivajući se na interne dokumente EU, pisao kako su službenici u Briselu oklevali reagovati na povrede međunarodnog prava od strane hrvatskih vlasti – zbog bojazni da time ne izazovu "skandal", piše minhenski list. I dodaje kako "promatrači pretpostavljaju da Hrvatska tako rigorozno štiti svoju granici kako bi poboljšala šanse za prijem u Šengen".

Proteklih dana nekoliko nemačkih medija je takođe pisalo o novim prigovorima na račun hrvatskih vlasti i izjavama migranata koji tvrde da ih se prisilno vraća na teritoriju BiH. Tabloid Bild-Cajtung konstatuje da se radi o "eskalaciji nasilja na spoljnoj granici EU". Najčitaniji evropski dnevni list napominje da je granica Hrvatske i BiH duga skoro 1.000 kilometara i da je delom propusna, te da "izbeglice koje zaustave, svedoče o groznim stvarima".

Nedjeljnik Di Cajt na svom portalu podseća i nakatastrofalne uslove u kojima su u BiH smeštene hiljade migranata i na brojne pokušaje prelaska granice s Hrvatskom. Javni servis ARD na svom portalu tagesschau.de prenosi svedočanstva migranata iz Pakistana koji takođe tvrde da je bio zlostavljan od strane hrvatskih policajaca.

"Brutalni pojedinačni slučajevi? Ne! Iako se ne može proveriti istinitost svakog pojedinog svedočanstva, zlostavljanja i proterivanja su na granici dobro dokumentovana od strane organizacija za zaštitu ljudskih prava. Zapravo bi sve osobe koje dođu u Hrvatsku, a time i u EU, morale biti tretirane humano i morale bi dobiti mogućnost da podnesu zahtev za dodelom azila. Ali umesto toga se očigledno svesno krši međunarodno pravo", piše ARD.

Pročitajte i:

SD region

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
4 Beograd