fbpx
Skip to main content
granica

"GRANIČNOM POLICAJCU PLATIĆEMO 400 EVRA" Slučaj otmice maloletne Srpkinje (17) otkrio uhodan lanac trgovine decom?

Foto: Shutterstock
Čim te vrate u Srbiju znaš da ćemo doći po bebu i vratiti je nazad, graničnom policajcu ćemo platiti 400 evra i prolazimo bez problema.

Ovim rečima obratila se maloletnoj državljanki Srbije i žrtvi brutalne otmice u Banjaluci njena nesuđena svekrva M.Z. iz Banjaluke.

MALOLETNU SRPKINJU (17) OTELI SA BEBOM: Izvukli je iz sobe, strpali u vozilo, pa je tukli i davili

MALOLETNU SRPKINJU (17) OTELI SA BEBOM: Izvukli je iz sobe, strpali u vozilo, pa je tukli i davili

KORONA VIRUS TREĆIM TALASOM "ZAPLJUSNULA" REGION: Brojevi su poražavajući, jedna zemlja prednjači u broju umrlih

KORONA VIRUS TREĆIM TALASOM "ZAPLJUSNULA" REGION: Brojevi su poražavajući, jedna zemlja prednjači u broju umrlih

NIKO NE ZNA GDE JE 55 MIGRANATA ZARAŽENIH KORONOM: "Napustili su kamp i uputili se u nepoznatom pravcu"

NIKO NE ZNA GDE JE 55 MIGRANATA ZARAŽENIH KORONOM: "Napustili su kamp i uputili se u nepoznatom pravcu"

Slučaj otmice maloletne majke u Banjaluci otvorio je brojna pitanja, među kojima je i ono na koji način se preko državne granice ilegalno prebacuju bebe. Naime, maloletnica i njena beba su još prošle godine deportovane iz BiH sa zabranom ulaska u trajanju od godinu dana.

Otmica

Međutim, zabrana ulaska u BiH očigledno nije sprečila maloletnu državljanku Srbije da se s bebom ponovo vrati u Banjaluku, a nakon reči njene nesuđene svekrve, sada je jasno i kako je to urađeno.

Postavlja se pitanje da li će nakon svega odreagovati nadležne agencije na nivou BiH, kako bi sve bilo rasvetljeno u potpunosti. Ovaj slučaj sigurno ne bi ni bio otkriven, niti bi se znalo za ilegalni povratak majke i bebe u Banjaluku, da maloletnicu prošle sedmice nisu pokušali da otmu članovi jedne banjalučke porodice.

- Ovakve stvari godinama prolaze ispod radara bezbednosnih agencija, a mirnoća kojom se M.Z. obratila maloletnoj majci samo ide u prilog tome da su kanali krijumčarenja toliko sigurni da niko ne strepi da će biti otkriven – ispričao je izvor iz bezbednosnih agencija BiH.

Istražiti slučaj

Darko Trifunović, stručnjak za bezbednost, ističe da slučaj treba istražiti i da se sve može vrlo lako proveriti uvidom u bezbednosne kamere na graničnim prelazima kako bi se utvrdilo da li granični policajci učestvuju u krijumčarenju ljudi. Međutim, Trifunović sumnja da se iza svega krije drugačija priča.

- Sklon sam da verujem da je ovde možda namerno rečeno jedno kako bi se prikrila prava ruta kojom ide krijumčarski lanac, a to je preko reke Drine - izjavio je Trifunović.

Podsetimo, banjalučka policija je prošle sedmice uhapsila četiri osobe zbog sumnje da su učestvovale u otmici i nanošenju telesnih povreda državljanki Srbije R.T. (17).

– Maloletnica je iznajmila sobu u jednoj kući u banjalučkom naselju Lazarevo kada su u noćnim satima na vrata pokucali N.A. i njegov maloletni sin A.A. Oni su bukvalno izvukli maloletnicu iz sobe i strpali je u auto, a zatim je tukli i davili. Srećom, s maloletnicom je u iznajmljenoj kući bila jedna žena, koja je odmah obavestila policiju o onome što se događalo, a patrola je u rekordnom vremenu uspela da locira automobil u kojem je bila maloletnica i uhapsila je nasilnike - ispričao je ranije izvor iz istrage.

kolica za bebu
Foto: Profimedia/ilustracija

Nakon hapšenja osumnjičenih u slučaj su se uključili i socijalni radnici, koji su odmah prepoznali maloletnicu i postavili pitanje gde je njena beba. Iako su u prvi mah članovi porodice osumnjičenog otmičara pokušali da sakriju bebu, ona je pronađena u njegovoj kući u banjalučkom naselju Suturlija, a zatim predana majci.

Sigurna kuća

Maloletna državljanka Srbije i njena beba smeštene su u Sigurnu kuću za žrtve trgovine ljudima u BiH, a očekuje ih nova deportacija i zabrana ulaska u BiH.

Zanimljivo je da je Služba za poslove sa strancima - Terenski centar Banjaluka i u novembru prošle godine donela rešenja o stavljanju pod nadzor maloletne R.T. i njene bebe i njihov smeštaj u Sigurnu kuću za žrtve trgovine ljudima u BiH.

Prethodno je protiv maloletne državljanke Srbije R.T. doneseno rešenje o proterivanju iz BiH na period od jedne godine. Maloletnica je s bebom izašla iz BiH 27. novembra prošle godine i vratila se u Šabac. Međutim, ilegalno je krajem januara ove godine ponovo ušla u BiH i skrasila se u Banjaluci.

SD region

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
7 Beograd