fbpx
Skip to main content
korona virus

KAKO JE KORONA "PREGAZILA" HERCEGOVINU I HRVATSKU: Gori i od Švedske, postali "purpurna" zona Evrope

Foto: Profimedia
Po sedmodnevnoj incidenci Hercegovina i Primorsko-goranska županija u Hrvatskoj su najgore u Evropi i danas

Iako stranice zadužene za vođenje statistike o broju novozaraženih kroz tabele predstavljaju zbirne podatke država, pojedine stranice vode statistiku i o svim regijama u Evropi, a u tom segmentu, Hercegovina se po broju zaraženih nalazi u vrhu.

SARAJEVO POČINJE MASOVNU VAKCINACIJU "SRPSKIM" VAKCINAMA: Danas u BiH prijavljeno trostruko manje zaraženih nego juče

SARAJEVO POČINJE MASOVNU VAKCINACIJU "SRPSKIM" VAKCINAMA: Danas u BiH prijavljeno trostruko manje zaraženih nego juče

Povećan broj preminulih od korone u Hrvatskoj: U bolnicama više od 2.000 obolelih

Povećan broj preminulih od korone u Hrvatskoj: U bolnicama više od 2.000 obolelih

"VREME NAM CURI" Knežević traži od Krivokapića da bez odlaganja potpiše temeljni ugovor sa SPC (FOTO)

"VREME NAM CURI" Knežević traži od Krivokapića da bez odlaganja potpiše temeljni ugovor sa SPC (FOTO)

Stranica WHO European Region COVID19 Subnational Explorer vodi ovu detaljnu statistiku za Evropu i regije unutar nje.

Iako je situacija s brojem novozaraženih i više nego ozbiljna u svim evropskim državama, trenutno postoje regije u Evropi koje znatno više odskaču od evropskog proseka kada je reč o broju novozaraženih.

Prema stranici, najveći problem s brojem novozaraženih trenutno ima regija koji se nalazi u susednoj Hrvatskoj.

Primorsko-goranska županija prema podacima od 18. aprila, beleži sedmodnevnu incidencu od 689 slučajeva što predstavlja rast od 8,00 posto čime se ova regija svrstava u sami evropski vrh po broju novozaraženih.

koronavirus Bosna
Foto: Profimedia

 

Iako nisu u samom vrhu, iz statistike je jasno vidljivo kako i druge županije u Hrvatskoj imaju veliki problem sa rastom broja novozaraženih pa su se tako tu našle i Varaždinska županija, Šibensko-kninska te Međimurska.

Pored ovih regija, u samom vrhu liste našao se i jedan deo Bosne i Hercegovine. Naime, Hercegovačko-neretvanski kanton trenutno se nalazi na petom mestu po broju novozaraženih u Evropi sa incidencom od 531 slučaj zaraze koronavirusom.

Ukoliko posmatramo regiju, samo Primorsko-goranska županija u ovom trenutku ima veću incidencu od Hercegovačko-neretvanskog kantona. Osim Hercegovačko-neretvanskog kantona nešto veće brojeve beleži i Zapadnohercegovački kanton uz sedmodnevnu incidencu od 455 slučajeva zaraze.

Od ostalih delova Bosne i Hercegovine trenutno veću incidencu beleži i Brčko distrikt BiH te Livanjski kanton, ali su ti rezultati znatno ispod proseka regija koje se trenutno nalaze u vrhu liste Svetske zdravstvene organizacije.

Koje evropske regije su u vrhu liste?

Drugi, odnosno treći na listi najugroženijih regija jesu delovi Švedske tačnije regija Vasternorrland na severu države koja ima incidencu od 663 zaražena što predstavlja rast od 18 posto te Kalmar čija sedmodnevna incidenca iznosi 584 slučaja zaraze koronavirusom.

Ono što treba uzeti u obzir kada je reč o statistici za Švedsku jeste to da su podaci na stranici poslednji put ažurirani 15. aprila.

korona virus
korona virus
Foto: Reuters

 

Četvrta regija na listi jeste Ile-de-France u kojoj je smešten i glavni grad Francuske Pariz, a ova regija zabeležila je sedmodnevnu incidencu od 580 slučajeva zaraze koronavirusom.

Pored navedenih regija, od ostalih delova Evrope ističu se još dve regije u Mađarskoj tačnije Veszprem i Baranja s incidencom od 453 novozaražene osobe, litvanski Vilniaus s incidencom od 481 novozaraženim.

Kada je reč o Nemačkoj, najveći broj zaraženih trenutno broje regije Tiringen i Saksonija sa sedmodnevnom incidencom od 438 odnosno 428 novozaraženih.

Uopšteno gledano, najveći broj regija koje se trenutno nalaze na ovoj listi Svetske zdravstvene organizacije dolazi iz Švedske gde je trenutno situacija sa koronavirusom znatno teža nego u ostatku Evrope.

SD region

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Slaba kiša
12 Beograd