fbpx
Skip to main content
Alojzije Stepinac

Hrvatska crkva podiže spomenik duhovnom vođi ustaške NDH Alojziju Stepincu

Foto: Profimedia
U svom dnevniku s puno mržnje pisao o pravoslavnim Srbima i navodio plan za unijaćenje

Hrvatska katolička crkva planira da 8. maja u naselju Zrin u opštini Dvor u Sisačko-moslavačkoj županiji otkrije spomenik kardinalu Alojziju Stepincu!

O tome i o obeležavanju 75. godišnjice stradanja stanovnika naselja Zrin, koje su, kako se tvrdi, tokom Drugog svetskog rata spalili partizani, razgovarano je danas na sednici biskupa Zagrebačke crkvene pokrajine u Sisku.

Skupom je predsedavao zagrebački nadbiskup Josip Bozanić koji je rekao da je ponosan onim što čini sisačka crkva.

Odajući priznanje sisačkom biskupu Košiću, inače u javnosti poznatom po svojim desničarskim istupima, Bozanić je rekao da se neki događaji, posebno u Sisku, ne smeju zaboraviti, jer zaborav stvara mogućnost njihovog ponavljanja.

- Tako i spomen na tragediju Zrina treba oživeti, jer je važan ne samo za ovaj kraj nego i opštu hrvatsku istoriju. I spomenik blaženom Stepincu koji će se ovde postaviti je znak istorije crkve i hrvatskog naroda i tako je postao simbol prepoznavanja hrvatskog i katoličkog identiteta – rekao je Bozanić.

Kardinal Stepinac, koji se tokom rata priklonio ustaškom poglavniku Anti Paveliću, jedna je od glavnih tačaka spora između Katoličke i Srpske pravoslavne crkve.

Dok Katolička crkva u Hrvatskoj čeka da Vatikan kanonizuje Stepinca, SPC se tome žestoko protivi, a do saglasja nije došlo ni nakon više zasedanja mešovite komisije dveju crkava koja je formirana na inicijativu pape Franje.

Po ulasku Nemaca u Zagreb 1941.godine Stepinac je podržao osnivanje NDH.

Bio je politički mentor i duhovni otac Ante Pavelica, blagosiljao je ustaške zločince koji su klali Srbe, Jevreje i Rome, a posle rata ih je skrivao u sedištu Katoličke crkve u Zagrebu.

Sa puno mržnje pisao o Srbima

U svom dnevniku Alojzije Stepinac s puno mržnje piše o pravoslavnim Srbima i navodi plan za unijaćenje.

Iako Katolička crkva očekuje da će papa Franja sam odlučiti o kanonizaciji Stepinca, to se do danas nije dogodilo. Uprkos tome, međutim, Hrvati ga slave kao da je već proglašen svetim.

Inače, u istoriji je ostalo zabeleženo šta je Stepinac svojevremeno govorio:

- Hrvati i Srbi dva sveta, severni i južni pol koji se nikad neće približiti osim čudom Božjim. Pravoslavlje je najveće prokletstvo Evrope, skoro veće nego protestantizam. Tu nema morala, nema načela, nema pravede, nema poštenja – pisao je Stepinac.

On je radio na pokrštavanju pravoslavaca, a u njegovom sedištu u Kaptolu posle rata nađena je ustaška dokumentacija i zlato koje su ustaše opljačkale od Srba i Jevreja.

Umro u kućnom pritvoru

Zbog saradnje s okupatorom i ustašama Alojzije Stepinac osuđen je na 16 godina zatvora, ali je 1951. pušten u kućni pritvor u rodno selo Krašić, gde je kao znak podrške Vatikana 1952. dobio zvanje kardinala, a gde je i umro 10. februara 1960. od retke bolesti.

Hrvatski sabor je 14. februara 1992. doneo deklaraciju o osudi političkog procesa i presude Stepincu, prema kojoj je navodno bio nepravedno osuđen na montiranom procesu, a optužbe da je trovan nikad nisu dokazane.

Papa Jovan Pavle II proglasio je Stepinca blaženim u Mariji Bistrici 3. oktobra 1998, a pomen na njega - Stepinčevo - pada 10. februara.

Inače, kult Alojzija Stepinca je veoma rasprostranjen među Hrvatima, a kad se na to doda konstantna mržnju prema Srbima, klanjanje, ratni zločini, pitanje koje se postavlja je da li je NDH ikada prestala da postoji, smatraju stručnjaci.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD region

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
2 Beograd