fbpx
Skip to main content
Jasenovac

OTKRIVENO KO STOJI IZA SRAMNOG TEKSTA O JASENOVCU: Navodni autor David Goldman je izmišljena ličnost

Foto: Profimedia
Hrvatski istoričar Ivo Goldštajn razrešio je misteriju

Hrvatski istoričar Ivo Goldštajn kaže da, iza teksta objavljenog u Džeruzalem Postu o hrvatskom revizionizmu i Jasenovcu, zvanično potpisanog sa David Goldman, koji je, čini se, izmišljena ličnost - postoje snažne indicije da se radi o krugu koji je povezan sa istoričarkom Blankom Matković.

KORONA BACILA MAKEDONCE NA KOLENA: Više od 1.000 novih slučajeva zaraze, umiru u velikom broju

KORONA BACILA MAKEDONCE NA KOLENA: Više od 1.000 novih slučajeva zaraze, umiru u velikom broju

PLJUJE SRPSKU KOJA GA HLEBOM HRANI: Ramiz Salkić poslao skandalozno pismo Kristijanu Šmitu i uvredio sve Srbe

PLJUJE SRPSKU KOJA GA HLEBOM HRANI: Ramiz Salkić poslao skandalozno pismo Kristijanu Šmitu i uvredio sve Srbe

MITROPOLIT JOANIKIJE POSLAO PORUKU VERNICIMA: Zamolio ih da urade jednu stvar pred ustoličenje na Cetinju

MITROPOLIT JOANIKIJE POSLAO PORUKU VERNICIMA: Zamolio ih da urade jednu stvar pred ustoličenje na Cetinju

Goldštajn je u opširnom intervjuu za hrvatski portal Index, rekao da je Goldman navodno Australijanac, za kojeg u tamošnjoj jevrejskoj zajednici niko ne zna, da na njegovom vebsajtu nema adrese, nema e-maila, nema telefona tog centra.

- Niko nikad tog čoveka nije video ni uživo niti na internetu u poslednjih godinu i po dana, od početka pandemije. Uostalom, ta stranica s Goldmanom postoji tek od proleća 2020. godine. Dakle, 99,9 posto je izmišljen profil. Igor Vukić i Blanka Matković su očigledno naslutili da će taj profil biti raskrinkan, pa su u svojim izjavama prošle sedmice sugerisali da se radi o lažnjaku - ukazao je Goldštajn.

Džeruzalem post se izvinio Godštajnu zbog pomenutog članka u kojem je napadan i izvređan zbog njegovog bavljenja žrtvama u Jasenovcu, odnosno da nekim svojim izjavama ugrožava sećanja na holokaust.

Jasenovac
Foto: Profimedia/ilustracija

Govoreći o istoriji hrvatskog istorijskog revizionizma, Godštajn je na pitanje kada je počelo to prekrajanje, u ovom slučaju jasenovačke istorije, rekao da u osnovi "stoji teza da NDH nije bila zločinačka i izdajnička tvorevina (kao što jeste bila), nego država hrvatskog naroda koju je valjalo braniti od neprijatelja".

Stoga je, ističe, trebalo negirati i strahote Jasenovca.

- U revizionističkom/proustaškom narativu, Jasenovac kao logor gotovo da nije postojao ili je bio samo logor za prevaspitavanje, nije bio mučilište, ali ni oporavilište. To je za njih bio jedan strogi logor u koji su dolazili politički protivnici NDH - kaže Goldštajn.

Ističe da su tela žrtava jasenovačkog logora masovno uništavana i da o tome postoji niz svedočenja preživelih logoraša, kao i ustaša.

Ustaše, srbosjek
Foto: Profimedia

- U Gradini, na desnoj obali Save, gđe se tokom rata najviše ubijalo i pokopavali leševi, napravljene su u aprilu 1945. svojevrsne rešetke na koje su stavljani leševi i polivani naftom. Na tome je radilo 500 ljudi. Danima su jasenovacki zatočenici s leve obale gledali velike lomače na drugoj obali. Uglavnom, nepoznat broj leševa je uništen i pretvoren u prah i pepeo, što je delom bacano u Savu. Britanska je avijacija 16. aprila nadletala Jasenovac i snimala te pozicije, jasno se vide otkopane masovne grobnice, puteljci koji vode prema Savi - naveo je on.

Goldštajn napominje da su nacisti, odnosno pripadnici specijalnih jedinica Ajnsatgrupe (Einsatzgruppe) još od 1943, kad su shvatili da gube rat, počeli masovno uništavanje ostataka žrtava u logorima smrti.

- Izradili su i drobilicu kostiju koja izgleda kao neka mala mešalica za beton, a funkcioniše kao mlin za orahe - naveo je Goldštaj i dodao da se ta akcija zvala "Aktion 1005".

Ukazao je i da je način na koji su ustaše spaljivali leševe u Jasenovcu, istovetan načinu koji su nacisti primenjivali od 1941. godine u SSSR-u.

Ante Pavelić
Ante Pavelić
Foto: Profimedia

Za Franju Tuđmana kaže da je tvrdio da je nezavisna država "ostvarenje najvišeg ideala hrvatskog naroda".

- Iako je Tuđman želeo da se distancira od ustaštva, ipak je tvrdio da NDH ''nije bila samo fašistička tvorevina, već i izraz vekovnih težnji hrvatskoga naroda za samostalnom državom'' - kaže on.

Time je, ističe Goldštajn, otvorio brešu relativizaciji zločinačkog karaktera NDH, pa su najednom i ustaše postali "dobri momci, ali eto možda su se ponekad zaigrali, pa ubili nekoga koga nije trebalo".

Ivo Goldštajn
Ivo Goldštajn
Foto: Youtube/Printscreen/O KANAL

O poistovećivanju hrvatskih branitelja sa ustašama, on kaže da je to direktna posledica svega što je prethodno govorio.

- Eto, i priča o ''za dom spremni'' nije smela da ostane do današnjeg dana, nije se razrešila, a s ovom vladom i nema puno šanse da se razreši - rekao je Godštajn.

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
4 Beograd