Skip to main content
Korona virus

KORONA DESETKOVALA KOMŠIJE: U prvom talasu su dobro prošli, ali sada im se loše piše

Foto: Profimedia
Ove brojke su opomena za region i Srbiju

Hrvatska je juče sa 1.131 novim slučajem korona virusa oborila crni rekord. Stručnjaci upozoravaju da će, budu li brojke nastavile ovako dramarično da rastu, Hrvatska doživeti "češki scenario", odnosno sudbinu zemlje koja je u prvom talasu bila primer uspešne borbe protiv pandemije, samo da bi u ovom novom udaru postala država sa najgorim pokazateljima u Evropskoj uniji.

GOTOVO JE, OSTANITE ZDRAVI I ZAKLJUČANI: Janša proglasio epidemiju, Slovenija se zatvara na mesec dana!

GOTOVO JE, OSTANITE ZDRAVI I ZAKLJUČANI: Janša proglasio epidemiju, Slovenija se zatvara na mesec dana!

U SEVERNOJ MAKEDONIJI VIRUS NE POSUSTAJE: Registrovano još 428 novih slučajeva, deset preminulih

U SEVERNOJ MAKEDONIJI VIRUS NE POSUSTAJE: Registrovano još 428 novih slučajeva, deset preminulih

BILANS U CRNOJ GORI: 188 novih slučajeva, pet preminulih

BILANS U CRNOJ GORI: 188 novih slučajeva, pet preminulih

U poslednja 24 sata u Hrvatskoj je potrvđeno 1.096 novozaraženih korona virusom, a trenutno su aktivna 4.844 slučaja infekcije. Samo dan ranije taj broj je iznosio rekordnih 1.131.

Hrvatska je u prvom talasu epidemije prošla relativno bezbolno, sa dnevnim porastom broja slučajeva ne većim od 100. Brojevi novozaraženih počeli su da skaču na oko 300 dnevno sredinom avgusta kada je turistička sezona u zemlji uzela maha. Usledio je kratak period stagnacije, da bi od prošle nedelje došlo do novog udara, sa pređenim pragom od čak 1.000 novoobolelih.

Ukupan broj slučajeva u zemlji iznosi 23.665. Poređenja radi, pre samo dva meseca, 16. avgsta, taj broj je bio više nego trostruko manji i iznosio je 6.571. To najbolje pokazuje kojom brzinom epidemiološka situacija može da krene po zlu, a "krivulja" doživi vrtoglavi uspon.

 

 

 

Istog tog 16. avgusta broj novozaraženih bio je 151. Prag od 500 novih slučajeva pređen je prvi put 8. avgusta i od tada je, za nešto više od nedelju dana udvostučen.

Zdravstveni stručnjaci uvek naglašavaju da porast stope smrtnosti "kaska" nekoliko nedelja za porastom broja zaraženih, ali je je i tu Hrvatska zabeležila crni rekord ove nedelje. U četvrtak je prijavljeno čak 10 smrtnih slučajeva, najviše od 19. aprila kada ih je prijavljeno osam.

korona virus
korona virus
Foto: Reuters

Udeo pozitivnih osoba među svim testiranima je jedan od najbitnijih pokazatelja stvarnih razmera epidemije. Što je taj udeo veći, pretpostavlja se da je veći i stvarni broj zaraženih u populaciji. Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti stavlja u "crvenu zonu" sve države u kojima je taj procenat veći od četiri. U Hrvatskoj je on juče iznosio preko 20.

Blizu eksponencijalnog rasta

Više od 1.000 zaraženih dnevno znače da je Hrvatska blizu eksponencijalnog rasta, nakon čega dolaze dnevno udvostručavanje broja novozaraženih, ogromno povećanje broja kontakata i potpuni gubitak kontrole nad epidemijom.

Hrvatska u ovom trenutku nema nijedno veće žarište, što posebno brine epidemiologe. To znači da je virus u cirkulaciji među stanovništvom u celoj zemlji i da bilo koje druženje ili okupljanje predstavlja rizik.

Projekcije doktora Ozrena Polašeka sa Medicinskog fakulteta u Splitu, koji je član Naučnog saveta Vlade RH, pokazuju da će, ako se ništa ne promi, brojke početi da strmoglavo skaču. Za dve nedelje ukupni broj aktivnih slučajeva porašće na 9.000, a broj hospitalizovanih na 1.000, što je granice preko koje zdravstvu preti kolaps.

SD region

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd