fbpx
Skip to main content
Testiranje, koronavirus

HRVATSKA U OČAJU: Epidemiolozi MOLE ZA POMOĆ, krenula potraga za zaraženima!

Foto: Profimedia/ilustracija
Hrvatski epidemiolog upozorava na katastrofalno stanje u toj zemlji

U Hrvatskoj je u subotu bilo 1096 novih pozitivnih, deset je osoba umrlo, a u samoizolaciji je 20.389 ljudi. Epidemiolozi vape za pomoći u potrazi za kontaktima zaraženih. Epidemiolog mr. sc. Miroslav Venus, predsednik Hrvatskog epidemiološkog društva ne može da sakrije ogorčenje trenutnom situacijom i kaže da je ona sve lošija i da će prihvatiti svaku pomoć.

- Broj epidemiologa ostao je isti, čak je povremeno i manji jer su neke kolege otišle na bolovanje. Može nas biti 103 ili 123, ali "potrošenih" je više od polovine, ako ne i svi. Sad više nije stvar samo u brojkama nego i u kvalitetu. Epidemiolozi su iscrpljeni, "potrošeni", vidim to i po sebi. Ako neko šest, sedam meseci kontinuirano upozorava, radi i trudi se, a niko ne sluša i ne pridržava se mera, šta uopšte više reći? Bolje da ćutim ... - izjavio je mr. sc. Miroslav Venus, predsednik Hrvatskog epidemiološkog društva.

Pušten iz pritvora muškarac koji je izjavio "DA MAŠTA DA UBIJE PLENKOVIĆA": Našli mu različito oružje i eksploziv

Pušten iz pritvora muškarac koji je izjavio "DA MAŠTA DA UBIJE PLENKOVIĆA": Našli mu različito oružje i eksploziv

OGLASIO SE POLICAJAC RANJEN U PUCNJAVI U ZAGREBU: Ima snažnu poruku za sve one koji opravdavaju ovaj napad (FOTO)

OGLASIO SE POLICAJAC RANJEN U PUCNJAVI U ZAGREBU: Ima snažnu poruku za sve one koji opravdavaju ovaj napad (FOTO)

PORAŽAVAJUĆE BROJKE U SEVERNOJ MAKEDONIJI: U poslednja 24 časa 594 novozaraženih

PORAŽAVAJUĆE BROJKE U SEVERNOJ MAKEDONIJI: U poslednja 24 časa 594 novozaraženih

Kako je rekao epidemiolog već šest meseci upozoravaju na to da ima premalo epidemiologa, a da je i situacija sve lošija.

- Svaku pomoć prihvatamo i podržavamo bilo kakvu ideju koja može pomoći kolegama na terenu, a ne da samo teoretišemo - napominje Venus.

Ministar zdravlja Vili Beroš neki dan je rekao da 160 epidemiologa radi u zdravstvenom sistemu, 151 u zavodima za javno zdravlje, a devet u drugim ustanovama.

- Kao Ministarstvo dali smo uputstva o potrebi zapošljavanja, ne epidemiologa, jer ih nema, ali drugih radnika koji mogu pomoći epidemiološkoj službi - poručio je Beroš i spomenuo i interno premeštanje kao pomoć epidemiolozima.

- Epidemiolozi su na rubu - upozorava mr. sc. Venus.

- Pogledajte, na primer, Međimursku županiju, koja u jednom danu ima 44 pozitivne osobe. Koleginice bi trebalo da kontaktiraju sve te pozitivne, a kako da stignu i sve njihove kontakte? Pre šest meseci imali smo sto zaraženih, a danas 1100 - kaže epidemiolog.

Ne čudi što sve više pozitivnih skriva kontakte.

-  Klinci ne žele da budu u zatvoru, oni vikendima žele da izlaze, a onda tokom nedelje odu u školu i šire zarazu. Stariji ne prijavljuju zato što niko ne želi na dva nedelje u samoizolaciju jer će dobiti manju platu. Nisu epidemiolozi ti, koji te probleme treba da rešavaju, ali smo jedini koji se s time borimo - ističe mr. sc. Venus.

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd