fbpx
Skip to main content
korona zagreb

HRVATSKA UVODI NOVE STROŽE MERE: Zabrana okupljanja, točenja alkohola...

Foto: Profimedia
Zagrebačka Arena biće mobilisana u tercijarni centar za zbrinjavanje obolelih s blažom do početnom srednjom kliničkom slikom

Potpredsednik hrvatske vlade i šef Nacionalnog štaba civilne zaštite Davor Božinović predstavio je danas nove epidemiološke mere, koje će stupiti na snagu sutra u ponoć i podrazumevaju ograničavanje okupljanja, zabranu prodaje alkoholnih pića od ponoći do šest ujutru, obaveznu fizičku distancu...

SLOVENIJA SE ZATVORILA: Zastrašujući brojevi novozaraženih, zatvaraju sve

SLOVENIJA SE ZATVORILA: Zastrašujući brojevi novozaraženih, zatvaraju sve

HRVATE NEMA KO DA LEČI! Lekari osuli paljbu na vlast: Ćute o onome što se dešava sa državom (FOTO)

HRVATE NEMA KO DA LEČI! Lekari osuli paljbu na vlast: Ćute o onome što se dešava sa državom (FOTO)

ALARMANTNO U KOMŠILUKU: U BiH 1.132 nova slučaja korona virusa, 10 osoba preminulo

ALARMANTNO U KOMŠILUKU: U BiH 1.132 nova slučaja korona virusa, 10 osoba preminulo

Božinović je nakon što je, zbog porasta broja zaraženih korona virusom, održan sastanak Nacionalnog štaba civilne zaštite, kao i ekspertske grupe Križnog štaba Ministarstva zdravlja, rekao da se epidemiološke mere određuju u trajanju od 14 dana, posle čega će ponovo biti procenjene.

- Mi smo pripremili odluku koja bi stupila na snagu sutra u ponoć. Odluka o nužnim epidemiološkim merama kojima se ograničavaju okupljanja. Želim naglasiti da donosimo odredbu kojom je propisana stroga mera fizičkog distanciranja, izbegavanje bliskog kontakta u razmaku od najmanje dva metra u zatvorenom i 1,5 metara u otvorenom - rekao je Božinović.

On je dodao da će biti zabranjeno održavanje svih javnih događaja i okupljanja s više od 50 osoba, prenosi Jutarnji list.

- Na svadbama može biti najviše 30 osoba. Na pogrebima, polaganjima urni najviše 30 osoba. Na ostalim privatnim svečanostima i okupljanjima može biti najviše 15 osoba. Sportska takmičenja mogu se održavati samo bez publike - objasnio je Božinović.

Kako je dodao, javni događaji, okupljanja i svečanosti mogu da traju najduže do 22 sata, osim svadbi koje mogu da traju do ponoći. Božinović je istakao da okupljanja i svečanosti u ugostiteljskim objektima mogu da traju najduže do kraja radnog vremena, koje je utvrđeno odlukom štaba.

Bolnica u Zagrebu
Foto: Profimedia

On je naglasio da se uvodi obaveza dostavljanja obaveštenja o održavanju javnih događaja, okupljanja i svečanosti s više od 30 osoba nadležnoj službi civilne zaštite i obaveza vođenja pisane evidencije učesnika na svim događanjima s više od 15 osoba.

- Uvodi se zabrana prodaje alkoholnih pića od ponoći do 06.00 sati - generalno. Obavezno će biti korišćenje maski za lice ili medicinskih maski na otvorenom kada nije moguće održavati fizičku distancu i obvezno korišćenje maski prilikom ulaska i boravka na grobljima - rekao je Božinovic.

Što se tiče zaposlenih na radnim mestima, poslodavci su obavezni da zabrane dolazak radnicima s temperaturom i smetnjama s disajnim organima.

- Daje se preporuka da se smanji fizički kontakt kad god je to moguće, da se uvede rad od kuće kad je moguće, da se uvede klizno radno vreme, organizuje rad u smenama i grupama i da se smanji broj fizičkih sastanaka - rekao je Božinović.

Govoreći o kaznama za one koji se ne pridržavaju mera, Božinović je saopštio da je do sada ispisano oko milion kuna kazni, ali da je poenta da svi prihvate i pridržavaju se mera.

Ministar zdravlja Vili Beroš najavio je da će, ako bude potrebno, zagrebačka Arena biće mobilisnana u tercijarni centar za zbrinjavanje obolelih s blažom do početnom srednjom kliničkom slikom.

- Osnovni izazov je zdravstveni sistem i njegovo potencijalno preopterećenje - ocenio je Beroš.

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravlje Krunoslav Capak kazao je da Hrvatska u poslednje dve nedelje beleži porast zaraženih, a danas je evidentiran novi rekord s 2.421 novim slučajem.

Direktor Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić upozorila je da trenutno imaju i mlađih bolesnika koji su vrlo ozbiljno bolesni.

- Želim sve one koji ne veruju da upozorim da je bolest u ovom periodu mnogo ozbiljnija i zahtevnija za rešavanje - naglasila je Markotić.

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
13 Beograd