fbpx
Skip to main content
Eu

HRVATSKI MEDIJI BESNI NA EU: Korona je ogolila trulu Evropu, u borbu za vakcine treba da idemo sami!

Foto: Profimedia
Treba li Hrvatska da u trku za nabavku vakcina protiv korona virusa izađe iz okvira Evropske unije, pita zagrebački "Jutarnji list" nakon konstatacije da se, kako navode, EU po drugi put tokom pandemije raspala po svim šavovima.

Prvi put, podseća ovaj zagrebački dnevnik, nakon pojave virusa korona u Evropi, države su kaskadno zatvorile granice i svaka je počela da vodi svoju epidemiološku politiku.

EVROPSKA UNIJA PUCA PO SVIM ŠAVOVIMA: I treća država pregovara sa Rusima o Sputnjiku V

EVROPSKA UNIJA PUCA PO SVIM ŠAVOVIMA: I treća država pregovara sa Rusima o Sputnjiku V

POTEZ OČAJNIKA: Evropska komisija na sve načine želi da nabavi vakcine, opredelili se za ovu opciju

POTEZ OČAJNIKA: Evropska komisija na sve načine želi da nabavi vakcine, opredelili se za ovu opciju

PRAZNI MAGACINI U SLOVENIJI: Iskoristili 76 odsto zaliha vakcina protiv korona virusa

PRAZNI MAGACINI U SLOVENIJI: Iskoristili 76 odsto zaliha vakcina protiv korona virusa

Sada je pak u potpunosti pukla politika zajedničke nabavke vakcina kao i plan vakcinacije koji je EK sugerisala članicama, pa se lideri pojedinih država, kako navode, besno obrušavaju na šeficu Komisije Ursulu fon der Lajen, a drugi su panično počeli da traže alternativna rešenja.

S obzirom na to da se, kako ističu, Nemačkoj dogodilo da ima četiri puta manje vakcinisanih nego Britanija, kao i da je 12 puta manje nego Izrael, a nemački ministar finansija već rekao da je strategija vakcinacije EK "total šit-šou", a šefica Komisije hitno pokušava da mobilizuje sve proizvodne resurse, diže pritisak na pojedine proizvođače i priprema "novi evropski plan vakcinacija", ali je jasno da će zbog pogrešnih procena i labavih dogovora EU mesecima kasniti za najuspešnijima.

sputnjik
Foto: Profimedia

List primećuje da su verovatno najagresivniji po pitanju napuštanja zajedničke politike nabavke vakcina i plana vakcinacije oni koji i inače ne drže previše do demokratskih standarda koje pokušava da promoviše većina članica EU.

Tako je, podsećaju, mađarski lider Viktor Orban takođe napustio zajedničku EU strategiju i sa Kinezima i Rusima dogovorio nabavku značajnih količina njihovih vakcina.

Viktor Orban
Foto: Reuters

Inače, ukazuje "Jutarnji", Mađarska je jedna od zemalja sa istoka Evrope u kojima je jasno vidljivo formiranje trećeg evropskog talasa pandemije po broju slučajeva.

I južne županije u Hrvatskoj trenutno beleže vrlo zabrinjavajući rast broja slučajeva zaraze, pa se otvara pitanje da li bi u Hrvatskoj treći talas mogao da krene iz Dalmacije i proširi se ka severu i istoku.

- Da li bi trebalo i mi (Hrvatska) u trku za vakcinama van EU okvira? - pita stoga "Jutarnji list".

SD region

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd