fbpx
Skip to main content
Dodik Incko

INCKU SMETA DODIK! Na njegove poteze UPOZORIO Savet bezbednosti UN: "Neće biti precrtavanja mape BiH"

Foto: Profimedia
Incko je upozorio na poteze Milorada Dodika.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko (Inzko) danas će pred Savetom bezbednosti UN predstaviti svoj najnoviji izveštaj o situaciji u BiH, koji se odnosi na period od 16. oktobra 2020. do 15. aprila 2021.

DOK SE CRNA GORA "DAVI" U DUGOVIMA Milo Đukanović se BAHATI u Dubaiju: Za ispijanje viskija potrošio 6.500 evra!

DOK SE CRNA GORA "DAVI" U DUGOVIMA Milo Đukanović se BAHATI u Dubaiju: Za ispijanje viskija potrošio 6.500 evra!

SLOVENIJA POPUSTILA JOŠ JEDNU MERU ZA DRŽAVLJANE SRBIJE: Od jutros olakšan ulazak preko posebnih graničnih prelaza

SLOVENIJA POPUSTILA JOŠ JEDNU MERU ZA DRŽAVLJANE SRBIJE: Od jutros olakšan ulazak preko posebnih graničnih prelaza

U BiH u dva dana od korone umrlo 120 ljudi: Opada broj zaraženih ali i testiranih

U BiH u dva dana od korone umrlo 120 ljudi: Opada broj zaraženih ali i testiranih

Incko je u izveštaju ukazao na tešku epidemiološku situaciju u BiH, navodeći da je u toj državi registrovano oko 180 hiljada slučajeva zaraze i više od 7.250 smrtnih slučajeva. Naveo je i poteškoće u vezi sa nabavkom vakcina protiv korona virusa, ukazujući da je pandemija pokazala ozbiljnu disfunkcionalnost u zemlji, pri čemu politički lideri i vlasti u BiH prečesto žrtvuju jedinstveni i koordinisani pristup borbi protiv pandemije i ublažavanju njenog uticaja na stanovništvo i ekonomiju u korist postizanja političkih bodova jednih protiv drugih.

Visoki predstavnik u BiH dalje je naglasio da su vlasti Republike Srpske usmerene na ukidanje Kancelarije visokog predstavnika (OHR), vraćanje nadležnosti s državnog nivoa na nivo entiteta i negativne priče o teritorijalnom integritetu i suverentitetu BiH.

Incko je upozorio i na poteze Milorada Dodika, člana Predsedništva BiH i lidera vladajućeg SNSD-a u RS, o čemu je, kako je istakao, i ranije izveštavao Savet bezbednosti UN-a.

Milorad Dodik
Milorad Dodik
Foto: Profimedia

- U martu je Narodna skupština RS usvojila nekoliko zaključaka, koji pozivaju na okončanje vojne komponente međunarodne misije u BiH. Što najviše zabrinjava, Narodna skupština RS poziva lokalne političke aktere da se uključe u rasprave o budućnosti BiH i upozorava da bi, ako se to pitanje uskoro ne uvrsti na dnevni red, "trebalo pokrenuti razgovore o mirnom raspuštanju" - naveo je on.

Prema njegovim rečima, pominjanje "mirnog razlaza", istovremeno pozivajući na povlačenje međunarodnog vojnog prisustva u zemlji, može se protumačiti samo kao pretnja suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, a time i miru i stabilnosti zemlje.

- Moram ponoviti da je Upravni odbor Saveta za sprovođenje mira (PIC) dosledno potvrđivao svoju nedvosmislenu posvećenost teritorijalnom integritetu i temeljnoj strukturi BiH kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od dva entiteta. Neće biti precrtavanja mape BiH - naglasio je Visoki predstavnik u BiH.

Incko je dalje rekao da, dok su lideri RS usmerili svoje napade na međunarodne vojne snage i državu BiH, Federacija BiH je i dalje jedva funkcionisala.

Incko
Foto: Profimedia

- Novi saziv Vlade Federacije još nije imenovan, dve i po godine od opštih izbora u oktobru 2018. godine, što je nezamislivo u demokratskoj državi zasnovanoj na vladavini zakona, na slobodnim i poštenim izborima - ocenio je on.

Visoki predstavnik još je naglasio aktuelnoj Vladi FBiH iz prethodnog mandata nedostaju dva ministra i njihovi se zamenici, koji se ne mogu imenovati, jer Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZ BiH) i Stranka demokratske akcije (SDA) "ostaju zaglibljene u zastoju vezanom za izborne reforme".

HDZ BIH je, kako je naveo, obećala da neće podržati nikakva nova imenovanja u Federaciji dok se ne postigne sporazum. Istakao je i da su federalni premijer Fadil Novalić (SDA) i zamenica premijera Jelka Miličević (HDZ BiH) upleteni u korupcijski skandal, u kojem se sudi zbog sumnjive nabavke stotinu spornih respiratora iz Kine na početku pandemije.

Visoki predstavnik u BiH je naveo da na državnom nivou vlada potpuna stagnacija, o čemu svedoči i loš zakonodavni učinak Saveta ministara BiH i Parlamentarne skupštine BiH.

- Tokom trenutnog mandata, osim budžetskih akata, u potpunosti je usvojen samo jedan novi zakon - istakao je Incko.

On je upozorio da se vlasti u BiH moraju posvetiti potpunom poštovanju zakona i sprovođenju reformi. 

- Moja kancelarija u potpunosti podržava težnje BiH ka integraciji u Evropsku uniju, što se ogleda u odlukama koje su usvojile institucije BiH - kazao je Incko.

Dodao je da mandat OHR-a u BiH neće biti okončan sve dok se ne ispuni 5+2 uslova za BiH, koje je definisala međunarodna zajednica, a među kojima je i procena političkog i bezbednosnog stanja u toj zemlji.

Incko je naveo da je kod nacionalističkih lidera i dalje prisutno negiranje ratnih zločina i slavljenje osudjenih ratnih zločinaca, pri čemu se "ignoriše ili umanjuje empatija za patnju i gubitak drugih".

- Stav i ponašanje političkih lidera daje zeleno svetlo široj populaciji da je takvo ponašanje prihvatljivo, dok u stvarnosti samo produžava patnju svih naroda u BiH i dodatno umanjuje izglede za značajno pomirenje u zemlji - naglasio je Visoki predstavnik u BiH.

SD region

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
10 Beograd