fbpx
Skip to main content
Bakir Izetbegović

IZETBEGOVIĆ MIROĐIJA U KRVAVOJ ČORBI: Podržavao je ubijanje i pre, sada nepozvan bira stranu u ratu u Nagorno-Karabah

Foto: Profimedia
Sukob je eskalirao juče, nije jasno ka ga je započeo

Predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) BiH i potpredsednik Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović izjavio je da jermenska strana snosi "punu odgovornost za izbijanje sukoba u Azerbajdžanu", čime je direktno podržao Azerbajdžan u sukobu u regiji Nagorno-Karabah.

Koliko jezika govorite? Nekoliko saveta kako da ove JESENI doživite magičnu avanturu?

Koliko jezika govorite? Nekoliko saveta kako da ove JESENI doživite magičnu avanturu?

"PAO" JOŠ JEDAN "PINK PANTER": Radovan Jelušić izručen Podgorici

"PAO" JOŠ JEDAN "PINK PANTER": Radovan Jelušić izručen Podgorici

DRAMA U KUMANOVU: Lekar izudarao kolegu jer nije hteo da mu leči rođaku "preko veze"

DRAMA U KUMANOVU: Lekar izudarao kolegu jer nije hteo da mu leči rođaku "preko veze"

- Duboko smo zabrinuti zbog situacije u Azerbajdžanu, nakon artiljerijskih napada jermenskih snaga. Po međunarodnom pravu, region Nagorno-Karabah pripada teritoriji Azerbajdžana i objavljivanje rata od Jermenije predstavlja ponovnu vojnu agresiju koja se ne sme tolerisati, naročito nakon što je meta jermenskih napada bilo i civilno stanovništvo - smatra Izetbegović.

On dodaje da scene iz Azerbajdžana po svemu podsećaju na iskustvo Bosne i Hercegovine, kada je, kako je naveo, bila izložena "brutalnoj vojnoj agresiji s ciljem proterivanja stanovništva i komadanja njene teritorije".

- Azerbajdžan ima puno pravo da brani svoj teritorijalni integritet, kao i obavezu da ne dopusti ponavljanje masovnih zločina nad svojim civilnim stanovništvom koje su tokom 90-ih izvršile jermenske snage, proteravši brojne izbeglice i sprečivši ih kasnije da se vrate svojim domovima. Tela međunarodne zajednice, pre svega OEBS, koji ima mandat po ovom pitanju, su dužna da reaguju na osnovu rezolucija Saveta bezbednosti UN kojima je jasno naloženo povlačenje okupatorskih jermenskih snaga s teritorije Azerbajdžana - naveo je Izetbegoivć.

Zaključioje da svako ohrabrivanje jermenskih "nelegalnih postupaka, kroz neodlučan ili neutralan stav međunarodne zajednice, ide u prilog daljoj eskalaciji sukoba".

- Zato je važno da se precizno i odlučno pruži podrška vlastima Azerbajdžana po ovom pitanju - zaključio je Izetbegović.

 

Pročitajte i:

SD region

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
11 Beograd