fbpx
Skip to main content
Crna Gora, Srbija

KAKAV OBRT! PADA LI TO VLAST U CG POSLE 30 GODINA?! Protiv Đukanovića ustali i NJEGOVI glasači

Foto: Profimedia
Masovni protesti u Podgorici su pokazali da je odmetnuti biznismen Duško Knežević lansiranjem afera “Koverta“ i “Atlas“ pokrenuo novo poglavlje u političkom životu Crne Gore. Na sceni je društvena polarizacija i svrstavanje u dva suprotstavljena tabora, kakvo Crna Gora odavno ne pamti.

Sa jedne strane je vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS), na čelu sa liderom Milom Đukanovićem, nakon afere “Koverta“ pokrenula opsežnu akciju konsolidacije i zbijanja sopstvenih redova.

Cilj je sasvim jasan — očuvanje vlasti po svaku cenu, a osim satelitskih manjinskih partija i režimskih i prorežimskih medija, u odbranu lika i dela predsednika Crne Gore ustali su i redom “dukljanski intelektualci“, kao i krugovi bliski nevladinoj organizaciji Crnogorska pravoslavna crkva.

sukobi na demonstracijama u Crnoj Gori
Foto: Srbija Danas

Na drugoj strani ključa ogromno nezadovoljstvo građana, onih koji za 30 godina vlasti DPS-a nisu uspeli da se prilagode postojećem sistemu, niti su osetili bilo kakav boljitak za sebe i svoje porodice.

Tu je i opozicija koja je sada preko noći zakopala ratne sekire i koja iz pozadine organizaciono i logistički podupire proteste, ali i medijski koncerni, kao i najveći broj poslenika nevladinog sektora koji zahteva promenu “korumpiranog“ sistema.

Kako je Milo u kontraudaru na Kneževića zaboravio na mali „detal


Kako je Milo u kontraudaru na Kneževića zaboravio na mali „detalj“Tako se došlo do paradoksa da Crna Gora, koje se decenijama tobože branila od “spoljnjih pretnji i nasrtaja“, sada počela urušavati sama od sebe, suočena sa kolapsom sopstvenih institucija.

Analitičar Boško Vukićević objašnjava da je javno iznošenje nepobitnih dokumenata i dokaza o režimskoj korupciji i krađama učinilo da doskora prilično pasivan narod masovno izađe na ulicu, kako bi ispoljio svoje nezadovoljstvo i zatražio odlazak vlasti.

Antivladini protesti u Podgorici
Foto: Profimedia/ilustracija

Komentarišući poruke Đukanovića, da građani, ukoliko budu nasilni, “rizikuju da se sukobe sa državom“, Vukićević ocenjuje da nema sumnje da je reč o otvorenoj pretnji učesnicima protesta, te da je aktuelna strategija “uterivanja straha“ jedan od malobrojnih instrumenata koji je ostao u rukama vlasti, kao odgovor na aktuelnu krizu izazvanu aferom “Koverta“. 

ROD I ODROD SVOG PLEMENA: Kako je Milo, kad je porastao, postao Crnogorac

ROD I ODROD SVOG PLEMENA: Kako je Milo, kad je porastao, postao Crnogorac

Crna Gora: Dozvoljeno nošenje hidžaba i brojanica

Crna Gora: Dozvoljeno nošenje hidžaba i brojanica

Stav Đukanovića da “ko je protiv njega, taj je protiv države“, sagovornik Sputnjika poredi sa francuskim kraljem Lujem XIV, napominjući da je otvorena pretnja predsednika Crne Gore građanima takođe i njegov način da ih opomene na neke situacije iz nedavne prošlosti.

- O svemu tome organizatori aktuelnih protesta i te kako moraju voditi računa i to pre svega pri ispostavljanju ispravnih političkih zahteva, kako bi se, promene desile u korist naroda, a ne nekih inostranih centara moći - zaključuje Vukićević.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
zora's picture

zora

Jos nije rekao da ga Rusi ruse.

3 | 1

SD region

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Grmljavina
20 Beograd