fbpx
Skip to main content
Amfilohije

KO ĆE BITI MITROPOLIT CRNOGORSKO-PRIMORSKI? Jedno ime slovi za najozbiljnijeg kandidata

Foto: Reuters
Ko će biti novi mitropolit crnogorsko-primorski, odlučiće najviše telo SPC-Sveti arhijerejski sabor na sledećoj sednici.

Njen termin zavisi od globalne situacije sa pandemijom i granicama. Najozbiljniji kandidat za presto na Cetinju svakako je sadašnji administrator Mitropolije episkop budimljansko-nikšićki Joanikije (Mićović). On se u svakom smislu smatra dostojnim naslednikom trona Svetog Petra Cetinjskog. Poznavaoci crkvenih prilika ipak ostavljaju i mogućnost da Sabor Mitropoliju poveri nekome od Amfilohijeve duhovne dece, ali i nekom od episkopa bez direktne veze sa Crnom Gorom.

BIO SKROMAN DO SAMOG KRAJA ŽIVOTA: Mitropolit Amfilohije nije želeo sarkofag, već monaški grob (VIDEO)

BIO SKROMAN DO SAMOG KRAJA ŽIVOTA: Mitropolit Amfilohije nije želeo sarkofag, već monaški grob (VIDEO)

Krivokapić reagovao na pisanje medija da ima koronu: Oglasio se na tviteru i izneo pravu istinu

Krivokapić reagovao na pisanje medija da ima koronu: Oglasio se na tviteru i izneo pravu istinu

VLADIKA JOANIKIJE SE TESTIRAO NA KORONU: Rezultati stižu sutra

VLADIKA JOANIKIJE SE TESTIRAO NA KORONU: Rezultati stižu sutra

Na Cetinju, kažu da je prerano da se govori o nasledniku vladike Amfilohija.

- Mitropolija je u žalosti, a narednih 40 dana to svakako neće biti tema. Eparhija koja ostane upražnjena smrću arhijereja smatra se "udovom", kojom upravlja administrator, što je trenutno situacija kod nas. Za sve ostalo nadležna su najviša crkvena tela - rečeno nam je u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj.

JEDINSTVO PRVI ZADATAK

U CRKVENOJ kadrovskoj kombinatorici nije bez značaja ni specifična situacija u kojoj se nalazi Crna Gora, posebno u domenu međunacionalnih odnosa. Crkva je zahvaljujući autoritetu mitropolita Amfilohija odolela podelama i bila je duhovna kuća i Srba i nacionalno određenih Crnogoraca. Ličnost koja postane novi mitropolit već od trenutka ustoličenja imaće i najvažniji zadatak - da sačuva jedinstvo crkve i vernika, bez obzira na naciju.

Prema pravilima SPC, mitropolita, kao i sve ostale episkope, bira Sabor kojem predsedava patrijarh Irinej. Za izbor je potrebno prisustvo dve trećine svih arhijereja - episkopa, mitropolita i arhiepiskopa. U slučaju da izostane jednoglasna odluka, glasa se tajno i odlučuje apsolutna većina glasova. Ako nje ne bude bira se između dvojice koji su imali najviše glasova. U slučaju da dobiju identičnu podršku u Saboru, "zlatni glas" i pravo da odluči ko će biti vladika ima - patrijarh Irinej.

Iako se i javno ističe da prazninu koju je Amfilohije ostavio iza sebe niko neće moći lako da popuni, kao kandidati za mogućeg Amfilohijevog naslednika najčešće se pominje vladika južnoamerički Kirilo (Bojović) i vikarni episkop dioklijski Metodije (Ostojić). Oni su ponikli u Crnoj Gori pod duhovnim patronatom mitropolita Amfilohija i smatraju se nastavljačima njegovog dela.

- Uobičajilo se da je na čelu Mitropolije crnogorsko-primorske arhijerej koji je i rođen u Crnoj Gori. To ima dobrih strana, ali nije nužno - objašnjavaju poznavaoci crkvenog prava.

Vremenska prognoza
Light snow
-2 Beograd