fbpx
Skip to main content
Vladimir Božović

Ko je ambasador Srbije, proteran iz Crne Gore, i zbog kojih reči je postao persona non grata?

Foto: PrintscreenYoutube/Radio Televizija Herceg Novi
Božović je istakao i da sve ono što se dešavalo u istoriji treba da obeležimo poštovanjem relevantnih činjenica

Iz Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore saopštili su da je ambasador Srbije u ovoj državi Vladimir Božović proglašen za personu non grata i od njega je zatraženo da napusti Crnu Goru.

Kao razlog, iz ministarstva su naveli da je juče Podgoričku skupštinu 1918. godine nazvao "oslobođenom" i "slobodnom voljom" crnogorskog naroda.

SVAKA DRUGA ŽENA OBOLI OD OVE BOLESTI! Ovako ćete se rešiti simptoma

SVAKA DRUGA ŽENA OBOLI OD OVE BOLESTI! Ovako ćete se rešiti simptoma

SRBIJA UZVRATILA CRNOJ GORI: Njihov ambasador Tarzan Milošević ima 72 sata da napusti našu zemlju

SRBIJA UZVRATILA CRNOJ GORI: Njihov ambasador Tarzan Milošević ima 72 sata da napusti našu zemlju

Šta stoji iza proterivanja ambasadora Srbije iz Crne Gore: Knežević dao jasan odgovor i poslao jaku poruku 

Šta stoji iza proterivanja ambasadora Srbije iz Crne Gore: Knežević dao jasan odgovor i poslao jaku poruku 

Time je, kako stoji u saopštenju "unizio i najviše zakonodavno i predstavničko telo - Skupštinu Crne Gore", koja je 29. novembra 2018. godina usvojila Rezoluciju o poništenju odluka Podgoričke skupštine kojima je, kako tvrde, "ukinut dotadašnji suverenitet Crne Gore, njena teritorija prisajedinjena Kraljevini Srbiji i nasilno detronizovan kralj Nikola Petrović Njegoš".

Ko je ambasador Srbije u Crnoj Gori koji će biti proteran iz države u kojoj je, inače, rođen?

Vladimir Božović rođen je 1970. godine u Nikšiću gde je završio i osnovnu i srednju školu.

- Slede kriminalističke studije u Beogradu, pa studije prava, malo u Podgorici, malo u Kragujevcu, da bi diplomirao na Pravnom fakultetu u Beogradu, gde je i na poslediplomskim studijama - pisao je "Glas javnosti" 2003. godine.

Kako je zaradio prvi novac?

U istom tekstu navodi se da je prvi novac zaradio prodajući knjige i časopise još kao student, dok je istovremeno vozio kamion do Italije. Ozbiljniji adovkatski angažman usledio je po otvaranju sopstvene kancelarije.

Kako se ističe, javnost ga je upoznala kao advokata Mitropolije crnogorsko-primorske, "ali pravu slavu stekao je zastupajući prvog haškog optuženika, Dušana Tadića, zajedno s Džonom Lingvistonom, koji brani Milana Milutinovića".

Veliko interesovanje javnosti izazvao je posle Ibarske magistrale i atentata na predsedika SPO Vuka Draškovića, jer je predstavljao porodice oštećenih.

Biografija na "Linkedinu"

U biografiji na "Linkedinu", Božović, između ostalog, navodi da je karijeru započeo 1995. godine kao pripravnik u Beogradu, Srbiji i Milvokiju, SAD, a da je 1997. godine započeo vlastitu praksu i otvorio advokatsku kancelariju Božović. To mu je omogućilo da godinama bude gost na čuvenom Molitvenom doručku u Beloj kući u Vašingtonu (SAD).

Od 2004. do 2007. godine bio je, ističe, pomoćnik ministra unutrašnjih poslova i generalni inspektor Odeljenja za javnu bezbednost u Ministarstvu unutrašnjih poslova, a tokom 2005. godine nacionalni koordinator za policiju i ljudska prava u Srbiji i Crnoj Gori pri Savetu Evrope.

Ističe da je od aprila do novembra 2012. godine radio kao savetnik ministra u kabinetu ministra unutrašnjih poslova, a od novembra 2012. do maja 2014. godine bio je državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova zadužen za unutrašnju kontrolu i međunarodnu saradnju. Takođe, navodi da je bio i savetnik ministra u kabinetu ministra unutrašnjih poslova od maja 2014. do maja 2015. godine.

Nekadašnji član Srpskog pokreta obnove, prešao je u Srpsku naprednu stranku gde je kasnije postao član Glavnog odbora SNS.

Interesantno je i da je osnivač fonda Petar II Petrović Nјegoš i Centra za strateške projekte.

Šta je Božović rekao o Podgoričkoj skupštini?

Srbija i Crna Gora, sada dve nezavisne države i članice Ujedinjenih nacija, treba da grade odnose na temeljima svoje slavne istorije i prošlosti, poručio je juče Vladimir Božović na izložbi dokumenata pod nazivom "Parlamentarizam u Crnoj Gori i dani ujedinjenja".

Tim povodom ambasador je istakao da sve ono što se dešavalo u istoriji treba da obeležimo poštovanjem relevantnih činjenica i da svako može imati svoj lični stav i odnos prema istini, ali da ih ne može menjati, prenela je "Pobjeda".

- Velika i slavna Mojkovačka bitka, kao primer hristolike žrtve za svog bližnjeg i za slobodu, bila je uvod u oslobođenje Crne Gore i Podgoričku skupštinu - kao slobodan izraz narodne volje za ujedinjenje sa bratskom Srbijom.

Istorijsko pamćenje

- Bez obzira na neko novo njihovo gledanje, emocije i odnose koje može izazvati neki događaj iz prošlosti, moramo se sa dužnom pažnjom i poštovanjem setiti svih tih ljudi, njihovih dela i to uzeti kao istorijsko pamćenje koje nam samo može poslužiti za dobro u sadašnjosti i budućnosti - rekao je Božović, saopšteno je iz Ambasade Srbije u Crnoj Gori.

Osvrnuo se na to da istorija, kao "učiteljica života", treba da nas uči da ono što je najbolje iz istorijskog pamćenja jednog naroda, jedne nacije, jedne epohe, izvlačimo kao najbolje iskustvo i to iskoristimo u ovim sadašnjim izazovnim vremenima, kao i u onim koja tek dolaze.

SD region

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd