fbpx
Skip to main content
tomislav tomašević

KO JE TOMISLAV TOMAŠEVIĆ, ČOVEK KOJI JE "POMEO" IZBORE U ZAGREBU: Politički potres kakav se vidi jednom u 20 godina

Foto: Profimedia
Tomislav Tomašević, ekološki aktivista, dobio je glasova koliko svih pet kandidata zajedno koje je stavio iza sebe

Tomislav Tomašević preksinoć je na lokalnim izborima za gradonačelnika Zagreba ostvario uverljivu pobedu te u prvom krugu osvojio 45,45 odsto glasova. U drugom krugu snage će odmeriti s Miroslavom Škorom, koji je osvojio 12,16 odsto.

KAKO SU "SRPSKE VAKCINE" DONELE SPAS REGIONU: Pogledajte kako "padaju" brojevi novozaraženih u svim zemljama

KAKO SU "SRPSKE VAKCINE" DONELE SPAS REGIONU: Pogledajte kako "padaju" brojevi novozaraženih u svim zemljama

HAPŠENJE NA GRANICI: Slovenci pokušali da uđu u Hrvatsku sa lažnim PCR testom

HAPŠENJE NA GRANICI: Slovenci pokušali da uđu u Hrvatsku sa lažnim PCR testom

"KAKO ĆE KOLO BEZ KOKANA" Komšiću smeta što se Dodik umešao u raspravu - Vjosa nije umela da UĆUTI na sastanku

"KAKO ĆE KOLO BEZ KOKANA" Komšiću smeta što se Dodik umešao u raspravu - Vjosa nije umela da UĆUTI na sastanku

Tomašević je rođen u Zagrebu 13. januara 1982. godine. Osnovnu školu završio je u Zaprešiću, a u školi je zaradio nadimak Senf jer je njegove školske prijatelje skraćeni oblik njegova imena podsetio na senf Tomi, stoji u njegovoj biografiji.

Pohađao je zagrebačku Sedmu gimnaziju u Križanićevoj, a 2000. godine upisao je Pravni fakultet u Zagrebu. Tomašević ga je napustio na trećoj godini kada je shvatio da ga više zanima proučavanje društvenih promena i učestvovanje u njima.

 

Diplomirao je politologiju na zagrebačkom Fakultetu političkih nauka, a na britanskom je Univerziteta u Kembridžu magistrirao u području okoliša, društva i razvoja, nakon čega se vratio u rodni Zagreb.

Tomašević se 2017. godine kandidovao za mesto gradonačelnika Zagreba iz, kako sam kaže, ''želje da zajedno sa sugrađanima stvara Zagreb koji je otvoren, dinamičan, zelen, živ, održiv, pravedan i koji je na svetskoj listi najpoželjnijih gradova za život''.

Široj javnosti poznat je kao borac za javni interes u Zagrebu te stručnjak za zaštitu okoliša i upravljanje komunalnim uslugama, a aktivizmom se počeo baviti kada je imao samo 16 godina. Tada se priključio Zelenoj akciji.

U proteklih desetak godina je učestvovao u borbama za Varšavsku ulicu i Kamensko te se zalagao protiv privatizacije zagrebačke Čistoće. Pre tačno 11 godina u Varšavskoj ulici počeli su radovi na ulazu u garažu Horvatinčićevog centra na Cvjetnom trgu kada su aktivisti Zelene akcije koje je predvodio Tomašević počeli lupati po zaštitnoj ogradi te su je na kraju srušili i rastavili.

Ušli su u ograđeni prostor, seli na ogradu i zauzeli ograđeno gradilište, a nakon toga su ih opkolili obezbeđenje i interventna policija.

Kao prioritete za grad Zagreb lider zeleno-lijeve koalicije ističe jeftine i kvalitetne komunalne usluge te svima dostupne javne usluge (vrtići, škole, bolnice, starački domovi). Zalaže se za povećanje zaposlenosti, poglavito mladih, kroz zelenu industrijalizaciju, kroz instrumente zelene javne nabavke i razvoj društvenog preduzetništva.

tomislav tomašević
Foto: Printscreen/YouTube/HRT

 

Hrvatski mediji ga opisuju kao najvažnijeg novog hrvatskog političara

Hrvatski mediji pišu da je Tomislav Tomašević najvažniji novi hrvatski političar još otkako je Zoran Milanović 2007.godine nasledio Ivicu Račana na mestu predsednika SDP-a. Sa druge strane, Zagrepčani su glasali izvan uobičajenih ideoloških okvira, što se dešava, kako ocenjuju, jednom u dvadeset godina.

Pre dve decenije Ivica Račan i Dražen Budiša, bivši komunistički lider i bivši nacionalistički politički zatvorenik, slomili su gotovo večni okvir hrvatskih ideoloških podela. Danas je Tomislav Tomašević, posle dvadeset godina, ponovo poništio podelu između hrvatskih hereditarnih levičara i hrvatskih hereditarnih desničara: inače ne bi dobio plebiscitarnu podršku Zagrepčana, navodi Telegram.hr.

Tomislav Tomašević pokrenuo je strateški proces promena na hrvatskoj političkoj sceni. Hrvatska politika je već godinama nepodnošljivo neefikasna, pokvarena, nekompetentna i u biti iritantna. I istorijski neodrživo sukobljena. Tomislav Tomašević političar je koji menja to nepodnošljivo stanje, pišu mediji.

Zbog toga je, kako ocenjuju, njegov trijumf je događaj od neprocenjive važnosti ne samo za Zagreb nego i za hrvatsku državnu politiku. Potpuno je jasno da bi za nekoliko godina Tomislav Tomašević mogao postati hrvatski premijer. Da bi se to dogodilo, Tomašević prvo bi morao pretvoriti Možemo u relevantnu nacionalnu stranku.

Vremenska prognoza
Clear sky
31 Beograd