fbpx
Skip to main content
Crna Gora

NAROD JE PORAZIO DPS! REŽIM ODLAZI U PROŠLOST: Sudbina Crne Gore postaje drugačija

Foto: SD/ilustracija/ YoutubePrintscreen/Vijesti Online/FACE HD TV
Ako Krivokapić o liderima DF-a misli ovo što danas kaže, onda nas je on sve prevario u izbornoj kampanji

Vlada bi imala niži nivo reputacije ako bi u njoj bili Andrija Mandić, Nebojša Medojević i Milan Knežević, izjavio je danas mandatar Zdravko Krivokapić.

KRITIČNO U SARAJEVU: Testiranje uzoraka u privatnim laboratorijama, penzionisani medicinari da budu u pripravnosti

KRITIČNO U SARAJEVU: Testiranje uzoraka u privatnim laboratorijama, penzionisani medicinari da budu u pripravnosti

POTPISAN PREDUGOVOR SA RUSKOM STRANOM: Dodik najavio 200.000 doza vakcine do Nove godine

POTPISAN PREDUGOVOR SA RUSKOM STRANOM: Dodik najavio 200.000 doza vakcine do Nove godine

"Svaki novi dan DPS-a na vlasti je ogromna i nenadoknadiva šteta" Krivokapić se obratio strankama

"Svaki novi dan DPS-a na vlasti je ogromna i nenadoknadiva šteta" Krivokapić se obratio strankama

Ovakva izjava donosi još veću konfuziju, u onako konfuznu političku situaciju u Crnoj Gori jer dolazi od čoveka koji je predvodio listu na kojoj su bili lideri za koje sada kaže da kada bi bili ministri, ta Vlada bi imala nižu reputaciju!

Ali, pokušaćemo da logikom razjasnimo nelogičnosti koje su ovih dana zapljusnule političku scenu naše zemlje. Bez namere da bilo koga napadamo ili branimo (ne sumnjamo da će botovi odmah reagovati, iako o politici ne znaju ništa), ali jednostavno neke stvari zahtevaju analizu.

Ako Krivokapić o liderima DF-a misli ovo što danas kaže, onda nas je on sve prevario u izbornoj kampanji, jer javnosti nije rekao šta misli o svojim saradnicima sa liste. Nismo mu mi birali saradnike, nego valjda on sam ili svi zajedno, potpuno nebitno, pa su sad ovakve izjave zaista kontradiktorne, kada analiziramo kampanju.

Kako to da mandataru Krivokapiću nije npr. smetalo da bude nosilac liste na kojoj su bili lideri DF-a? Ako bi Vlada sa njima u njoj imala niži nivo reputacije, znači li to da je i izborna lista koju je predvodio Krivokapić imala niži nivo reputacije tokom kampanje, a osvojila je najveći broj glasova? I zašto to biračima nije javno kazao u kampanji, nego dva meseca posle izbora. Da sve bude još paradoksalnije, oni za koje mandatar kaže da bi sa njima Vlada bila niže reputacije (Medojević i Knežević su poslanici) treba sutra da glasaju u Skupštini za Krivokapića kao mandatara i njegovu Vladu. Malo više političkog senzibiliteta u izjavama iskreno nije na odmet.

Nelogično je valjda da mandatar prihvati da bude na listi sa nekim s kim ne veruje u pobedu, a kad pobedi, onda opet neće s nekim ljudima s kojima je pobedio, a koji mu nisu smetali u kampanji. Interesantno bi bilo videti šta o izjavi mandatara o nižoj reputaciji misli ostalih 76 kandidata sa njegove liste "Za budućnost Crne Gore". Jel ova mandatarova izjava većinski ili manjinski stav njegovih kandidata za poslanike. Fakat je da je lista koju je predvodio Krivokapić pobednik izbora. Sa nižom ili višok reputacijom, to je subjektivni osećaj svakog građanina, ta lista je ipak pobedila. Puno nelogičnosti u logičnim stvarima. Rezervnih pobedničkih poslanika, koliko znamo nema.

Jer, niti je sam Krivokapić sam uzeo preko 50 odsto glasova niti je DF sam pobijedio na izborima. Niti je narod koji je glasao za tu listu glasao samo zbog Krivokapića (koji je bio totalni politički anonimus pre izbora) niti je glasao samo zbog DF-a, SNP-a, Ujedinjen. Glasao je za listu, za sve ljude na listi. Glasao je za promene i protiv DPS-a.

Nije pošteno danas veličati samo Krivokapića i samo njemu dati zasluge za pobedu. Ili samo DF ili samo SNP. Ili samo Dritana. Jer, svi prećutkujemo, neko svesno a neko ne, da je ništa manji doprinos od Krivokapića, a možda mnogo veći, ovoj pobedi dao upravo Marko Bato Carević!

Crna Gora
Foto: Profimedia

Premotajmo film iz kampanje, setićemo se da se Carević najmanje bavio Budvom i tamošnjom kampanjom, a da je sa Krivokapićem obišao sve crnogorske gradove i da je njegov doprinos, da budemo pošteni, ako ne veći, onda nije sigurno manji od Krivokapićevog. Pa bi bilo pošteno, ljudski i korektno da to čujemo i od samog Krivokapića, ako hoćemo da se služimo istinom, a ona je jedna jedina-pobedio je Krivokapić, zajedno sa Carevićem, DF-om, SNP-om, Demokratama, Dritanovom listom i svim ostalima.

Čudno je objasniti narodu da Krivokapić neće neke ljude sa svoje liste u Vladu, a hoće ljude koji ga nisu glasali na izborima. Zamislite paradoks, nosilac jedne izborne liste, pobedničke i najveće, npr. neće u Vladu sa liderima svoje koalicije, a hoće u Vladu lidere suparničkih koalicija na izborima koji ga nisu ni glasali! Hoće da sarađuje sa onima koji ga ne glasaju, a neće sa onima koji su ga glasali. Ali, sve to će ubrzo doći na svoje, razumljivo je, potrebno je samo malo više političkog takta.

Zaista, mnogo nelogičnosti i nejasnoća, ali to su političke velike boginje koje sada treba preležati, u ovom tranzicionom procesu. I razumljive su trzavice je ovih 30 godina nisu svi istu žrtvu podneli da se dođe do ove pobede. A različitosti i jesu prednost Crne Gore. A Vlade će sigurno biti, tu nema dileme, DPS će ostati na marginama, a to je najvažnije. U to niko ne treba da sumnja. Sve ostalo će naredni dani i nedelje posložiti baš kako treba, samo malo više vere i optimizma, tolerancije i strpljenja, nije na odmet.

Da zaključim rečima velikog Marka Miljanova:

- Junaštvo je kada sebe branim od drugoga, čojstvo je kada drugoga branim od sebe.

SD region

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
2 Beograd