fbpx
Skip to main content
Makedonija EU

MAKEDONCI MOGU DA ZABORAVE EU! Jedna zemlja ZVANIČNO stavila "rampu"

Foto: Shutterstock
Bugarska stavila na sto i makedonski jezik i makedonsku manjinu u Bugarskoj koju ne priznaje

Diplomate zemalja članica EU potvrdili su da će skoro sigurno Bugarska blokirati Severnu Makedoniju da započne pristupne pregovore sa EU na sledećem ministarskom savetu Unije, na kome je trebalo da bude usvojen pregovarački okvir za tu zemlju, prenosi MIA.

SVE KARTE SU NA STOLU, KOJA JE ERDOGANOVA? Ili u EU ili pod katanac?

SVE KARTE SU NA STOLU, KOJA JE ERDOGANOVA? Ili u EU ili pod katanac?

ZARAŽEN KORONOM POKUŠAO NAPUSTITI ZEMLJU: Kažnjen sa 5.700 evra

ZARAŽEN KORONOM POKUŠAO NAPUSTITI ZEMLJU: Kažnjen sa 5.700 evra

SA GRCIMA JEDVA REŠILI SPOR, DOČEKALI IH BUGARI: Izgleda da je za sve kriv - Tito

SA GRCIMA JEDVA REŠILI SPOR, DOČEKALI IH BUGARI: Izgleda da je za sve kriv - Tito

Ambasadori zemalja članica EU danas su se u Briselu sastali da analiziraju zaključke, koje bi trebalo da usvoje 8. decembra ministri zemalja članica zaduženi za evropska pitanja i spoljne poslove.

Kako navodi MIA, u tim zaključima izbačena je opcija za datum za održavanje prve međuvladine konferencije sa Albanijom i Severnom Makedonijom zbog bugarskog veta za Skoplje.

-Imajući u vidu situaciju, mogu da kažem da ne postoje previše nade za međuvladinu konferenciju i početak pregovora Severne Makedonije sa EU ove godine zbog bugarskog veta - navodi za MIA diplomat jedne zapadne države-članice EU.

Bugarska i Makedonija
Foto: Shutterstock

 

Bugarska zvanično potvrdila da neće dati "zeleno svetlo"

Bugarska je na današnjem sastanku na ambasadorkom nivou potvrdila da neće dati "zeleno svetlo" za Severnu Makedoniju na sledećem ministarskom sastanku 8. decembra.

Za Albaniju situacija je nejasna zbog toga što su toj zemlji isporučeni dodatni uslovi.

- Konstultacije se nastavljaju na ovu temu. Sledeći sastanak ambasadora zemalja EU treba da bude održan u sredu -navodi MIA.

Sofija od Skoplja zahteva da u pregovaračkom okviru za Severnu Makedoniju sa EU uđe oficijalna izjava makedonskih vlasti da će odustati od manjinskih pretenzija za makedonsku manjinu u Bugarskoj, za koju Sofija tvrdi da ne postoji.

Bugarska zahteva da se u oficijalnim dokumentima EU ne navodi makedonski jezik, već oficijelni jezik prema Ustavu Severne Makedonije, kao i da u pregovaračkom okviru bude uvršten takozvani putokaz kojim će se Skoplje obavezati na datum preciziranog sprovođenje odredaba iz Sporazuma o prijateljstvu, potpisan između te dve zemlje 1. avgusta 2017. godine.

SD region

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
-3 Beograd