fbpx
Skip to main content
Region

MALI, A TAKO OPASAN: Kako je korona virus uticao na vlade u regionu?!

Foto: Profimedia
Sve je veoma poremećeno usled pandemije.

Godinu 2020. definitivno će obeležiti korona virus, koji se raširio u više od 100 zemalja sveta, i za nekoliko meseci uspeo da promeni sve, od ponašanja ljudi do političkih prilika. Kada je region u pitanju, parlamentarne izbore su već odložile Srbija i Severna Makedonija, vlada u Prištini je pala, u Sloveniji se desila promena vlasti, a Hrvatsku i Crnu Goru tek očekuju izbori za poslanike.

MOZZART donirao više od MILION dinara KLINIČKOM CENTRU u Nišu za borbu protiv KORONE

MOZZART donirao više od MILION dinara KLINIČKOM CENTRU u Nišu za borbu protiv KORONE

CRNA GORA GRCA U DUGOVIMA: U blokadi više od 18 hiljada firmi i preduzetnika

CRNA GORA GRCA U DUGOVIMA: U blokadi više od 18 hiljada firmi i preduzetnika

POZNATI EPIDEMIOLOG IZ BIH PODLEGAO KORONI: Porodica našla krivca za njegovu smrt

POZNATI EPIDEMIOLOG IZ BIH PODLEGAO KORONI: Porodica našla krivca za njegovu smrt

Srbija i Severna Makedonija odložile izbore. U Srbiji je proglašeno vanredno stanje kako bi se sprečilo širenje zaraze korona virusom,  a tu odluku je saopštio predsednik Srbije Aleksandar Vučić 15. marta. Na osnovu Odluke o uvođenju vanrednog stanja vlada Srbije donela je određene mere, a dalji koraci su precizirani dopunskim aktima u danima koji su sledili. Uvođenje vanrednog stanja uticalo je i na održavanje parlamentarnih izbora koji su bili zakazani za 26. april. Kako je saopšteno posle sastanka predsednika Aleksandra Vučića, premijerke Ane Brnabić, predsednice Narodne skupštine Maje Gojković sa predstavnicima svih političkih stranaka, izbori će biti održani tek pošto se Srbija bude izborila sa korona virusom.

- Kao što je Republička izborna komisija najavila, više ne teku nikakve izborne radnje - rekao je Vučič i istakao da više nema nikakvih izbornih rokova.

Odlukom predsednika Steve Pendarovskog, izbori zakazani za 12. april su odloženi, a tehničkoj vladi data su šira ovlašćenja da se bori sa pandemijom virusa. Tu odluku Vlada u Skoplju je donela zbog vanrednog stanja proglašenog kako bi se efikasno sprečilo unošenje i širenje korona virusa i zbog toga što se parlament Severne Makedonije (koji je raspušten 16. februara zbog izbora) ne sastaje da poništi odluku za raspuštanje.

- U takvim uslovima zbog neophodne potrebe da se uspešno sprovedu mere za borbu protov korona virisa u zemlji, Vlada je donela uredbu za prekidanje svih aktivnosti za sprovođenje izbora za poslanike u parlamentu Severne Makedonije, koji su zakazani za 12. april - naglašeno je u saopštenju i dodato da je državna izborna komisija je zadužena da obezbedi i čuva postojeću dokumentaciju do održavanja izbornih aktivnosti, nakon što bude proglašen prestanak vanrednog stanja.

Lideri političkih partija Severne Makedonije postigli su 17. marta konsenzus da vanredni parlametarni izbori zakazani za 12. april "treba da se odlože zbog stanja sa korona virusom", ali nije postigut dogovor oko pravnog osnova za tu političku odluku.

Vlada u Prištini pala

Vlada u Prištini pala je 25. marta pošto su poslanici nakon rasprave izglasali nepoverenje premijeru privremenih institucija Aljbinu Kurtiju.

Prema pisanju američkog Njujork Tajmsa, spor oko odgovora na pandemiju korona virusa jedan je od razloga zbog kojih je Kurtiju parlament uskratio poverenje, ali kritičari kažu da je ulogu u tome imala i američka diplomatija.

List piše da je vlada tzv. Kosova prva vlada koja je pala zahvaljujući delom i krizi izazvanoj širenjem korona virusa. Međutim, dešavanja u vezi sa pandemijom virusa nadovezala su se na neslaganje između Albanaca u vezi sa taksama na na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Dok su Hašim Tači i lider DSK Mustafa tražili da se takse ukinu odmah i bezuslovno, premijer Kurti je ostao pri stavu da će iste ukinuti uz uvođenje nedefinisanih mera reciprociteta.

"Kap u prepunoj čaši" bio je Tačijev zahtev uvođenja vanrednog stanja zbog borbe protiv korona virusa, što je premijer Kurti odbio, ali je njegov ministar unutrašnjih poslova podržao inicijativu koja bi Tačiju dala daleko više ovlašćenja. Takav potez doveo je do smene ministra policije, koji je i potpredsednik DSK, pa je ova stranka prelomila i sakupila dovoljno potpisa za rušenje vlade Aljbina Kurtija - u kojoj i sama sedi.

Bugarska odobrila upotrebu vojne sile u cilju sprečavanja širenja epidemije

Vanredno stanje na teritoriji cele Bugarske proglašeno je pošto je parlament jednoglasno usvojio odluku i trajaće do 13. aprila. U okviru donetih mera nalazi se i ona koja je izazvala najžešću debatu među poslanicima u Sofiji, a to je da se vojsci omogućuje da pomogne u smanjenju kretanja ljudi tokom epidemije korona virusa. Vojsci je odobreno da upotrebi silu ako bude potrebno. Oružane snage biće mobilisane da pomognu civilnim vlastima sa ovlašćenjem da zaustavljaju vozila i ljude dok ne stigne policija.

Mera je usvojena sa 89 glasova za i 55 protiv.

Smena vlasti u Sloveniji 

Nekadašnji premijer Vlade Slovenije Marjan Šarec je najpre krajem februara javno govorio da ne treba stvarati paniku, da su stvari sa virusom ozbiljne, ali nije ništa ozbiljno urađeno. Već početkom marta, on je tražio zatvaranje granica, ali je već 13. marta usledila promena vlasti i parlament je izglasao vladu i Janeza Janšu za premijera.

Nova slovenačka vlada premijera Janeza Janše smenila je šefove policijskih snaga, vojske, obaveštajnih i bezbednosnih službi Ministarstva odbrane. Smenjeni su komesar policije Tatjana Bobnar, načelnik generalštaba Alenka Ermenc i direktor Vojno-obaveštajne služne Slovenije (OVS) Dejan Matijević. Njih će zameniti Anton Travner, Robert Glavaš i Andrej Osolnik.

Nova slovenačka vlada osnovala je štab za borbu protiv epidemije koronavirusa na čijem čelu je premijer Janez Janša. Svi članovi Vlade na sednici su imali zaštitne maske na licu, prenose mediji.

Region
Region
FOTO: Twitter Printscreen/@Delaevgenija
Mitropolit Amfilohije služi liturgiju u manastiru na Skadarskom jezeru

Mitropolit Amfilohije služi liturgiju u manastiru na Skadarskom jezeru

Još jedna žrtva korona virusa u RS: Preminuo muškarac iz Laktaša

Još jedna žrtva korona virusa u RS: Preminuo muškarac iz Laktaša

TVRDIO DA JE KORONA KAZNA ZBOG HOMOSEKSUALNOSTI, A ONDA SE SAM ZARAZIO: No, nije ovo jedini problem izraelskog ministra zdravlja

TVRDIO DA JE KORONA KAZNA ZBOG HOMOSEKSUALNOSTI, A ONDA SE SAM ZARAZIO: No, nije ovo jedini problem izraelskog ministra zdravlja

HRONOLOGIJA PANDEMIJE COVID-19: Ovo su ključni momenti

HRONOLOGIJA PANDEMIJE COVID-19: Ovo su ključni momenti

ODRŽANA ONLAJN LITIJA U ĐURĐEVIM STUPOVIMA: Vladika Joanikije otkriva da li će se BORBA PROTIV BEZAKONJA nastaviti posle korone

ODRŽANA ONLAJN LITIJA U ĐURĐEVIM STUPOVIMA: Vladika Joanikije otkriva da li će se BORBA PROTIV BEZAKONJA nastaviti posle korone

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD region

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Slaba kiša
13 Beograd

Korona skener

Korona virus COVID-19