Skip to main content
Milo Đukanović

MILO DOŽIVEO TOTALNI FIJASKO! Najnovije istraživanje otkriva šta bi se desilo da se ponovo ODRŽE IZBORI

Foto: Profimedia/ilustracija
Većina od 59,7 odsto ispitanika smatra da će posle izbora stvari u Crnoj Gori ići u boljem pravcu, dok svega 21,5 odsto smatra da će da idu u gorem

Kada bi aktuelni mandatar za sastav Vlade, Zdravko Krivokapić, formirao svoju stranku, a parlamentarni izbori se održavali naredne nedelje, njegova partija bi bila najjača u Crnoj Gori.

MILO NE ŽELI SRBE U CRNOJ GORI! Panika u Đukanovićevom režimu: Krivokapić mu sprema VELIKO IZNENAĐENJE

MILO NE ŽELI SRBE U CRNOJ GORI! Panika u Đukanovićevom režimu: Krivokapić mu sprema VELIKO IZNENAĐENJE

NEJASNA SITUACIJA OKO NOVE VLADE U CRNOJ GORI! Medojević zagrmeo: Neće nam Milo sastavljati VLAST

NEJASNA SITUACIJA OKO NOVE VLADE U CRNOJ GORI! Medojević zagrmeo: Neće nam Milo sastavljati VLAST

KRIVOKAPIĆ STAVIO TAČKU: U popisu stanovništva u Crnoj Gori ostaju vera, jezik i nacija

KRIVOKAPIĆ STAVIO TAČKU: U popisu stanovništva u Crnoj Gori ostaju vera, jezik i nacija

To su rezultati telefonskog istraživanja nakon izbora 30. avgusta, koje je Nova srpska politička misao (NSPM) sprovela od 10. do 18. oktobra u Crnoj Gori.

Krivokapićevu stranku bi podržalo 24.5, DPS 20.8, Demokrate 13.8, a Građanski pokret URA 11.3 odsto građana.

Slede Demokratska narodna partija (4.7), Prava Crna Gora (4.4), Nova srpska demokratija (3.6), Bošnjačka stranka (3.4), Socijalistička narodna partija (3.1), Socijaldemokrate (2.6), Socijaldemokratska partija (2.3), albanske stranke (2.1), Pokret za promjene (1.0), Demos (0.8), dok bi za nekog drugog glasalo 1.6 odsto anketiranih.

Među 900 anketiranih građana Crne Gore, kako navode iz NSPM, većina od 59,7 odsto ispitanika smatra da će "posle izbora stvari u Crnoj Gori da idu u boljem pravcu", dok svega 21,5 odsto smatra da će da idu u gorem.

Pedeset četiri odsto ispitanika je, na pitanje šta je bio glavni razlog zbog kojeg je DPS izgubio izbore, zaključilo da je za poraz DPS-a presudan bio "sporni zakon o slobodi veroispovesti i sukob sa mitropolitom Amfilohijem", a na drugom mjestu je "kriminal i korupcija u vrhu vlasti". "I opet je veoma interesantno i indikativno da su ova dva odgovora kao glavni razlog poraza DPS-a veoma često navodili čak i sami glasači DPS, i to u znatno većem procentu od takođe ponuđenih opcija "mešanje iz Moskve i Beograda", "Zapad ga je pustio niz vodu" i slično", navode iz NSPM.

Na pitanje ko je od političkih ličnosti najviše doprinio uspehu opozicije, najveći broj ispitanika je kazao da je to nosilac liste "Za budućnost Crne Gore" Zdravko Krivokapić (43,7), ispred lidera koalicije "Crno na bijelo" Dritana Abazovića (18,4) i lidera koalicije "Mir je naša nacija" Alekse Bečića (8,2).

Crna Gora
Foto: Profimedia

Na pitanje koga bi glasali na predsedničkim izborima, najviše ispitanika se opredijelilo za aktuelnog predsednika države, Mila Đukanovića, kojeg bi podržalo njih trideset odsto. Na drugom mestu je Zdravko Krivokapić sa 25 procenata, a na trećem i četvrtom mestu su Dritan Abazović (13) i Aleksa Bečić (12,7 odsto).

Ako bi danas bio drugi krug izbora za predsednika, a izbor bio između Bečića i Đukanovića, lidera Demokrata bi glasalo 58,9 odsto ispitanika, a aktuelnog predsednika 27,9.

Na isto pitanje, a kada bi izbor bio između Bečića i Krivokapića, za aktuelnog mandatara za sastav vlade bi glasalo 56 odsto, a za Đukanovića 31,3. Za Abazovića bi, u istom scenariju, glasalo 57,8 građana, a za Đukanovića, 28,1.

Na pitanje da po "školskom sistemu", ocenama od jedan do pet, ocijene političare i javne ličnosti, ocenjeni najboljom srednjom ocenom su vladika Joanikije (4,18) i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije (4,12).

Vladika Joanikije
Vladika Joanikije
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Nakon njih slijede Dritan Abazović (3,83), Zdravko Krivokapić (3,70), Aleksa Bečić (3,68), Vanja Ćalović Marković (3,35), Miodrag Lekić (2,86), Boban Mugoša (2,83), Milo Đukanović (2,72), Vladimir Joković (2,63), Marko Milačić (2,60), Milan Knežević (2,42), Draginja Vuksanović stanković (2,39), Nebojša Medojević (2,34), Milica Pejanović Đurišić (2,26), Andrija Mandić (2,17).

Na pitanje da se po istom principu oceni "odnos prema nekim zemljama i institucijama", najbolju srednju ocjenu dobile su Srpska pravoslavna crkva (4,35) i Srbija (4,18).

Slede Rusija (3,82), Evropska unija (3,30), Vojska i policija (3,03), SAD (2,91), Nacionalno koordionaciono tijelo (2,90), NATO (2,56), Crnogorska pravoslavna crkva (2,39), i pravosuđe (2,16).

Da Zdravko Krivokapić ne bi trebalo da osnuje svoju stranku smatra 43,3 anketiranih, za to rešenje je 31,1 njih, dok 25,6 nema stav.

Ipak, na pitanje, "da se iduće nedjelje održavaju parlamentarni izbori za Skupštinu Crne Gore, i ukoliko na njih izađete, za koju biste partiju ili listu glasali", najviše ispitanika se opredelilo za opciju "Stranka Zdravka Krivokapića (ukoliko je formira)".

Na pitanje da u jednoj reči opišu Đukanovića, 14,9 ispitanika je kazalo da je njihov odgovor: "lopov, prevarant, korumpiran, pohlepan, osiromašio narod".

Milo Đukanović
Foto: Profimedia

Dvadeset četiri odsto ispitanika za Krivokapića bi kazalo da je "dobar, pošten čovek".

SD region

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Slaba kiša
5 Beograd