fbpx
Skip to main content
Aleksandar Vučić

NE MOŽE NIŠTA DA PROĐE BEZ VUČIĆA: Opozicija u Crnoj Gori ponovo optužila predsednika Srbije - on je postigao dogovor

Foto: Profimedia/Srbija Danas
Još jedan napad iz Crne Gore.

Raško Konjević, lider opozicione SDP, koja je decenijama bila koalicioni partner DPS-a na vlasti u Crnoj Gori, komentarisao je dogovor DF i Demokrata o rekonstrukciji aktuelne vlade, optužujući i za to predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

SADA JE JASNO KO RADI ZA MILA! Dritan napao DF i Demokrate posle istorijskog dogovora koji rešava političku krizu

SADA JE JASNO KO RADI ZA MILA! Dritan napao DF i Demokrate posle istorijskog dogovora koji rešava političku krizu

MILO OTIŠAO PO NOVU DIREKTIVU U ZAGREB: Đukanović se sastaje sa Milanovićem, očekuju se novi napadi na Srbiju

MILO OTIŠAO PO NOVU DIREKTIVU U ZAGREB: Đukanović se sastaje sa Milanovićem, očekuju se novi napadi na Srbiju

POLITIČKI ZEMLJOTRES: Demokratski front ulazi u Vladu Crne Gore

POLITIČKI ZEMLJOTRES: Demokratski front ulazi u Vladu Crne Gore

Demokratski front i Demokrate, bez prisustva predstavnika GP URA Dritana Abazovića, dogovorili su sinoć predlog za rekonstrukciju aktuelne vlade tako što bi ubuduće bilo 18, umesto dosadašnjih 15 minista i tri potpredsednika, umesto jednog, koji bi istovremeno mogli imati i svoje resore.

- Onaj ko pomisli zašto nema Dritana Abazovića na ovom sastanku, logično je jer mu je istekao politički rok trajanja. Vučić postigao dogovor. ''Formalni predlagač'' tj. predsednik vlade. Bravo URA ovako se štite nacionalni interesi. Niko vas ništa ne pita i vama ''banja'' - napisao je Konjević na Tviteru.

Podsetimo, Demokratski front (DF) i Demokrate postigli su dogovor da se obavi rekonstrukcija Vlade i da se nakon toga odmah izabere Tužilački savet.

Zajedničko saopštenje Demokrata i Demokratskog fronta

Na poslednjem sastanku predsednika i predstavnika konstituenata parlamentarne većine dogovoreno je da je potrebno da dva najveća politička subjekta postignu dogovor o načinu razrešenja otvorenih političkih pitanja koja onemogućavaju redovno funkcionisanje i da ostali neće biti kočnica tome. Uvažavajući taj zahtev, u prethodnim danima su obavljene konsultacije između predstavnika Demokratskog fronta i Demokrata. Nakon istih postignut je sledeći zaključak:

Potrebno je rekonstruisati postojeću 42. Vladu Crne Gore na način da umesto dosadašnjih 12 ima 18 ministarstava i tri potpredsednika, s tim što bi potpredsednici ujedno mogli da budu i resorni ministri.

Podela resora bila bi dogovarana sa formalnim predlagačem rekonstrukcije Vlade, a političke organizacije bi saglasno propisanim procedurama i demokratskim standardima kandidovale svoje predstavnike.

Tužilački savet će se izabrati na sednici na kojoj se bude birala rekonstruisana Vlada.

Na prethodno navedeni način bi biće rešena otvorena politička pitanja, osnažena 42. Vlada i postignut potreban nivo političke stabilnosti neophodan za dalje reformske procese.

Vremenska prognoza
Clear sky
7 Beograd