fbpx
Skip to main content
radnici, građevina

NEMAČKA SE PONOVO OTVARA ZA RADNIKE SA BALKANA: Bauštel zove, očekuje se pravi egzodus radne snage

Foto: Profimedia
Nemačka saopštila da se ponovo otvara za radnike iz Srpske

Svi radnici iz BiH, odnosno Republike Srpske, mogu ponovo put Nemačke da rade jer su ograničenja zbog korona virusa ukinuta, i od sada su granice za njih opet otvorene!

NI ŽUTA BANKA ZA NAŠE LJUDE! Vlada Crne Gore, poput prethodnih, nastavila sa diskriminacijom srpskih institucija

NI ŽUTA BANKA ZA NAŠE LJUDE! Vlada Crne Gore, poput prethodnih, nastavila sa diskriminacijom srpskih institucija

ALBANIJA PONOVO NA UDARU: Treslo se u komšiluku, zemljotres se osetio i u Crnoj Gori

ALBANIJA PONOVO NA UDARU: Treslo se u komšiluku, zemljotres se osetio i u Crnoj Gori

OD DANAS U BIH NA SNAZI SKANDALOZNA ODLUKA: "Inckov zakon" uvreda za Srbe, Banjaluka spremila žestok odgovor

OD DANAS U BIH NA SNAZI SKANDALOZNA ODLUKA: "Inckov zakon" uvreda za Srbe, Banjaluka spremila žestok odgovor

Pored toga, iz Slovenije stižu zvanične informacije da im fali radne snage i da planiraju da zaposle još 8.500 radnika. Već se prave redovi pred slovenačkom ambasadom u Banjaluci, kažu sagovornici "Novosti".

Dalje ističu da će nakon što je Nemačka saopštila da se ponovo otvara za radnike iz Srpske nastupiti pravi egzodus radne snage, a deo će sigurno otići i u Sloveniju. Prema rečima naših sagovornika, u protekle tri godine RS je napustilo na hiljade radnika "trbuhom za kruhom", a posledice će se tek osetiti. U Srpskoj je već sada na svakom koraku manjak kvalifikovane radne snage - nema dovoljno konobara, električara, auto-mehaničara, vodinstalatera, keramičara, građevinaca...

Ranka Mišić, predsednica Saveza sindikata RS, kaže da je nacionalno pitanje kako zadržati radnu snagu u Srpskoj.

- Nažalost, imamo vrlo malo razumevanja od Vlade i poslodavaca za taj plan. Otvaranjem granica Nemačke stižu ponude za posao koje se ne odbijaju - ističe Mišićeva.

Ona kaže da, nažalost, niske plate za normalan život i loši uslovi rada su glavni razlozi za masovni odlazak radnika iz RS.

Građevina
Foto: Profimedia

- Konstantno slušamo poruke da moramo sačuvati realni sektor i radna mesta, a nemamo ni najavu povećanja plata. LJudi, morate povećati plate, jer ako ostanemo bez radne snage, onda mrtav kapital ne znači ništa - ističe Mišićeva.

Prema njenim rečima, poslodavci moraju otvoriti slamarice i iz svoje dobiti povećati plate, sve ostalo je prazna priča.

- Ako poslodavci ne žele da povećavaju plate, onda neka Vlada RS dekretom, poput Slovenije, uvede minimalne plate za svako zanimanje. Tako bi kvalifikovan radnik imao minimalnu platu od 1.500 maraka - kaže Mišićka.

Saša Trivić, predsednik Unije poslodavaca RS, kaže da oni koji pričaju da poslodavci treba da se odreknu dela zarade u korist radnika ne znaju o čemu pričaju.

- Radili smo analize i dobit koji ostvaruju naši poslodavci je pola od onoga što bismo morali imati da bi firme bile održive. Poredili smo dobit naših firmi u odnosu na okruženje i Evropu i ta dobit je premala - smatra Trivić.

Prema njegovim rečima, RS će biti konkuretna sa platama kada bude proizvodila avione i automobile, a ne cipele i veš.

Rasteretiti privredu

Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS, kaže da definitivno postoji realna opasnost za privrednike da u jednom trenutku ostanu bez radne snage.

- Ovo je sistemski problem društva u celini. Zvanični podaci pokazuju da su plate rasle, a kako bi rast bio značajniji, neophodno je vraćanje stopi poreza i doprinosa na nivo iz 2008. Dakle, potrebno je značajnije rasterećenje privrede - naglasio je Blagojević.

U sindikalnoj korpi dve plate

Prosečna plata nakon oporezivanja (neto plata) u RS isplaćena u junu 2021. godine iznosi 994 KM. Sindikalna potrošačka korpa za isti mesec iznosi 1.929 KM i prosečna plata je pokriva sa 51,51 odsto.

 

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
16 Beograd