fbpx
Skip to main content
trudnica

DRAMATIČNO U NIŠU, ZASEDA KRIZNI ŠTAB: Devojka (23) zaražena koronom hitno porođena

Foto: Shutterstock/Ilustracija
Klinički centar u Nišu zbrinuće sve hitne pacijente.

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Niš, prof. dr Zoran Perišić, kaže da je u toj zdravstvenoj ustanovi hospitalizovano 165 kovid pacijenata, a među njima su i četiri trudnice i porodilje. Jedna od njih, koja ima samo 23 godine, nalazi se u intenzivnoj nezi nakon porođaja carskim rezom i primer kako je kako može naglo da se pogorša stanje, dodaje Perišić.

VENČANJE KAKVO SRBIJA NE PAMTI! Indijac i Amerikanka prešli u pravoslavlje pa rekli sudbonosno "da" u srcu Beograda (FOTO)

VENČANJE KAKVO SRBIJA NE PAMTI! Indijac i Amerikanka prešli u pravoslavlje pa rekli sudbonosno "da" u srcu Beograda (FOTO)

VARIČELE SE POJAVILE U BEOGRADSKIM VRTIĆIMA: Bolest uspela da pobedi i koronu, brzo se širi - izdat APEL roditeljima

VARIČELE SE POJAVILE U BEOGRADSKIM VRTIĆIMA: Bolest uspela da pobedi i koronu, brzo se širi - izdat APEL roditeljima

VAN CRVENE ZONE SAMO ONKOLOŠKO ODELJENJE! Dr Zdravković upozorava: Sve više mladih sa teškom kliničkom slikom

VAN CRVENE ZONE SAMO ONKOLOŠKO ODELJENJE! Dr Zdravković upozorava: Sve više mladih sa teškom kliničkom slikom

Perišić kaže da su tri hospitalitovane trudnice i porodilje smeštene na Ginekologiji i jedna u novom Kliničkom centru u jedinici intenzivnog lečenja nakon carskog reza.

- Ta pacijentkinja je primer koliko korona može naglo da se promeni stanje u toj bolesti. Mlada žena, 23 godine, bez ikakvih bolesti u devetom mesecu trudnoće nažalost inficirala se kovidom. Stanje je bilo stabilno, odjednom se to pokvarilo i odlučili smo da se uradi carski rez - rekao je Perišić.

Dodao je da se rodila zdrava devojčica od 3.400 grama.

- Majku smo morali odmah da vratimo u šok sobu, jer joj je saturacija u roku od 15 minuta sa 90 pala na 70 procenata. Ona je sada takođe dobro i ide lagano ka oporavku - naveo je doktor i dodaje da je to primer kako se bolest može naglo pogoršati.

kovid bolnica
Foto: Profimedia

Bolnica ne radi punim kapacitetom

Ističe da upravo zbog sve više kovid pacijenata koji zahtevaju bolničko lečenje ne mogu da se rade punim kapacitetom operacije i da se sve "hladne operacije", tj. one koje nisu hitne, odlažu.

- Ima rečenica koja kaže zdrav čovek ima hiljadu želja, a bolestan samo jednu. I to što neko ima kilu i to mu je jedina bolest koju ima i treba da operiše, nažalost to je njemu je jedna od najvećih problema u životu - dodao je Perišić.

Pored toga, kako kaže, mogu da se odlože i neke ortopedske operacije i da se stave na listu čekanja.

- Ali svi ti ljudi u godinama koji čekaju veštački kuk ili koleno sada je jasno da ga neće dobiti ni za godinu dana iako smo povećali broj sala. Moraće da sačekaju da izađemo iz kovid vremena i da krenemo da raščišćavamo liste - rekao je doktor.

Naglašava da će Klinički centar u Nišu zbrinuti sve hitne pacijente.

- Nijedan hitni pacijent neće ostati nezbrinut, operacije koje mogu da se odlože i da se pritom ne ugrozi život pacijenta odložiće se - zaključio je doktor Perišić.

Zaseda Gradski štab za vanredne situacije

Zbog nepovoljne epidemijske situacije u Nišu zaseda Gradski štab za vanredne situacije. Prof. dr Zoran Perišić navodi da će na sednici Kriznog štaba analizirati ono što je urađeno u prethodnih nekoliko dana i da li je potrebno doneti neke nove mere koje će se pre svega odnositi na školstvo, ali i videti kakva je primena postojećih mera.

- Imamo donete dobre mere od republičkog Kriznog štaba koje treba sprovoditi i nadzirati njihovo sprovođenje - dodao je doktor Perišić.

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd