fbpx
Skip to main content
Milan Kučan

BRISEL ZNA KO JE AUTOR NON-PEJPERA ALI BI NJEGOVO OTKRIVANJE BILO POGUBNO: Milan Kučan otkrio šokantne detalje!

Foto: Profimedia
Briselu je poznat autor i sadržaj tzv. slovenačkog non-pejpera

- Očito postoji non paper o promeni granica na Balkanu, iako u Sloveniji poriču da stoje iza njega - kaže Milan Kučan, prvi predsednik samostalne Slovenije.

HRVATI POPUSTILI MERE NA GRANICAMA: Broj zaraženih i dalje u velikom padu

HRVATI POPUSTILI MERE NA GRANICAMA: Broj zaraženih i dalje u velikom padu

BAKIROVA ŽENA IMA LAŽNU LEKARSKU DIPLOMU? Inspektori češljaju Medicinski fakultet u Sarajevu nakon šokantne dojave

BAKIROVA ŽENA IMA LAŽNU LEKARSKU DIPLOMU? Inspektori češljaju Medicinski fakultet u Sarajevu nakon šokantne dojave

UBIJEN MIGRANT U SARAJEVU: Tuče među migrantskim grupama sve češće i sve kobnije

UBIJEN MIGRANT U SARAJEVU: Tuče među migrantskim grupama sve češće i sve kobnije

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić potvrdio je da je predsednik Slovenije Borut Pahor prilikom posete Sarajevu 5. marta rekao trojici članova Predsedništva BiH da je u EU sve više glasova koji pozivaju na dovršetak raspada Jugoslavije. Pahor je navodno pitao da li je moguća "mirna disolucija" BiH.

U međuvremenu, u medijima su se sredinom aprila pojavile tvrdnje o navodnom predlogu slovenačkog premijera Janeza Janše za prekrajanje granica na Zapadnom Balkanu, kao putu za rešavanje problema između šest država u regionu.

- Ne znam šta je rukovodilo predsednika Pahora da postavi to pitanje. On to poriče, kaže da je njegov stav jasan, da nema nikakve diskusije o promeni granica. Isto tako, to negira predsednik naše vlade, a očito takav non paper postoji. Sada se ispostavilo da je u Briselu poznato ko je njegov autor, kao i sadržaj, ali ne žele to otkriti zbog njegovog pogubnog efekta po međunarodne odnose - ističe Kučan.

Non paper je termin koji se koristi u Evropskoj uniji za nezvanični dokument kao teza za razgovore, koji se razmenjuje poverljivo između vlada ili institucija. Ovaj dokument je izazvao pometnju jer se u njemu predlaže proširenje Srbije, Hrvatske i Albanije, ali i cepanje Bosne i Hercegovine.

Postavlja se pitanje u kojoj meri su, osim nacionalističkih lidera na Balkanu, u pripremi ovog navodnog dokumenta učestvovali i pojedini krugovi u EU. Kučan kaže da u te diskusije više nije uključen, dodajući da je veoma opasno kada se na Balkanu govori o regionalnim silama.

- To je meni rekao u jednom razgovoru tadašnji predsjednik Veća Evrope Herman van Rompi da, pre svega, treba osposobiti Srbiju i učlaniti je u EU, jer bi time ona kao regionalna sila preuzela odgovornost za pacifikaciju Balkana. Ja sam mu tada rekao: 'Znate, predsedniče, kada se na Balkanu govori o regionalnim silama - onda ste na pragu rata'. Kad pogledam danas, tačno je deset godina otkako je taj moj izveštaj bio pripremljen, problemi u Bosni i Hercegovini su ostali isti. Zbog toga su oni, naravno, sve oštriji, sve više vode sukobu, a ne rešavanju - kazao je Kučan.

Kučan dodaje da Slovenija ne može imati drugačiji stav od onoga s kojim je pošla u proces svog državnog osamostaljenja da sve republike imaju pravo na svoje države i da se raspad Jugoslavije okonča unutar postojećih granica.

- Dakle, nikakvo prekrajanje granica ne dolazi u obzir - rekao je Kučan.

SD region

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd