fbpx
Skip to main content
Hrvatska, dete

OTKRIĆE "ŠUPE UŽASA" SLEDILO HRVATSKU Dečak (2) hitno hospitalizovan, a onda se saznalo kako je TRPEO JEZIVE BATINE

Foto: Profimedia/ilustracija
Odmotava se klupko velike tragedije

Nakon što je dvogodišnjak u subotu doveden na hitni prijem Klinike za dečje bolesti u Klaićevoj, uz prelom nadlaktice pronađena su i dva starija preloma obe podlaktice, a za te povrede su lekari, na osnovu rendgenskih snimaka, utvrdili da su nastale udaranjem ili savijanjem detetovih ruku.

Direktor bolnice Goran Roić kaže da bolnica nema medicinsku dokumentaciju prethodnih lečenja deteta, ali da se po snimcima može zaključiti da su oba preloma na podlakticama sama zarasla, odnosno da nisu medicinski sanirana. Objasnio je i da je vidljivo da su ti prelomi nastali u periodu od pre nekoliko nedelja do nekoliko meseci:

- Lekari su juče napravili i kompletnu dijagnostiku detetovih trbušnih i karličnih organa. Srećom, sve je u redu i nema nikakvih unutrašnjih povreda. On sada nije više prestrašen kao što je bio prvog dana, opustio se i komunicira s osobljem na Odeljenju traumatologije.

SLOBODNE SOBE VEĆ OD 11. JULA! Letovanje za dvoje odraslih i dete do 12 godina (ili dvoje do 6) već od 410 evra!

SLOBODNE SOBE VEĆ OD 11. JULA! Letovanje za dvoje odraslih i dete do 12 godina (ili dvoje do 6) već od 410 evra!

Hotel na plaži, jedno dete ide GRATIS, a popust čak 52%: Ovu ponudu za letovanje NE SMETE da propustite!

Hotel na plaži, jedno dete ide GRATIS, a popust čak 52%: Ovu ponudu za letovanje NE SMETE da propustite!

Grupa Nemaca ucenjivala konobara u Splitu: Vlasnik restorana je pozvao policiju, a onda...ŠOK!

Grupa Nemaca ucenjivala konobara u Splitu: Vlasnik restorana je pozvao policiju, a onda...ŠOK!

Pojašnjeno je da dete nije pitalo za svoju mamu, niti za bilo koga drugog, a direktor ističe da ne spominje ni to što mu se dogodilo jer je naprosto previše mlad da bi mogao da daje informacije o užasima koje je proživeo. Takođe, napomenuto je da će s njim sve vreme da rade bolnički psiholozi i psihijatri da bi mu pomogli da prebrodi proživljene traume. Direktor je rekao i da nema informacije da je dečakova majka došla u bolnicu da poseti sina.

Inače, kako je utvrđeno, dečak je prethodna dva meseca stanovao kod devojke (20), poznanice njegove majke, koja ga je čuvala. Kod nje je boravio ceo dan i noć u iznajmljenoj "šupi" veličine oko 10 metara kvadratnih bez prozora. Za to je trebala da primi određeni novčani iznos. Tokom tog perioda majku nisu videli da dolazi da poseti dete iako je, prema sopstvenim rečima, do 19. juna bila u Zagrebu. Nisu videli ni dete da izlazi u park. U jednom trenutku u maju dečaka su, prema saznanjima, vodili lečniku zbog nadutog stomaka. Da li je tada dete već imalo sumnjive povrede i zašto lekari koji su ga pregledali nisu to prijavili, tek treba da se utvrdi. Svakako, u ponedeljak ujutru policija je ponovno ispitala "dadilju".

hrvatska policija
Foto: Profimedia

Inače, reč je o devojci koja je dugi niz godina bila u sistemu socijalne službe i prošla je nekoliko domova. Rodila se u siromašnoj porodici na severu Hrvatske, a njeni roditelji su imali više dece. Nju i njene sestre Centar za socijalnu pomoć je odmah smestio kod udomitelja. Tamo su navodno živele u lošim uslovima, zbog čega su socijalni radnici odlučili da pokušaju s usvajanjem. To nije uspelo, pa se našla u domu u Zagrebu. Sama je svojevremeno priznala da je bežala iz domova i da je pravila probleme, kao i da je u tom periodu počela da pije. Neko vreme je provela i u Psihijatrijskoj bolnici za decu i mlade u Kukuljevićevoj u Zagrebu, a potom je neki vremenski period bila u domu u Istri, gde je, prema vlastitim rečima, počela počela da krade po prodavnicama "da bi se uklopila".

Erdoganovi telohranitelji se tukli i vadili oružje u Sarajevu, a sada iz Turske poručuju: "Došlo je do malog spora"

Erdoganovi telohranitelji se tukli i vadili oružje u Sarajevu, a sada iz Turske poručuju: "Došlo je do malog spora"

POLICIJA OKUPIRALA SKOPLJE: Lopovi odneli iz banke 115.000 evra! Počinioci u BEKSTVU!

POLICIJA OKUPIRALA SKOPLJE: Lopovi odneli iz banke 115.000 evra! Počinioci u BEKSTVU!

Iračanin nožem ubo taksistu i napao policajce: Istražuje se da li je incident povezan sa trgovinom ljudima

Iračanin nožem ubo taksistu i napao policajce: Istražuje se da li je incident povezan sa trgovinom ljudima

Žalila se na nepristupačnost hranitelja, kao i da se niko nije pitao zašto se ona ponaša kako se ponaša i treba li joj psihijatrijska pomoć. I iz Istre je pobegla, pa je mesece dok nije postala punoletna provela u jednom domu na severu zemlje. Pričala je i da se zaljubila i da živi s dečkom. Ako i jeste, kako je tvrdila, našla posao, zaposlenje nije uspela da zadrži. "Šupu" u kojoj je živela u poslednje vreme s dečakom navodno je plaćao njen dečko, piše "24 sata".

Nelegalna "šupa"?

Ljudi koji žive u blizini "šupe" tvrde da je vlasnik nelegalno zadržao taj objekat i parking nakon što je u kući prodao stan koji je imao: "Bezbroj puta smo zvali policiju, menjali bravu na ulaznim vratima i on bi svaki put provalio, čak je i spojio struju na 'šupi' da bi mogao da je iznajmljuje".

Vlasnik "šupe" priznaje da je s novim vlasnicima stana na sudu i tvrdi da je u toj kući imao dve sobe, šupu i parking. Od soba je napravio stan i prodao, a od šupe je napravio "garsonijeru". Tvrdi da je sve legalno.

"Zlostavljanje treba prijaviti"

Ombudsman za decu Helenca Pirnat Dragičević kaže da slučaj ne može da komentariše, ali naglašava da svi koji znaju ili sumnjaju da je dete zlostavljano treba to da prijave.

- To se najviše odnosi na stručnjake - lekare, hranitelje, učitelje, socijalne radnike, odnosno sve one koji su u kontaktu s decom i mogu da primete znakove koji upućuju na zlostavljanje, kao i one čija je profesionalna dužnost to da prijave, ali isto tako, nasilje nad decom treba da prijave i osobe koje žive u detetovom okruženju, rodbina, susedi i drugi, njihova prijava može da spasi dete. Prijave mogu biti i anonimne. Onima koji se kolebaju i ne žele nešto "u što nisu sigurni" da prijave, opravdano je da prijave i sumnju u zlostavljanje. Ne očekuje se da dokazuju da se zlostavljanje stvarno dogodilo, dovoljno je obavestiti nadležne službe koje će utvrditi da li sumnja utemeljena - rekla je Pirnat Dragičević.

Da li ste za legalizaciju prostitucije?

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD region

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Mist
0 Beograd