fbpx
Skip to main content
braća Turkić

PLEMENITI SVEŠTENICI SA KUPRESA: I ove godine braća Turkić obradovala srpsku decu u svom zavičaju

Foto: Dušan Marić
I ove godine braća Turkić iz Novog Sela kod Kupresa, otac Simon, sveštenik SPC i otac Saša, sveštenik Grčke pravoslavne crkve, su srpsku decu sa Kupreške visoravni obradovala poklonom za Srpsku Novu godinu.

Svako dete je dobilo po 150 evra i najmanje po jednu knjigu. U opštini Kupres koja pripada Republici Srpskoj poklon je dobilo 49, a u opštini Kupres koja se nalazi u Federaciji BiH 21 dete.

braća Turkić
Foto: Dušan Marić

Istog dana svih 50 učenika prvog razreda srednje škole u susednom Šipovu od Turkića je na poklon dobilo po jedan primerak Biblije.

Krst
Foto: Dušan Marić

-Kao i prethodnih godina, sredstva smo prikupili od donatora. Uglavnom su to ili naši ljudi sa Kupresa koji žive u inostranstvu ili sveštenici SPC, grčke i ruske pravoslavne crkve. Decu smo okupili u crkvi Svete Trojice u Novom Selu, gde je pre deljenja poklona služena sveta liturgija – kaže otac Saša Turkić.

Ovo je treći put da Turkići srpskoj deci sa Kupresa dele poklone za Srpsku Novu godinu.

sneg
Foto: Dušan Marić

- Plan nam je da to činimo svake godine.  Zato što beskrajno volimo rodni kraj i u znak sećanja na našeg oca Janka, seoskog učitelja, koji je u novembru 1994. godine poginuo na Velikoj Plazenici, kao borac 7. brigade VRS, braneći rodni kraj od napada muslimanske i hrvatske vojske.

Iz istih pobuda braća su pre četiri godine na jednom uzvišenju iznad sela podigla veliki krst, pored kojeg svake godine na Svetog arhangela Gavrila  26. jula  organizuju manifestaciju koju su nazvali "Sabor kod Krsta". Ista se sastoji od molitve u crkvi, litije od crkve do uzvišenja na kojem se krst nalazi i besplatnog ručka za sav okupljeni narod.

MOĆNI "DESPOT": Sve o projektu iz RS koji je zapanjio region (VIDEO)

Turkići su u poslednjih godina organizovali više akcija za rodni kraj. Između ostalog, otac Simon je iz Nemačke gde službuje u Novo Selo doterao dva šlepera humanitarne pomoći.

Pročitajte i:

SD region

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Mist
11 Beograd