fbpx
Skip to main content
agrokor

HRVATSKOJ PRETI PAD VLADE: Kako je jedna firma uticala na smenu tri ministra i na krizu u celoj zemlji

Foto: SD/ilustracija
Domino efekat koji je izazvala propast Agrokora vuče u propast i Plenkovićevu vladu

Ekonomska kriza koju je proizveo krah Agrokora počela je da se preliva i na politički sistem pa je tako premijer Hrvatske Andrej Plenković u pokušaju da zaštiti svog ministra finansija Zdravka Marića razrešio trojicu ministara iz stranke koja mu je do danas bila koalicioni partner, a potencijalne posledice mogle bi biti katastrofalne po Hrvatsku.

Svetski mediji najavili RASPAD VLASTI u Hrvatskoj: Tačka spoticanja - AGROKOR!

POKUŠAVAJU DA SPASU RADNIKE: Slovenački parlament usvojio "leks Merkator"

Hrvatsku u poslednjih nekoliko godina odlikuje permanentna politička nestabilnost, pa je tako prethodni premijer Tihomir Orešković opozvan nakon samo nekoliko meseci na vlasti.

To je dovelo do političke krize i vanrednih izbora na kojima pobeđuje koalicija oko HDZ-a.

Plenković
Foto: Reuters

Novi premijer postao je Andrej Plenković nakon što je postgnut koalicioni dogovor između HDZ i MOSTA-a. Ova koalicija je tako postala vladajuća sa 91 poslaničkim mandatom od mogućih 151.

Vlada je naizgled funkcionisala bez većih zastoja i problema dok nije počela čitava afera oko Agrokora.

SRBIN KUPUJE MERKATOR?! Kostić razmišlja o preuzimanju dela Agrokora

Uticaj Agrokora na političku krizu

Agrokor je krahirao pa je država morala da se umeša i spase ovu posrnulu kompaniju donoseći zakonske mere kako bi se zaštitila  kompanija. Tako je nastao zakon poznatiji kao „Leks Agrokor“.

Premijer Plenković je nakon donošenja zakona izjavio da je cilj zaštita hrvatske privrede i ekonomije, a ne Ivice Todorića dotadašnjeg vlasnika.

Hrvatska javnost odmah je postavila pitanje: Da li je baš tako?

Naime, očigledno je da je Plenković po svaku cenu rešio da zaštiti sve koji su umešani u aferu oko Agrokora, a koji su članovi njegove vlade.

agrokor
Foto: Profimedia

Zdravko Marić je jedan od tih članova koje Plenković želi da zaštiti po svaku cenu što u celom regionu, a posebno u Hrvatksoj pobuđuje sumnje i u samog Plenkovića.

Naime, Marić je bio izvršni direktor za strategiju i tržište kapitala u Agrokoru. Trenutno je ministar finansija u vladi Hrvatske i nalazi se pod jakim udarom opozicije.

Predstavnici SDP-a su zahtevali opoziv ministra finansija koji je sam sebe uništio izjavama poput one kada je rekao da je u Agrokoru sve u najboljem redu i da ne postoje rizici što se tiče njihovih obaveza u momentu kada je ova kompanija bila već u milionskim dugovima, o čemu je naš portal jedini pisao. Takođe Marić je dao i izjavu u kojoj kaže da ne može da donosi odluke vezane za Agrokor.

Na to je opozicja burno reagovala pitajući kakav je to ministar finansija koji ne može da donosi ključne ekonomske odluke?!

Marićeva smena pokrenula lavinu sukoba u hrvatskoj vladi

Pod velikim udarom kritika opozicije i javnosti pokrenut je postupak za Marićevu smenu, što je i dovelo do eskalacije političkih sukoba u vladi.

Preduzeća iz kruga poslovanja Agrokora zainteresovana za kupovinu Merkatora, Dijamanta, i Frikoma!

Juče se na sednici vlade glasalo o opozivu ministra finansija, a kriza je izbila kada su tri ministra iz MOST-a glasala protiv predloga da se obustavi opoziv ministra. Nakon toga Plenković je pokrenuo postupak njihovog razrešenja.

Smenjeni će biti ministri Vlaho Orepić (policija), Ante Šprlje (pravosuđe) i Slaven Dobrović (energetika i zaštita životne sredine). Sva tri ministra su iz MOST-a koji je do sada bio koalicioni partner Plenkovićevog HDZ-a.

Partija MOST
Foto: Profimedia

Iako su predstavnici MOST-a izjavili da su glasali protiv nesposobnog ministra finansija, a ne protiv Plenkovićeve vlade politička kriza je neminovna.

-Mi nećemo rušiti vladu, ali nećemo ni podržati ministra koji ne može biti ministar- rekao je vodeći čovek MOSTA-a Božo Petrov možda i nesvestan da je rušenje Marića simbol rušenja same vlade.

Plenković će morati ili da pokuša da se izmiri sa koalicionim partnerima, što će biti teško izvodljivo nakon ovog poteza ili da raspiše nove vandredne izbore što je izgleda verovatnije.

-Ja i HDZ smo spremni na nove izbore, iza toga stojim-rekao je Plenković povodom novonastale krize.

VUČIĆ O AGROKORU: Nećemo dozvoliti da se ŠTETA prelije na SRPSKE KOMPANIJE

Novi izbori mogu da donesu potpunu političku promenu i mogućnost da HDZ ode u opoziciju, a da MOST sa koalicijom oko SDP i još nekim manjim strankama skupi 76 mandata i postane većina u hrvatskom saboru.

Tako bi Agrokor sa sobom u propast povukao zajedno i Plenkovića i Marića, ali na kraju i čitavu vladu.

Najnovija saznanja

Prema najnovijim saznanjima do kojih smo došli MOST je upravo napustio Vladu tako da su izbori neminovnost.​

Predsednik Sabora Božo Petrov koji je inače i predsednik MOST-a rekao je kako će danas -potpredsednik Vlade i ostali ministri dati ostavke. 

Više o tome pročitajte KLIKOM OVDE.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD region

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
4 Beograd