fbpx
Skip to main content
Ante Pavelić

Pre 77 godina stvorena je NAJGENOCIDNIJA DRŽAVA na Balkanu: Glavna IDEOLOGIJA joj je bila - UBIJ SRBINA!

Foto: Profimedia
Taj dan mnogi Srbi pamte po zlu

Nezavisna Država Hrvatska (NDH) stvorena je kao kvinslinška (marionetska) država osnovana na delu okupirane Kraljevine Jugoslavije, koja je uz pomoć Hitlerove Nemačke postojala pod vođstvom ustaškog režima od 1941. do 1945. NDH je u istoriji ostala zabeležena po zverstvima i genocidu koje su pripadnici režima činili nad Srbima, Jevrejima, Romima, kao i Hrvatima neistomišljenicima, pretežno komunistima.

Na čelu NDH se nalazio Ante Pavelić i njegove ustaše. Ova fašistička organizacija je osnovana 1929. godine uz pomoć fašističke Italije, koja je obezbeđivala centre za obuku, finansijsku i političku pomoć. Treba spomenuti i to da je Italija u to vreme imala zategnute odnose sa Kraljevinom Jugoslavijom zbog nerešenih teritorijalnih sporova.

Ustaški poglavnik Ante Pavelić
Ustaški poglavnik Ante Pavelić
Foto: Profimedia

Podrška je dolazila i od pristalica Hrvatske stranke prava, koju je osnovao Ante Starčević krajem 19. veka. Program NDH, koji je formulisao Mile Budak, bio je da se Hrvatska očisti od Srba "ubijanjem jedne trećine, proterivanjem druge trećine i asimiliranjem preostale trećine". Na teritoriji NDH su osnovani koncentracioni logori, od kojih je najpoznatiji i najozloglašeniji bio "Logor Jasenovac" nadomak istoimenog grada.

Gosti digli Zagreb na noge: Na Trgu bana Jelačića uhapšeni navijači iz Podgorice (VIDEO)

Ante Starčević
Foto: Profimedia

Dana 10. aprila 1941. kada su nemačke trupe Vermahta i SS Wafena ušle u Zagreb, dočekane su od velikog broja Hrvata sa oduševljenjem i zasipani su cvećem. Ustaški eksponent Slavko Kvaternik proglasio je uspostavaljanje Nezavisne Države Hrvatske u ime Ante Pavelića.

Ustaše nisu bile prvi izbor Nemaca za formiranje marionetske države. Oni su u skoro svim okupiranim i savezničkim zemljama prednost davali umerenijim režimima koji su imali nekakav ugled u narodu. Osim toga, Pavelića su smatrali Musolinijevim čovekom. Vlast su prvo ponudili političkom vođi Hrvata Vlatku Mačeku, koji je to odbio i pridružio se Simovićevoj vladi.

Frka u Zagrebu: Na Trgu bana Jelačića MASOVNO HAPŠENJE

Ipak, Maček je 10. aprila 1941. uputio poruku hrvatskom narodu da ostane lojalan prema novoj vlasti. On nije imao nikakvu ulogu u stvaranju nove hrvatske države. Katolička crkva na čelu sa nadbiskupom Alojzijem Stepincem bila je otvoreno na strani uspostavljanja novog režima. Ustaše u početku nisu imali ni vojsku niti administraciju sposobnu da kontroliše celu teritoriju NDH. Oslanjali su se na desno krilo pristalica HSS.

Spomenik Stjepanu Radiću, Juraju Krnjeviću i Vlatku Mačeku u Zagrebu
Spomenik Stjepanu Radiću, Juraju Krnjeviću i Vlatku Mačeku u Zagrebu
Foto: Profimedia

Pavelić se iz Italije vratio u Zagreb 17. aprila. Popuštajući pod Musolinijevim zahtevima, Pavelić je prihvatio Ajmonea, vojvodu od Aosta za titularnog kralja NDH pod njegovim novim kraljevskim imenom Tomislav II. Tomislav II nikada nije posetio NDH i nije imao uticaja u vlasti kojom je dominirao Pavelić.

Hrvatska ima NOVI ZAHTEV prema Srbiji: Traže ISPORUKU kompletne dokumentacije o ustaškoj NDH!

Alojzije Stepinac
Foto: Profimedia

Nezadovoljni Pavelićevim režimom, Nemci su u septembru 1941. opet tražili od Mačeka da preuzme vlast, što je on opet odbio. Strahujući od Mačeka kao mogućeg rivala, Pavelić je kasnije naredio da se Maček uhapsi i zatvori u logoru Jasenovac.

NDH je zauzimala područje nekadašnje Banovine Hrvatske i celu Vrbasku banovinu, a granica na istoku sa Srbijom bila je reka Drina. U današnjim okvirima NDH je zauzimala područje Republike Hrvatske (osim Istre, Rijeke, Zadra, ostrva Krk, Cres, Lošinj, Lastovo i Vis koji su pre bili odvojeni od Kraljevine Jugoslavije), čitava teritorija Bosne i Hercegovine, Srem i Zemun.

Zurof oštro odgovorio Kolindi: Vaša izjava je SMEŠNA

Granice NDH nakon proglašenja bile su nekoliko puta menjane, i to od saveznika sila Osovine od kojih je najambicioznija i najzahtevnija bila Italija.

Željni da u NDH vladaju isključivo bez takmaca, potaknuti i mogućnostima brzog i lakog bogaćenja otimanjem srpske imovine, pod maskom navodnog uzvrata za centralistički režim Kraljevine Jugoslavije vrhovi u NDH s Pavelićem na čelu su Srbe u NDH proglasili za "najveće neprijatelje Hrvatske". Za sve nedaće Hrvata u prošlosti, krivili su Srbe.

LOVAC NA NACISTE ODBRUSIO KOLINDI: Prikrivate ustaške zločine i vređate žrtve!

Jasenovac
Jasenovac
Foto: Profimedia

Njima je uopšte bilo neprijateljski sve što je srpsko i zato su oni već od prvih dana svoje vladavine najoštrije udarili na nevino srpsko stanovništvo. Ustaška vlada upotrebljavala je sve tri metode - proterivanje, istrebljivanje i prisilno pokatoličavanje - pokušavajući da iskoreni Srbe i Pravoslavnu crkvu sa teritorije NDH.

Zbog obimnosti tog projekta, kao i sve većeg oružanog otpora, ustaše su do 1942. svoj plan uspele samo delimično da sprovedu u delo. Ustaške vođe su za rešenje srpskog pitanja u NDH po trojnom principu (ubijanje-proterivanje-pokatoličavanje) imali podršku i "blagoslov" tadašnjeg vrha Rimokatoličke crkve i zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca.

BESTIDNI FAŠISTIČKI ISPAD: Kolinda HVALILA USTAŠE prebegle u Argentinu posle rata (VIDEO)

Slavko Kvaternik (levo) i Joahim Ribentrop (desno)
Slavko Kvaternik (levo) i Joahim Ribentrop (desno)
Foto: Profimedia

Katolička crkva i njena jerarhija su, kada su Srbi i njihova Crkva bili u pitanju, u potpunosti odbacili Hristove reči i jevanđelske principe.

Nadbiskup Stepinac je od prvih dana zdušno blagoslovio stvaranje "katoličke države", kako ju je on često nazivao. Ante Pavelić je stigao u Zagreb 13. aprila, a već 14. aprila Stepinac je otišao da ga poseti, čestita mu i blagosilja dolazak.

Samo dve nedelje nakon proglašenja NDH, 25. aprila 1941. Pavelić je zabranio upotrebu ćirilice i izdao naredbu o nošenju plave trake sa slovom "P"  za pravoslavne. Jevreji su nosili žutu traku. Srbima i Jevrejima zabranjeno je da se voze tramvajima. Nakon susreta Pavelića sa Adolfom Hitlerom, vlada NDH je usvojila rasne zakone 22. jula 1941. godine.

POZNATI SVETSKI ISTORIČAR SASUO HRVATIMA ISTINU U LICE: I vaši "civili" i katolički sveštenici su ubijali Srbe

Srbosjek kojim su ustaše klale Srbe
Srbosjek kojim su ustaše klale Srbe
Foto: Profimedia

2. juna 1941. zatvorene su sve pravoslavne škole. 4. juna 1941. u Zagrebu je održana konferencija ustaških i nemačkih predstavnika sa temom iseljenja Slovenaca iz Rajha u Hrvatsku i Srbiju, i Srba iz Hrvatske u Srbiju. Trebalo je preseliti 180.000 Slovenaca i 205.000 Srba. Prognanici su smeli poneti po 50 kg prtljaga i 500 dinara gotovog novca. Protokol je izvršen tako što je 7.174 Slovenca i 11.235 Srba prebačeno u Srbiju pod navedenim uslovima. Još oko 200.000 Srba prebeglo je ilegalno u Srbiju. 25. juna ukinut je patrijaršijski prirez od 10 odsto, koji su plaćali pravoslavni. 18. jula zabranjen je naziv „Srpska pravoslavna vera“ a uveden „Grko-istočna vera“. 20. septembra konfiskovana je imovina Karlovačke mitropolije.

USTAŠKI DUH u Hrvatskoj: Zagreb se ponosi KLANJEM SRBA, Plenković dozvolio pozdrav "Za dom spremni"

Ante Pavelić u Sarajevu
Ante Pavelić u Sarajevu
Foto: Profimedia

Prema nekim procenama, u NDH je ubijeno na najmonstruoznije načine oko 750.000 Srba, a pored njih i veliki broj Jevreja i Roma, kao i Hrvata koji se nisu slagali sa ideologijom hrvatskog fašizma.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
2 Beograd