fbpx
Skip to main content
Makedonija

Sada i ZVANIČNO: Makedonija je Republika Severna Makedonija

Foto: Profimedia
Sa objavom u Službenom listu stupa na snagu novo ime Makedonije

U šestom broju „Sluzbenog lista Makedonije“ objavljena je odluka o promeni Ustava sa kojom stupa na snagu primena novog imena države - Republika Severna Makedonija.

Odluku je potpisao predsednik Sobranja Talat Džaferi, a premijer Zoran Zaev rekao je da za tu odluku nije potreban potpis predsednika Ðorđa Ivanova, koji se, inače, protivio ustavnim promenama.

Zoran Zaev
Zoran Zaev
Foto: Profimedia

U Ustavu reči "Republika Makedonija" menjaju se rečima "Republika Severna Makedonija", dok se reč "Makedonija" menja rečima "Severna Makedonija".

Amandmanom 34 se potvrđuje da Republika poštuje suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost susednih država.

U skladu sa ustavnim promenama državljanstvo je makedonsko/građanin Republike Severne Makedonije.

Amerika SAZNALA: Severna Koreja nastavlja da pravi NUKLEARNE BOMBE

U ličnim dokumentima i putnim ispravama državljanstvo se piše na makedonskom jeziku, dok za građane čiji je službeni jezik neki drugi a ne makedonski, pisaće se na makedonskom jeziku i na jeziku te manjinske grupe.

Dokumenta koja su u međunarodnoj upotrebi treba da se usaglase u roku od pet godina, dok će se dokumenta koja se koriste isključivo za unutrašnje potrebe prilagođavati postepeno i taj će proces biti usklađen sa procesom otvaranja pregovora države sa Evropskom unijom.

SRBI IZ AMERIKE POSLALI PISMO TRAMPU: Imaju PET zahteva, a tiču se Kosova i Metohije

Makedonija je prošlog petka dvotrećinskom većinom poslanika u Sobranju usvojila odluku o promeni imena u Republiku Severnu Makedoniju, što je proizašlo kao obaveza iz Prespanskog sporazuma sa Republikom Grčkom.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD region

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
15 Beograd