fbpx
Skip to main content
vladimir čižov

RUSKI AMBASADOR U EU OTVORENO O MAKEDONIJI: Izbor Džaferija predstavlja JASNO KRŠENJE postojećih zakona!

Foto: Profimedia
Prema njegovim rečima, Džaferi je "etnički Albanac sa dugom istorijom učešća u oružanima aktivnostima u zemlji"

Ruski ambasador pri EU Vladimir Čižov izjavio je da bi njegova zemlja mogla da ponudi alternativu Makedoniji, Zapadnom Balkanu i bilo kojoj drugoj zemlji, jer "uvek postoji alternativa evroatlanskim integracijama"

PROVOCIRAO GRAĐANE MAKEDONIJE PA SE U BRISELU PRAVDAO: Džaferi o albanskoj zastavi u kabinetu

ZAEV VIŠE NE ZNA ŠTA PRIČA: Već govori o formiranju Vlade, a ni mandat nije dobio!

Upitan u razgovoru sa odabranim novinarima kakav je uticaj Rusije u Makedoniji, u odnosu na uticaj Zapada, koji uključuje finansiranje iz EU, Čižov je u sredu istakao da se evroatlanska strategija Makedonije suočava sa određenim poteškoćama, nevezanim za aktuelnu krizu. 

Makedonija
Foto: Reuters

- Šta bi Rusija mogla da ponudi? Naravno, uvek postoji alternativa evroatlanskoj integraciji, kao što neke zemlje razmišljaju, druge biraju suprotno. Ali naravno, neću reći da je evroatlantski put jedini dostupan zemljama Balkana ili bilo kojim drugim - rekao je on. 

Kako je preneo briselski portal Euraktiv, Čižov je naglasio da se Moskva, "za razliku od SAD i EU, ne meša u političku krizu u Makedoniji".

- Verujemo da je krajnji cilj sačuvati Makedoniju kao jedinstvenu zemlju, sačuvati njen ustav i omogućiti političkim snagama da se dogovore o tome kako nastaviti dalje - rekao je Čižov. 

On je ponovio da lično smatra da bi verovatno trebalo da se održi novi krug izbora u Makedoniji. 

Govoreći o izboru Talata Džaferija za predsednika Sabranja, Čižov je ocenio da to predstavlja "jasno kršenje" pravila makedoskog parlamenta i postojećih zakona.

Prema njegovim rečima, Džaferi je "etnički Albanac sa dugom istorijom učešća u oružanima aktivnostima u zemlji". 

ŠIPTARI TRAŽE OD ZAEVA: Dali smo ti pare za VELIKU ALBANIJU, sad je i NAPRAVI

S druge strane, Čižov je pohvalio makedonskog predsednika Ðorđa Ivanova, koji je pod pritiskom Zapada da da mandat za formiranje vlade lideru SDSM Zoranu Zaevu, za nepokolebljivost u zaštiti ustavnog poretka zemlje. 

Zoran Zaev
Foto: Reuters

- Kada se to dogodi, naravno, na njima je da odluče - rekao je Čižov dodajući da se "ne može napraviti izlaz iz političke krize uništavanjem stubova zemlje".

- Videli smo to dosta u drugim mestima prethodnih godina, dosta - rekao je Čižov dodajući, uz osmeh, da je "Balkan zarazna bolest". 

Pismo piše Talatu Džaferi: Obraća se starom Ivanovu, traži MANDAT za mlada Zaeva!

Osvrnuo se i na "tiransku platformu" navodeći da ona ide mnogo dalje od Ohridskog sporazuma iz 2001, kojim je okončan oružani sukob između albanske Oslobodilačke nacionalne armije i makedonskih bezbednosnih snaga i postavljeni temelji za poboljšanje prava etničkih Albanaca. 

Prema njegovim rečcima, ta platforma je protivna ustavnom poretku u Makedoniji što, prema njegovom mišljenju, može štetiti zemlji imajući u vidu trenutnu situaciju u kojoj se nalazi. 

 

Pročitajte i:

SD region

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
13 Beograd