fbpx
Skip to main content
Entoni Blinken

AMERIKANCI BILI PREVARANTI OD POČETKA: Blinken poslao Predsedništvu BiH pismo o Dejtonskom sporazumu

Foto: Profimedia
Državni sekretar SAD traži da se izvrše manje izmene Ustava, kako bi se izvršila reforma izbornog sistema

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Entoni Blinken poručio je članovima Predsedništva BiH da su SAD bile važan partner u kreiranju Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali, kako je naveo, od samog početka se znalo da će vremenom biti potrebno da se on menja. To se, naravno, nije znalo i ne samo da se nije znalo, već je Blinken ovom prilikom praktično i otkrio da su SAD pripremale prevaru i da nikad nisu ni imale nameru da poštuju ono što je potpisano na tlu te države, već da žele da menjaju sporazum po sopstvenoj želji, u trenutku kada Amerikancima to odgovara, apsolutno ne razmišljajući o stanju stvari na terenu, već samo o sopstvenim interesima.

NE ŠALIMO SE - Klikni OVDE i osvoji najnoviji Smart Watch uređaj!

NE ŠALIMO SE - Klikni OVDE i osvoji najnoviji Smart Watch uređaj!

ZAHAROVA OGOLILA LICEMERJE KRIVOKAPIĆA: Crna Gora uvodi sankcije Rusiji, a želi normalizaciju odnosa

ZAHAROVA OGOLILA LICEMERJE KRIVOKAPIĆA: Crna Gora uvodi sankcije Rusiji, a želi normalizaciju odnosa

"SRBIJA JE UČINILA NEŠTO ŠTO NI JEDNA ZEMLJA NIJE" Zaev zahvalan "do neba" zbog nove donacije vakcina

"SRBIJA JE UČINILA NEŠTO ŠTO NI JEDNA ZEMLJA NIJE" Zaev zahvalan "do neba" zbog nove donacije vakcina

- Dejtonski sporazum napravio je odličan temelj na kojem se Bosna i Hercegovina gradila što je omogućilo državi da uspostavi održiv put prema članstvu u Evropskoj uniji i snažniju saradnju sa NATO savezom. Naravno, od samog početka se znalo da Dejtonski sporazum nije ''usečen u kamenu'' i da će vremenom biti neophodno menjati ga - naveo je Binken u pismu Miloradu Dodiku, Šefiku Džaferoviću i Željku Komšiću.

Kako je preneo sarajevski portal Klix, Blinken se osvrnuo i na nedostatke samog sporazuma i potrebne izmene da bi se omogućili ravnopravni izbori, u šta je ubrojao presudu Evropskog suda u slučaju Sejdić-Finci.

- Potrebno je izvršiti manje izmene Ustava, kako bi se izvršila reforma izbornog sistema u skladu sa pravilima Evropske unije i odlukama Evropskog suda. Podržavamo i izmene Izbornog zakona kako bi se sprovele presude Ustavnog suda BiH što bi dovelo do toga da naredni izbori 2022. godine budu istorijski kada su u pitanju sloboda, jednakost i ravnopravnosti - naveo je Blinken.

Američki državni sekretar istakao je da mogućeg "Dejtona 2" neće biti ništa i da se lideri moraju fokusirati na manje, ali znatno realnije reforme.

- Znam da postoje ljudi u BiH koji pozivaju na strpljenje, kao i oni koji veruju da SAD i Evropska unija pripremaju ''Dejton 2'' kako bi promenili trenutno odnose u državi. Videli smo da su prethodne reforme u BiH bile bezuspešne zbog toga što se pokušalo uraditi mnogo toga odjednom - naveo je Blinken.

Blinken je dodao i da SAD veruju da se treba fokusirati na implementaciju manjih ali značajnih ustavnih, izbornih, ekonomskih i drugih reformi kako bi osigurali prava svih građana u izbornom procesu, unapredio integritet sudstva, smanjila mogućnost korupcije i poboljšao ekonomski oporavak da bi se vratilo poverenje građana.

SD region

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd