fbpx
Skip to main content
Crnogorska policija

ŠKALJARCI I KAVČANI SU PROŠLOST, CRNOM GOROM VLADA NOVI KLAN: Podzemlje se pregrupisalo, prošvercovali 2,5 tona kokaina u luku Bar

Foto: Profimedia/ilustracija
Nova kriminalna grupa koju predvode dvojica muškaraca, čiji identitet zasad nije otkriven, stoji iza šverca 500 kilograma kokaina koji je pre tri dana pronađen u magacinu trgovinskog lanca "Voli" u Zeti, izjavio je juče crnogorski specijalni tužilac Miroslav Turković na konferenciji za medije.

On je otkrio da je reč o međunarodnoj kriminalnoj grupi koja švercuje drogu iz Južne Amerike u Bar, a čiji su pripadnici i državljani susedne države. Turković je potvrdio da je krivična prijava podneta protiv špeditera Đoka D., za kog se sumnja da je postao član te nove grupe.

Podzemlje se pregrupisalo

Podsetimo, prema podacima istražitelja, donedavno najveće količine kokaina u regionu švercovali su škaljarski i kavački klan. Posle izbijanja krvavog rata između njih koji je odneo najmanje 50 žrtava, među kojima su i vođe "škaljaraca", ali i hapšenja istaknutih članova kavačkog klana, šverc kokaina je, prema tvrdnjama crnogorskog tužilaštva, tokom prošle godine preuzela nova krimi-organizacija.

POLA TONE KOKAINA NAĐENO JE U BANANAMA U MAGACINU: Vlasnik Volija najbliži je saradnik Mila Đukanovića i vlasnik KK Budućnost

POLA TONE KOKAINA NAĐENO JE U BANANAMA U MAGACINU: Vlasnik Volija najbliži je saradnik Mila Đukanovića i vlasnik KK Budućnost

"PROLIĆE SE KRV ZA OVU STVAR" Šejlino (19) ubistvo potreslo je region - Đokaju produžen pritvor (VIDEO)

"PROLIĆE SE KRV ZA OVU STVAR" Šejlino (19) ubistvo potreslo je region - Đokaju produžen pritvor (VIDEO)

 

ZAPLENA KOKAINA U MAGACINU MILOVOG ČOVEKA: Uhapšen špediter, očekuje se konferencija tužilaštva i policije

ZAPLENA KOKAINA U MAGACINU MILOVOG ČOVEKA: Uhapšen špediter, očekuje se konferencija tužilaštva i policije

 

- Podzemlje se reorganizovalo. U Grčkoj su ubijeni istaknuti "škaljarci", Jovan Vukotić je u bekstvu, kao i vođa "kavčana" Radoje Zvicer. Zvicerovi operativci Veljko Belivuk i Marko Miljković su u pritvoru. Nema sumnje da je slabljenje oba klana i njihovih saradnika dovelo do pregrupisavanja i stvaranja nove grupe - objašnjava sagovornik medija.

Crnogorski specijalni tužilac Miroslav Turković otkrio je i da su već prikupljeni dokazi da su organizatori grupe dve nepoznate osobe, a da su članovi postali kriminalci iz Ekvadora, Crne Gore, Slovenije i drugih zemalja.

- Na osnovu informacija koje je dobilo SDT došlo se do dokaza da je u toku 2021. na teritoriji Crne Gore, Slovenije, Ekvadora i drugih zemalja stvorena organizacija radi vršenja proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga. Pripadnik je postao i službenik jednog privrednog društva, čije je utvrđivanje identiteta u toku, kao i crnogorski državljanin koji je obavljao poslove špedicije - rekao je tužilac Turković.

Tužilac branio Dragana Bokana

Katnić: Niko iz "Volija" nije umešan

Crnogorski tužilac Milivoje Katnić izjavio je juče da ne postoji sumnja da je rukovodstvo, niti bilo ko iz trgovinskog lanca "Voli", čiji je vlasnik Dragan Bokan, saradnik Mila Đukanovića, učestvovao u švercu droge. - Da ima osnova sumnje, protiv nekoga iz "Volija" bila bi podneta krivična prijava - rekao je Katnić i naveo da su radnici "Volija" poligrafski testirani. Podsetimo, drogu u magacinu navodno su pronašli radnici, koji su odmah obavestili policiju. Međutim, kako su iz tužilaštva juče naveli, policija i tužilaštvo već su bili upoznati da je pošiljka kokaina u bananama, jer su carinski službenici, pre nego što je droga utovarena u kamion, primetili sumnjiv tovar. Tužilac Katnić juče je na konferenciji tvrdio da je rukovodstvo "Volija" više puta podnosilo zahteve da njihovi kontejneri budu detaljno pregledani. Prema njegovim navodima, isti zahtev iz "Volija" je stigao i za kontejner u kom je pre tri dana otkriven kokain.

Milivoje Katnić
Foto: Profimedia

Specijalni državni tužilac iz Crne Gore Milivoje Katnić otkrio je i da se sumnja da je ta kriminalna grupa tokom prethodnih šest meseci prošvercovala najmanje tri pošiljke, težine preko 2,5 tona kokaina. Kako je naveo, reč je o kokainu izuzetne čistoće od 96 odsto.

Slobodna carinska zona

- Istražitelji su sigurni da krajnja odrednica kokaina nije trebalo da bude "Voli". Otkriveno je da je droga najverovatnije trebalo da bude preuzeta u slobodnoj carinskoj zoni - naveo je on i potvrdio da je kokain u bananama u luku Bar stigao 2. januara.

Inače, magacin firme "Voli", u kom je ilegalni tovar otkriven, u vlasništvu je crnogorskog biznismena i vlasnika KK Budućnost Dragana Bokana, koji je i blizak prijatelj i saradnik Mila Đukanovića, predsednika Crne Gore. Međutim, kako su tužioci juče naglasili, "'Voli' nema udela u slučaju pronađene droge".

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
-1 Beograd